Waar draait het nou om? – Als je niet de plank wilt misslaan

08

okt

Anna-Carina

“Timoteüs, luister, ga die mensen in Efeze even laten weten waar het echt om draait. Ze slaan de plank helemaal mis door zich te richten op de wetten en allerlei eigen interpretaties daar aan te verbinden. Ze snappen volgens mij niet waar het om draait. Ze hebben alleen maar stoere praatjes. Groetjes van Paulus.”

“Doe wat ik je heb aangeraden toen ik naar Macedonië vertrok: blijf nog een poosje in Efeze. Want je moet een aantal mensen duidelijk zeggen dat ze de mensen niets anders mogen leren dan wat wij hen geleerd hebben. Ook dat ze zich niet moeten bezighouden met verzinsels en allerlei namenlijsten. Want dat zijn geen dingen waarmee God jullie geloof opbouwt. Ze zorgen eerder voor problemen. (1 Tim. 1:3-4 BasisBijbel)

Paulus waarschuwt Timoteüs voor een aantal dingen in het begin van 1 Timoteüs 1. Hij herinnert Timoteüs ook aan zijn taak om bepaalde mensen terecht te wijzen . “Ze moeten zich niet bezighouden met verzinsels en allerlei namenlijsten.” Er waren dus mensen die verzonnen theorieën verkondigden. Deze theorieën zorgden voor verwarring in plaats van opbouw van het geloof. Paulus waarschuwt Timoteüs voor deze mensen met hun theorieën.

“Het doel van al mijn waarschuwingen is, dat de liefde bij jullie groeit. Liefde uit een zuiver hart, uit een goed geweten en uit een eerlijk gemeend geloof. Maar sommige mensen zijn helemaal vergeten dat dát het doel is. Daardoor hebben ze alleen nog maar zinloze praatjes. Ze willen de mensen graag les geven over de wet van Mozes. Maar zelf weten ze niet eens precies waar die wet over gaat. En ze begrijpen hem niet, ook al praten ze er heel zelfverzekerd over.

Maar wij weten dat de wet van Mozes goed is, als die wet op de juiste manier wordt gebruikt. Het is namelijk zo, dat de wet van Mozes niet bedoeld is voor goede mensen. Maar hij is voor slechte mensen: voor mensen die zich van niets en niemand iets aantrekken, ongehoorzaam zijn aan God, oneerlijk en onheilig zijn, (…)”
(1 Tim. 1:5-9 BasisBijbel)

Paulus geeft aan dat sommige mensen zo gericht zijn op het volgen van de regeltjes in de wet dat ze vergeten wat het doel is. Daarnaast snappen sommigen de wet niet eens.

Maar wat is het doel dan? “Liefde uit een zuiver hart, uit een goed geweten en uit een eerlijk gemeend geloof.” Daar moeten de gelovigen naar streven, niet naar de lettertjes in de wet. Die wet is er niet voor de gelovige die gered is door de genade van God. Die gelovige heeft door genade een soort status ‘n.v.t.’ wat de wet betreft. Die wet is er om ongelovigen bewust te maken van waar ze tekort schieten en hoe ze van God afdwalen. Het is een soort meetlat waaraan ze worden getoetst.

De gelovigen moesten zich dus helemaal niet bezighouden met die wet en alle theorieën eromheen. In plaats daarvan moesten ze streven naar dat zuivere hart en geweten uit een oprecht geloof.

Aan de slag!

In 1 Timoteüs 1:3-9 schetst Paulus de situatie in Efeze waar bepaalde mensen de plank volledig missloegen. Ze hadden niet meer het juiste doel voor ogen. Geen juist antwoord op de vraag; waar draait het nou eigenlijk om?!
Gebruik even deze tijd als reflectiemoment over jouw geloof:
1. Waar draait het nou eigenlijk om in jouw geloofsleven?
2. Is dat het juiste doel?

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap