Waar verlang jij ten diepste naar en hoe ga je daarmee om?

08

jul

Irene Poot

Tijdens mijn studententijd was ik lid bij een studentenvereniging. Hier waren functies, commissies en besturen vaak best wel een ding en iets waar mensen een zekere waarde uit haalden. Ikzelf was er stiekem ook erg gevoelig voor. Op een keer werd ik gevraagd voor een commissie die best wel ‘stoer’ was. Maar toen ik erover na ging denken, besefte ik dat die functie me helemaal niet leuk leek en ik het alleen zou doen voor het aanzien. Was mijn verlangen naar aanzien en status genoeg reden om het te zoeken op een plek waar ik geen voldoening zou vinden? Waar zoek ik überhaupt om mijn verlangens te vervullen? En jij? 

Het verlangen van een veroordeelde vrouw 

Ik wil je graag meenemen naar een ontmoeting met een vrouw die ook een bepaald diep verlangen heeft. Jezus ontmoet haar terwijl Hij op doorreis is.  

Er kwam een vrouw uit Samaria om water te putten. Jezus zei tegen haar: Geef Mij te drinken. Want Zijn discipelen waren weggegaan naar de stad om voedsel te kopen. De Samaritaanse vrouw dan zei tegen Hem: Hoe vraagt U, Die een Jood bent, van mij te drinken, die een Samaritaanse vrouw ben?  Want Joden hebben geen omgang met Samaritanen.

Jezus antwoordde en zei tegen haar: Als u de gave van God kende, en wist Wie Hij is Die tegen u zegt: Geef Mij te drinken, u zou het Hem hebben gevraagd en Hij zou u levend water gegeven hebben. De vrouw zei tegen Hem: Heere, U hebt geen emmer en de put is diep; waar hebt U dan het levende water vandaan? Bent U soms meer dan onze vader Jakob, die ons de put gegeven heeft en zelf daaruit gedronken heeft, evenals zijn kinderen en zijn kudden?
– Johannes 4: 7-12 (HSV)  

Deze vrouw gaat op het heetste van de dag water halen. Een vrouw waar mensen op neer kijken, een afgewezen vrouw. Ze is wel wat achterdochtig, want waarom zou deze man, een Jood, wel opeens naar haar omkijken en met haar praten? Hoort deze man juist niet nog meer op haar, een Samaritaanse, neer te kijken? 

Jezus antwoordde en zei tegen haar: Ieder die van dit water drinkt, zal weer dorst krijgen, maar wie drinkt van het water dat Ik hem zal geven, zal in eeuwigheid geen dorst meer krijgen. Maar het water dat Ik hem zal geven, zal in hem een bron worden van water dat opwelt tot in het eeuwige leven. De vrouw zei tegen Hem: Heere, geef mij dat water, opdat ik geen dorst meer zal hebben en niet hier hoef te komen om te putten.
– Johannes 4: 12-15 (HSV) 

Niet meer naar de bron hoeven op het heetst van de dag en iedereen ontwijken, maar juist nooit meer dorst hebben?! Dat is iets waar de vrouw wel naar verlangt. Dat zou haar heel veel lange tochten schelen, maar ook het gevoel dat er op haar neer wordt gekeken. 

Ik kan me voorstellen dat zij ernaar verlangt om wel een keer gezien te worden, dat er iemand liefdevol naar haar omkijkt en haar niet veroordeelt. Ze verlangt misschien wel naar liefde, acceptatie, vrede… Nu is hier opeens een Jood die wel naar haar omkijkt en haar zelfs iets aanbiedt wat te mooi lijkt om waar te zijn.  

Waar verlang jij naar? 

Verlangen we niet allemaal naar iets? Zijn we niet allemaal op zoek naar iets in deze gebroken wereld? Iets waar je altijd naar blijft verlangen, wat maar niet vervuld lijkt te worden.  

Zoek jij naar iets? En waar zoek je dan naar? Naar welk gevoel verlang jij?  

 • Erkenning;  
 • Waardering;  
 • Acceptatie; 
 • Liefde;  
 • Vreugde;  
 • Rijkdom;  
 • Vrede; 
 • Rust; 
 • Aanzien; 
 • Hoop; 
 • Wijsheid; 
 • Leven; 
 • Waarde; 
 • Connectie;  
 • Zekerheid; 
 • Veiligheid; 
 • Stabiliteit; 
 • Van nut zijn. 

Het kan van alles zijn! Vul zelf maar in. 

Maar waar les jij je dorst? 

Op zichzelf zijn al deze dingen helemaal geen slechte dingen om na te streven, maar juist heel mooi. De vraag is alleen: waar zoek je het? Waar vervul jij je verlangens? 

In het verdere gesprek met de vrouw ontdekken we wat meer over haar. 

Jezus zei tegen haar: Ga heen, roep uw man en kom hier. De vrouw antwoordde en zei tegen Hem: Ik heb geen man. Jezus zei tegen haar: U hebt terecht gezegd: Ik heb geen man, want vijf mannen hebt u gehad en die u nu hebt, is uw man niet; dat hebt u naar waarheid gezegd.
– Johannes 4: 16-18 (HSV) 

Haar reputatie wat betreft mannen was dus niet echt goed. Zouden voor haar mannen een manier zijn geweest om haar verlangens te vervullen? Zou zij graag gezien worden, geliefd worden, en zoekt ze dat dan bij meerdere mannen? 

Herken jij hierin iets van jezelf? 

Blijf je je altijd maar vasthouden aan mensen, dingen of routines, ook al geeft het je allemaal geen energie, omdat het je vastigheid en stabiliteit geeft? 

Zoek je vaak aandacht, complimenten of aanraking van anderen om liefde te krijgen? 

Plan je je agenda altijd maar vol, zodat je niet alleen hoeft te zijn en een gevoel hebt van connectie? 

Vertel je alleen maar positieve en mooie dingen aan mensen of op social media, zodat je waardering krijgt? 

Probeer je koste wat het kost carrière te maken in een baan die je niet leuk vindt om toch maar aanzien en geld te hebben? 

Zeg je altijd overal maar ja op en wil je altijd en overal helpen, zodat je een gevoel hebt dat je nuttig bent?  

Wat het ook is, ga voor jezelf eens na: geeft dit jou vervulling? Helpen deze dingen of zeg je binnen de kortste keren weer “ik verlang meer”? 

Als ik naar mezelf kijk, doe ik al deze scenario’s hierboven wel eens. Het ene meer dan het andere, maar alsnog zijn het dingen die mij zeker niet vreemd zijn. Erg vermoeiend is het wel en op de lange termijn weinig vervullend! 

Vervul je verlangens bij God! 

Toch is er maar één plek waar je de ware vervulling van jouw verlangens kan vinden: God. Alleen God kan jou geven wat jij ten diepste zoekt. Alleen God kan jouw dorst lessen. 

De Samaritaanse vrouw bleef altijd maar haar dorst lessen bij anderen dingen, bij een normale waterput, maar Jezus geeft haar de oplossing voor dit eeuwige zoeken: 

Jezus antwoordde en zei tegen haar: Ieder die van dit water drinkt, zal weer dorst krijgen, maar wie drinkt van het water dat Ik hem zal geven, zal in eeuwigheid geen dorst meer krijgen. Maar het water dat Ik hem zal geven, zal in hem een bron worden van water dat opwelt tot in het eeuwige leven.
– Johannes 4: 12-14 (HSV) 

Alleen Jezus kan onze dorst, ons verlangen, dus vervullen. Durf jij tot God te komen en te drinken? Durf jij je oude praktijken en zoektochten stop te zetten om vervulling te zoeken bij God? 

Aan de slag!

 • Waar verlang jij ten diepste naar? Waar ben jij naar op zoek? En waar zoek je het?
 • Vraag God om dit aan je te openbaren en vraag of Hij dit verlangen wil vervullen en je helpt om het niet ergens anders te zoeken. 

Deel deze overdenking

 1. Carola schreef:

  Goedemorgen, wat een mooie overdenking om de dag mee te beginnen ❤️.
  Dank je wel hiervoor!
  Lieve groetjes Carola

 2. Elly schreef:

  Dank je wel voor deze mooie overdenking.

 3. Marie schreef:

  Heel mooi! Dank je wel voor deze uitleg en confrontatie!

 4. Ada schreef:

  Wauw dankjewel!

 5. Kim schreef:

  Zoveel dank Irene ❤️🙏 Dit precies wat ik nodig heb ❤️🙏:” ‘) Heel erg bedankt en Gods zegen 🙏❤️💕

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap