Waar is het Koninkrijk van God?

24

feb

Nienke Alblas

Waar is het Koninkrijk van God? Als je een kind deze vraag zou stellen zou hij naar de lucht wijzen, waarschijnlijk. De Farizeeën stelden deze vraag aan Jezus in Lukas 17. Ik denk eerlijk gezegd dat ook veel volwassenen in eerste instantie de hemel zouden noemen. Toch maakte Jezus duidelijk dat het Koninkrijk van God niet iets ver weg is of in de hemelkoepel. Hij bracht de Hemel heel dichtbij, niet alleen door zelf naar de aarde te komen en op een bepaalde manier te leven. Niet alleen door het goede nieuws te brengen en de mensen te vertellen dat het koninkrijk van God nabij was. Maar door een nog veel radicalere uitspraak: ‘Het Koninkrijk van God is binnen in jou!’

En toen Hem door de Farizeeën gevraagd werd, wanneer het Koninkrijk van God zou komen, antwoordde Hij hun en zei: Het Koninkrijk van God komt niet op waarneembare wijze. En men zal niet zeggen: Zie hier of zie daar, want, zie, het Koninkrijk van God is binnen in u.
– Lukas 17: 20-21 (HSV)

Binnen in jou!

‘Binnen in’ wordt in sommige vertalingen, zoals de NBV, vertaald als ‘binnen handbereik’. Het is echter nog dichterbij dan dat, als je kijkt naar het Grieks. In het Grieks staat er ‘εντός’ (entós). Dit betekent vanbinnen, binnen in of onder ons. De woorden raken mij diep, vooral omdat Jezus ze spreekt. Hij kwam niet alleen het Koninkrijk op aarde brengen, maar binnen in de mensen, in de Farizeeërs, maar ook in jou en mij.

De woorden van Jezus passen in de melodie van zijn leven. Hij zingt als het ware een lied van naastenliefde en genade met alles wat Hij zegt en doet. Continu verkondigt Hij: ‘Bekeer je, want het Koninkrijk van God is nabij. Volg mij!’ Soms kan ik er stil van worden als ik denk aan het prachtige voorbeeld dat Jezus ons heeft gegeven. Hij is iemand van woorden én daden. Deze woorden maken zichtbaar wat verborgen is. Het maakt zichtbaar wat binnenin ons zit. Iets wat de Farizeeërs nog niet hadden begrepen: binnen in jou en mij begint het Koninkrijk van God.

Onzichtbaar

De Farizeeërs proberen Jezus steeds weer voor het blok te zetten met moeilijke vragen. Waar is het Koninkrijk van God? Ze hopen dat Jezus een antwoord geeft wat ze tegen hem kunnen gebruiken. Het is geen oprechte vraag, maar ze krijgen wel een oprecht antwoord. Het Koninkrijk van God is onzichtbaar, vertelt Jezus hen. Het is niet een plaats die je aan kunt wijzen op een kaart, maar wel een plaats die je aan kunt wijzen in je lichaam. Op de vraag ‘Waar is het Koninkrijk van God?’ wijst Jezus naar het hart.

Het Koninkrijk van God is een van de eerste dingen die we in de Bijbel zien en niet iets wat Jezus voor het eerst komt verkondigen. De Joodse Farizeeërs vroegen eigenlijk naar een voor hen bekende weg. Maar was de weg hen écht bekend? Gods Koninkrijk zien we al gesticht worden in Genesis. Waar mensen worden gezegend met de taak over de Schepping te ‘heersen’, een woord voor koningen en koninginnen. Als evenbeeld van God, mogen wij namens hem de aarde mooier maken en in orde houden. Vroeger was dat een tuin, maar tegenwoordig is dit paradijs een stad geworden. Hoe ziet het heersen in deze stad, in dit Koninkrijk, eruit? Het begint in het verborgene, in het onzichtbare van jouw hart. Waar jij jouw keuzes maakt en waaruit jij beweegt. Daar is het Koninkrijk van God.
En wie weet, wordt het Koninkrijk van God wel zichtbaar, als jij dit, net als Jezus, uitleeft!

Aan de slag!

Teken op papier een kroon. Een kroon met ‘bolletjes’ bovenop de punten. Je mag zelf kiezen hoeveel punten jouw kroon heeft. Schrijf in deze punten waaraan je Gods Koninkrijk in jouw hart kan herkennen.

Deel deze overdenking

 1. Geert schreef:

  Mooi Nienke

  Ik proef in alles wat je hier schrijft de liefde voor Jezus

  God bless

  • Rien Sanders schreef:

   Beste Nienke, wat mooi dat je jouw overdenkingen zo verwoord. Het raakt enigszins mijn idee van het Koninkrijk Gods.
   Ik meen dat Jezus doelde op het vergroten/ verdiepen van het bewustzijn van zijn medemensen. Het wijzen naar het hart geeft aan dat het een innerlijk proces is.

 2. Nouky schreef:

  Peafhtig sruk Nienke,
  Steds meer is mijn ‘zoektocht’ naar wat en waar het koningkrijk van God is .en ja heelnsoms kijk ik toch naar de hemel ..van waar mijn hulp komen zal 🙂

  Ik verlang dan ook naar de praktisch kant van het koningkrijk ..dus handel ik hier in elke situatie naar ..dagtaakje terwijl ik anderzijds het natuurlijk voelt om vanuit te leven . Met 1 voet op aarde en andere bij God

  Deze geestelijke bewustwording ie een dagelijkse voor mij . Hunkered naar hoe ik met en door God elke dag meer en meer het koningkrijk van God moge ervaren .want er is werkelijk niets zo perfect ..liefdevol en rechtvaardig .

 3. Gerrit Buter schreef:

  Het Koninkrijk is gekomen toen Jezus naar Zijn Vader ging. Hij zit op de troon en wij leven al in Zijn Koninkrijk. Als christenen sterven gaan zij meteen naar het Koninkrijk. Er komt geen aards koninkrijk, zoals veel mensen denken, maar een hemels koninkrijk.

 4. MariaMesman schreef:

  De lichtheid, waarmee dit geschreven is, verwamt mijn hart en verlicht mijn dag. Evenals de diepzinnige reacties die het uitlokt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap