Waar is Jezus in de stormen van mijn leven?

22

mrt

Arjannàh Azodi Deylami

Waar is Jezus wanneer je door een storm heen gaat? Wanneer je naar de hemel kijkt en je afvraagt: ‘Heer, waar bent U? Ik weet het niet meer, wat moet ik doen?’ Hoe blijf je vertrouwen terwijl je omstandigheden er niet goed uitzien?

De stormen in mijn leven

Soms moet je door een storm heen, waar je niks van begrijpt en misschien denk je: wat kan hier voor goeds uitkomen? De discipelen van Jezus weten hier alles van, zij zijn ook door stormen heengegaan. Tijdens de storm was Jezus wel met de discipelen in de boot, maar Hij sliep rustig.

En Hij lag in het achterschip te slapen (..) Zij wekten Hem en zeiden tegen Hem: Meester, bekommert U Zich er niet om dat wij vergaan?
– Markus 4:38 (HSV)

In andere woorden: Maakt het U niet uit wat er op dit moment gebeurt met ons? Interesseert het U niks dat we vergaan? Geeft U niet om ons..?

Hoe vaak zeggen wij het? God, maakt het U niet uit? Ik bid opnieuw en opnieuw maar ik zie en voel niets.

God, geeft u niet om mij?

Maar wat deed Jezus nadat zijn discipelen Hem om hulp hadden geroepen?

Jezus stond gewoon op en bestrafte de zee en zei: Zwijg, wees stil! En de wind ging liggen en er kwam een grote stilte.
– Markus 4:39 (HSV)

Jezus laat hier zien wanneer Hij in Zijn autoriteit vrede spreekt over welke situatie dan ook, dat er vrede zal zijn.

Wat kun jij leren van de stormen in je leven?

Vrede komt niet door de afwezigheid van een storm, maar door de autoriteit en aanwezigheid van Christus die vrede spreekt over (de situatie van) ons leven.

Waar is Jezus in de stormen van ons leven?

De discipelen waren middenin de storm en ze raakten in paniek. Ze waren ervan overtuigd dat ze aan het vergaan waren. Ze raakten gefrustreerd en riepen Jezus aan. Bekommert U zich niet om ons? Maakt het U niet uit dat wij vergaan? Waar was Jezus in deze storm? Waar is Jezus in onze storm? Jezus was dichtbij Zijn discipelen en Hij is dichtbij ons. Jezus is aanwezig, altijd en overal. Jezus is óók met ons op de boot, middenin de storm.

Jezus slaapt misschien wel (of Hij lijkt te slapen) maar dat komt omdat Hij weet, wat wij diep van binnen ook weten, maar wat wij soms midden in de storm lijken te vergeten. Namelijk dat zelfs middenin de storm er geen reden tot grote paniek is, omdat God ten alle tijden bij ons is en alles onder controle heeft. Wanneer wij Hem aanroepen is Hij bij machte om de storm met een paar woorden te laten liggen.

De remedie tegen de angst in de storm

Dat we in stormen terecht zullen komen is één ding dat zeker is, geen één mensenleven is zonder stormen. Hoe wij door deze stormen heengaan, dat is een keuze. We kunnen kiezen om met onze menselijke ogen te kijken en dan zullen we zien dat we vergaan, want alles wijst erop dat we vergaan, maar daarbij vergeten we het allerbelangrijkste: Jezus is aanwezig en Hij zal de storm het zwijgen opleggen. De keuze die wij daarvoor kunnen maken is de vraag die Jezus Zijn dispelen voorlegt, daaruit vloeit ook het antwoord:

En Hij zei tegen hen: Waarom bent u zo angstig? Hebt u dan geen geloof?
– Markus 4:40 (HSV)

Jezus vraagt ons waarom wij zo angstig zijn. Jezus vraagt ons naar ons geloof. Wanneer wij de keuze maken om te geloven dat Jezus de storm kan, wil en zal stillen wanneer wij Hem aanroepen dan zal de angst gaan liggen in ons leven en dan kunnen wij, net als Jezus, tijdens de storm rustig gaan slapen wetende dat God ten alle tijden in controle is.

Aan de slag!

Ga jij door een storm heen? Herinner jezelf dan deze punten:

 • Weet dat Jezus aanwezig en dank Hem hiervoor
 • Geloof dat Jezus bij machte is om de storm te laten liggen
 • Vraag Jezus om de storm tot zwijgen te brengen
 • Weet dat al gaat de storm niet direct liggen, Jezus alsnog bij je is om je door de storm heen te leiden.

Luister het nummer: Swim – Beach Chapel.

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Dankjewel Arjannàh, Hoe het ook zij, Hij is erbij!
  In tijden van vreugde maar óók van verdriet ben ik bij U veilig, U die mij ziet❣️🙏🏻

 2. An schreef:

  Raak! Precies wat ik weer even nodig had in de stormen van mijn leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap