Waar hoor jij bij? (deel 1) – Een aanmoediging om bij de Jezus te gaan horen

29

jan

Yael Juch

Je ziet het overal in terug; onze drang om ergens bij te horen. Hoor jij bij de Ajax fans? Of ben je een Feyenoordsupporter? Hoor jij bij de club van het CDA of ben jij lid van de PVDA? Hoor jij bij de Protestantse kerk of de Evangelische kerk? Hokjes en vakjes, het lijkt wel of wij mensen het als sport zien om een ieder in het juiste vakje in te delen. Maar wat nou als die hokjes en vakjes wegvallen, teleurstellen of je buitensluiten? Wat blijft er dan nog over? Vandaag ga ik campagne houden voor het horen bij Jezus. Misschien ben je helemaal niet bekend met Jezus. Weet je niet hoe je bij hem moet horen? Misschien ben je al lid, maar ben je je dan bewust van waar je bij hoort?

Wat moet je doen om bij hem te horen?

In de Bijbel lezen wij een verhaal over een jongeman, die wilde weten hoe je nou de beste volgeling van Jezus wordt.

Jezus zei tegen hem: Als u volmaakt wilt zijn, ga heen, verkoop wat u hebt, en geef het aan de armen, en u zult een schat hebben in de hemel; en kom en volg Mij.
– Mattheus 19:21 (HSV)

Jezus vraagt om absolute toewijding. Dit gaat verder dan aan de geboden houden, dit vraagt om een houding van overgave. Wanneer jij bij Jezus wilt horen, mag je dat tegen hem zeggen. Een voorbeeld van wat je zou kunnen zeggen; ‘Jezus ik geef mijn leven aan u. Ik wil niet langer mijn eigen leven bepalen. Ik keer mij om en wil u volgen.’

Gericht op Jezus

Wanneer jij hebt gekozen om Jezus te volgen, sta jij niet langer in het middelpunt. Een leven waarin je niet langer gericht bent op wat je hier op aarde bezit of wat je presteert. Maar gericht bent op Jezus; op wie hij is en hierdoor ook op wie jij bent wanneer je bij hem hoort. Een hart die in haar leven niet liever wilt dan Jezus volgen. Dit vraagt niet altijd om net als de jongeman daadwerkelijk alles te verkopen en in een klooster te gaan leven. Jezus weet hoe God jou heeft gemaakt en hoe jij volledig tot je recht komt. Jezus volgen is vragen om zijn perspectief op jouw identiteit en je dagelijks leven. Je zou bijvoorbeeld iedere dag verlangend kunnen vragen dat zijn wil werkelijkheid wordt in jouw leven, zoals in het gebed dat Jezus ons leert; ‘Laat uw wil geschieden en uw koninkrijk komen‘ (Mattheus 6:9-13).

Eeuwigdurend membership

Wat uniek is aan ‘het horen bij Jezus’ is dat je lidmaatschap nooit stopgezegd wordt. Natuurlijk heb je wel altijd zelf de keuze om het te stoppen, maar Jezus zal je er nooit uitgooien.

Ik geef ze eeuwig leven: ze zullen nooit verloren gaan en niemand zal ze uit mijn hand roven. Wat mijn Vader Mij gegeven heeft gaat alles te boven, niemand kan het uit de hand van mijn Vader roven, en de Vader en Ik zijn één.
– Johannes 10:28-30 (HSV)

Wanneer je bij hem hoort heb je het speciale privilege om voor altijd met hem samen te leven. Ook wanneer je leven hier op aarde ophoudt. Zoals ook Jezus last had van tegenstand, zo wist hij dat ook zijn volgelingen niet altijd makkelijk zouden hebben. Daarom laat hij hen weten dat wat er ook op hun pad komt, ze in zijn hand geborgen en beschermd zijn. Wanneer je bij Jezus hoort, ga je nooit verloren.

Iedereen is welkom

Iedereen is welkom bij Jezus. Je hoeft niet te voldoen aan strenge eisen, ergens goed in te zijn, een bepaalde uitstraling te hebben of iets dergelijks om lid te worden. Je mag zelfs met twijfels en imperfectie bij hem komen. Iedereen die hem volgt weet dat iedereen welkom is. Jezus moedigt aan om niet te oordelen over de ander, maar de ander lief te hebben zoals hij eenieder liefheeft met een onvoorwaardelijke liefde. Één van de beroemdste uitspraken van Jezus: In mijn Vaders huis zijn er vele woningen (Johannes 14:2). Er is dus ook een plek voor jou bij God.

Handboek vol beloften

De Bijbel, ons handboek, staat vol met aanwijzingen en voorbeelden in hoe je Jezus volgt. Je hoeft het dus niet allemaal zelf uit te vinden. Je kunt er lezen over wie Jezus is en wat hij heeft gedaan voor jou zodat je altijd gratis toegang hebt om bij hem te komen. Want het volgen van Jezus is door genade gratis. Ook kun je lezen over hoe de discipelen bij Jezus horen. Hoe Jezus’ volgelingen leefden in een wereld waar mensen Jezus nog niet kenden. Daarnaast staat dit boek vol beloften voor jou. Dat hij met je meegaat waar je ook gaat, hij van je houdt, je eeuwig leven hebt, hij je richting wilt geven, hij je helpt, troost, vrede en kracht geeft en nog veel meer. Hier verandert ook nooit iets aan (Jakobus 1:17).

Persoonlijke coach

Omdat het volgen van Jezus soms best lastig kan zijn, heeft hij je een helper gegeven. Dit zei hij ook tegen de discipelen toen hij terug naar zijn Vader ging. Jezus maakt ruimte voor een nieuwe helper (Johannes 14:16). Een soort coach die je helpt om steeds meer op Jezus te gaan lijken. Hij helpt je herinneren aan zijn beloften, door deze bijvoorbeeld in gedachten te brengen. Ook kan de Heilige Geest je helpen om anderen te bereiken met Jezus’ liefde. Om zo nog meer mensen aan te moedigen om bij Jezus te horen.

Aan de slag!

  1. Wat betekent het volgen van Jezus voor jou? Maak voor jezelf een (creatief) mindmap. Loop hier gaandeweg de week steeds langs en schrijf er dingen bij.
  2. Ken jij iemand die Jezus nog niet volgt? Bid voor hem of haar en vraag de Heilige Geest (je persoonlijke coach) om in gedachten te brengen hoe je hem of haar met Gods liefde kan bereiken.

Wil je gebruik kunnen blijven maken van onze gratis overdenkingen? Steun ons werk dan met een eenmalige gift! Onze dank is groot.

[paytium name=”Zij Lacht” description=”Donatie” button_label=”Yes, ik steun Zij Lacht!”]
[paytium_field type=”dropdown” label=”Bedrag” options=”5/10/15/20/50/100″ options_are_amounts=”true” /]
[paytium_total /]
[/paytium]

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap