Het sereniteitsgebed 

25

mei

Eline Verhaar

Pasgeleden mocht ik met mijn beste vriend mee naar een AA-meeting die hij wekelijks bijwoont. Hij is inmiddels drie jaar clean van alcohol en die avond vierde hij zijn ‘verjaardag’ bij de AA. Ik was diep onder de indruk van deze avond; onder de indruk van de structuur, het respect voor elkaar en elkaars verhaal, maar het meest over het twaalf-stappen programma en het sereniteitsgebed.

‘God, schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, moed om te veranderen wat ik kan veranderen, en wijsheid om tussen deze twee onderscheid te maken.’

Wie bedacht dit sereniteitsgebed?  

De oorsprong van het gebed lag bij Franciscus van Assisi, een heilige man in de Katholieke Kerk. In 1943 werd het door de Amerikaanse theoloog Reinhold Niebuhr gefinetuned naar het sereniteitsgebed zoals wij het nu kennen. Hij schreef dit omdat hij de wereld ervaarde als chaos en graag de rust en vrede terug wilde brengen door dit gebed als handvat te gegeven. 

‘Sereniteit’ heb ik even gegoogeld. Andere woorden hiervoor zijn: gemoedsrust, gerustheid, kalmte, rustigheid, stilte, verademing, vrede, vredigheid, zielsrust. Is dit niet waar wij als mensen allemaal naar op zoek zijn? 

Waarom het sereniteitsgebed? 

Je ziet dat het sereniteitsgebed op heel veel plekken, niet alleen bij de AA, wordt gebruikt. Soms is het voor mensen een soort meditatie, maar vaak zie je dan dat ‘God’ wordt weggelaten. Dat is dan net weer zonde. Want als ik voor mijzelf spreek, is dit gebed een prachtig startpunt om uit te spreken als je het niet meer weet. Als je denkt de controle te verliezen en er chaos om je heen is in je leven, of als je gewoon even niet weet wat je moet bidden. En God kan ons, als we het allemaal even niet meer weten, die rust geven! 

Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.
– Mattheüs 11:28 (HSV) 

Een korte Bijbeltekst, maar allesomvattend. Wij zijn als mensen vaak moe en belast; moe van onszelf, moe van ons werk, moe van eindeloze situaties, moe van alles. Belast met verslavingen, belast met gedrag waar we niet uitkomen, belast met van alles wat ons afhoudt van de rust. En dan deze tekst…

Wat vraagt het sereniteitsgebed?  

‘God, geef ons de kalmte om te accepteren, te aanvaarden, wat ik niet kan veranderen.’ Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Vandaar ook die kalmte waar om wordt gevraagd. ‘God, maak ons kalm, berust en stil in de dingen die we niet kunnen veranderen. Help ons dat te accepteren.’ Dit kunnen we vragen als we geloven dat God alles in Zijn hand heeft. Hierin kun je alle zaken die je niet kunt begrijpen, bij God laten. Hij zegt hier Zelf over:  

Want zoals de hemel hoger is dan de aarde, zo zijn Mijn wegen hoger dan uw wegen en Mijn gedachten dan uw gedachten.
– Jesaja 55:9 (HSV)

De moed om te veranderen

Dan verder met het tweede gedeelde: de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Ook weer best een logische zin. God heeft ons gemaakt met een vrije wil en keuzes. Wij kunnen kiezen tussen goed en kwaad, tussen goede keuzes voor onszelf en mindere. In het tweede gedeelte vragen we moed om de dingen die we dus kunnen veranderen aan te pakken. En hierin mogen we weten dat God ons de kracht zal geven. Want we bidden het naar Hem. We vragen Hem om ons hierbij te helpen. Want God is bij ons en gaat overal waar wij gaan.  

Heb Ik het u niet geboden? Wees sterk en moedig, schrik niet en wees niet ontsteld, want de HEERE, uw God, is met u, overal waar u heen gaat.
– Jozua 1:9 (HSV)

En dan het laatste stukje van het sereniteitsgebed: de wijsheid om tussen deze twee onderscheid te maken. Ik merk zelf dat ik die het lastigst vind. Want wij vrouwen kunnen natuurlijk lekker tobben, uren denken, dromen, piekeren, en het verschil tussen dingen die we wel en niet kunnen veranderen wel eens vergeten. Hierom wil ik afsluiten met deze bekende, maar steengoede woorden van Jakobus die mij helpen:

En als iemand van u in wijsheid tekortschiet, laat hij die dan vragen aan God, Die aan ieder overvloedig geeft en geen verwijten maakt, en ze zal hem gegeven worden.
– Jakobus 1:5 (HSV)

Aan de slag! 

Bid je het sereniteitsgebed hardop met mij mee:  ‘God, schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, moed om te veranderen wat ik kan veranderen, en wijsheid om tussen deze twee onderscheid te maken.’ 

Schrijf het op een briefje en plak het op je spiegel, tussen je zonneklep van je auto of bij de achterdeur, zodat je het een paar keer per dag ziet. Laat het je helpen door de dagen van chaos en laat het je vrede geven.

Deel deze overdenking

 1. Sophie schreef:

  Dank !

 2. Daniëlle schreef:

  Wat een mooie overdenking weer!
  Bedankt voor alle overdenkingen die jullie steeds delen, het bemoedigd mij en sterkt mij in mijn geloof.

 3. Marianne Verbeek schreef:

  Dankjewel voor jullie bemoedigingen elke dag! Heel fijn om zo opgebouwd te worden!❤️🙏🏼

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap