Teleurgesteld in God?!

09

okt

Dorine

Samen zingen, samen bidden, samen onszelf uitstrekken naar God, samen luisteren naar wat God door zijn Woord en zijn Geest te zeggen heeft. Je begrijpt het waarschijnlijk al, ik kom net terug van een driedaagse conferentie. Ik kan echt genieten van de muziek en de aanbidding, de toespraken en seminars tijdens dit soort conferenties. Iedereen die aanwezig is in die zaal heeft maar één verlangen: méér van God! Ondanks al dit moois liep ik met een naar gevoel rond. Ik was teleurgesteld. Op de eerste dag zongen we het lied ‘King of my heart’. Daarin zongen we samen ‘You’re never gonna let me down’. In het Nederlands: ‘U stelt mij nooit teleur’. Ik kreeg het niet over mijn lippen, alles in mij schreeuwde IK BEN WEL TELEURGESTELD! Daar moest ik goed over nadenken, ben ik teleurgesteld in God? En waarom dan?

Waarschijnlijk herken je het gevoel van teleurgesteld zijn. Het leven loopt anders dan we hopen, we krijgen te maken met tegenslagen. Soms is het een opsomming van veel gebeurtenissen waardoor we teleurgesteld raken in het leven, in God. Langzaam ontstaan er twee kampen in je hoofd; kamp ‘teleurstelling’ en kamp ‘God is goed’. Bij dit lied kwamen ze in gevecht met elkaar.

Let the King of my heart be the mountain where I run,
the fountain I drink from;
Oh He is my song
Let the King of my heart be the shadow where I hide,
the ransom for my life;
Oh He is my song

You are good, good, Oh  
You are good, good Oh  

Let the King of my heart be the wind inside my sails,
the anchor in the waves;
Oh He is my song
Let the King of my heart be the fire inside my veins
and the echo of my days;
Oh He is my song

Zo mooi hoe ze in dit lied hebben verwoord wie Jezus voor ons is! Hij is de Koning van ons leven, de berg waarop we lopen, de fontein waar we uit drinken, de wind die ons voortduwt. Dit geloof ik en ervaar ik in mijn leven, Hij is mijn lied.

De oorlog in mijn hoofd brak uit bij de bridge:
You’re never gonna let, Never gonna let me down.

U stelt mij nooit teleur. Is dat zo? Stelt God mij nooit teleur? Stelt God anderen nooit teleur? Ik kon het lied niet meer meezingen. Ik wist namelijk het antwoord op de vragen die in mij naar boven borrelden. Ik ben namelijk wel teleurgesteld. Wanneer ik erover nadenk moet ik bekennen dat ik op verschillende gebieden in mijn leven teleurgesteld ben, lichamelijk en geestelijk. Het afgelopen anderhalf jaar ervaar ik veel strijd. Door een beperking in mijn lichaam heb ik veel pijn en is er veel wat ik niet meer kan. Ik heb het gevoel dat elk aspect van mijn leven mij uit handen wordt genomen en dat wil ik niet. Ja God, ik ben wel degelijk teleurgesteld.

Het lied eindigt met de volgende zin:
When the night is holding on to me, God is holding on

Wanneer de nacht mij vasthoudt, houdt God mij vast. Dit is het moment waarop ik in tranen uitbarst. Ik krijg het besef dat God mij nooit teleurstelt en dat Hij mij in de toekomst ook nooit teleur gaat stellen. Ik bedacht mij, dat wat ik in eerste instantie als ‘teleurgesteld in God’ bestempel, heel simpel de teleurstelling van deze gevallen wereld is, de nacht die mij vasthoudt in zijn greep. En ik krijg een diep besef dat God mij vasthoudt, dat Hij mij van voren en van achteren omringt met zijn beschermende armen. In alle pijn van het leven, het verlies van vrienden, het verlies van lichamelijke kracht, kortom, in alle teleurstelling, pijn en verdriet is er altijd één die mij geheel en volledig kent en mij troost biedt, mijn God en mijn Vader.

Ondanks dat het vaak niet zo voelt, houdt God ervan om overvloedig te geven. De laatste ochtend van de conferentie werd er van ons gevraagd om met degene die voor je zit een zegen uit te bidden over de dag. Een onbekende vrouw voor mij draait zich om. We stellen ons aan elkaar voor en ze begint haar gebed. Ze spreekt een zegen uit en spreek daarna een indruk uit die ze van God kreeg. Ze vertelde dingen over mijn leven en mijn verlangens die ze uit zichzelf niet had kunnen weten! Wauw! Ik barstte vervolgens weer in tranen uit! Midden in de nacht laat God de liefde zien die Hij voor Zijn kinderen heeft. Hij is goed!

U zalft mijn hoofd met zalf-olie.
U schenkt mijn beker zó vol dat hij overloopt.
Uw goedheid en liefde zijn mijn leven lang bij mij.
Ik mag mijn hele leven dicht bij U zijn.
(Psalm 23:5-6 BasisBijbel)

Aan de slag

God wil jou ook graag bemoedigen. Zijn er dingen in je leven waar je teleurgesteld in bent?
Leg ze voor God neer. Vertel Hem wat er aan de hand is, vertel Hem wat je denkt en wat je voelt. Hij kent jou en Hij luistert echt naar jou!

Luister hier het lied.

Deel deze overdenking

 1. carola schreef:

  ?mooi Dorine, God is good all the time!
  Ik hou van het lied; King of my heart. Daar waar jij struggel ervaarde is voor mij vaak ook een moment van proclamatie. …Heer waar ik ook door heen ga, U bent er altijd!! ( ook al voel ik het niet) You’re never gonna Let me down!
  Al gaat mijn weg door een dal van duisternis….U bent bij mij!
  Prachtig geschreven, heel bemoedigend. En wat heerlijk om te lezen dat God zich opnieuw aan je geopenbaard heeft door het lied en andere heen, zo zal God zich ook openbaren door je blog heen aan andere heen! Bedankt voor het delen van je hart.
  Bedankt! Liefs

 2. Bep schreef:

  Lieve Dorine, wat heerlijk zijn zulke conferenties toch. Dat je weer even heel dicht bij de Vader mag komen door(ouderwets gezegd) de gemeenschap der heiligen.
  Heel belangrijk om die te zoeken!
  Laatst in een preek over twijfel kregen we het volgende mee:
  Waar het vuur van het geloof is, daar is twijfel. Zorg dat je gewapend bent, blijf in de buurt van medegelovigen.
  Wat een werkelijkheid daarvan heb je ervaren. Sterkte met alles en vooral Gids zegen gewenst.

  • Dorine schreef:

   Hoi Bep!
   Een heerlijk woord ‘gemeenschap der heiligen’ het dekt vaak wel de lading 🙂 Het is mooi dat we aan elkaar zijn gegeven, dat we elkaar zo kunnen bemoedigen!
   Jij ook Gods zegen toegewenst!
   Liefs Dorine

 3. Maaike schreef:

  Heel erg mooi! ❤️ Dit helpt en bemoedigt me heel erg. Ik ben blij voor je dat je zo’n mooie ervaring hebt gehad en op dat moment weer zag dat God goed is! Soms is het lastig.. Maar jouw blog gaf me even weer wat besefmomentjes!

  • Dorine schreef:

   Hoi Maaike,
   Fijn om te lezen dat je dit je helpt en bemoedigt!
   Het is soms inderdaad lastig om te zien dat God goed is! Ik ken je situatie niet, maar wil je toch even bemoedigen: HOU VOL! God vergeet zijn kinderen niet, Hij ziet ze allemaal, Hij ziet jou.

 4. Danielle schreef:

  Lieve Dorine, en toch ga je altijd maar door! Net weer samen met je man 15 tieners een mooi weekend gegeven! Veel sterkte en zegen! In Gods kracht!

 5. Kim schreef:

  Lieve Dorine, ?
  Ontzettend bedankt voor deze mooie mooie en bemoedigende blog ?♥️ en dat je hiermee een stukje zegen voor ons kunt zijn :’). Gods rijke zegen en Zijn liefdevolle aanwezigheid gewenst in alles voor jou! ✨
  Liefs, ? kim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap