Vrijmoedig spreken: durf jij het aan? (deel 1)

06

aug

Mandy

Ik open m’n app en zie dat ik een spraakbericht heb. Van iemand die ik al een hele tijd niet gesproken heb nota bene. Ik ben benieuwd en luister ‘m vrijwel direct. Ze moest aan me denken en tijdens het bidden had ze het gevoel dat ze me een berichtje moest sturen. Ik ben blij verrast – dit vrijmoedig spreken vraagt veel geloof van haar!

Herken je dat trekkende gevoel, die gedachte dat je iets ‘moet doen’? Het voelt alsof de Heilige Geest aan je geweten trekt, om het de juiste kant op te krijgen. Om te zorgen dat je een bepaalde actie onderneemt. Vaak is het iets dat je spannend vindt, zoiets als die situatie hierboven. Er wordt van je gevraagd dat je iets vrijmoedig spreekt of doet, maar oh wat is dat lastig. Want hoe gaat diegene het opvatten?

En toen zij gebeden hadden, werd de plaats waar zij bijeenwaren, bewogen. En zij werden allen vervuld met de Heilige Geest en spraken het Woord van God met vrijmoedigheid.
– Handelingen 4:31 (HSV)

Vrijmoedig spreken is een vaardigheid om te oefenen

Vrijmoedig spreken is iets wat de Heilige Geest je geeft. Voorafgaand aan vers 31 hadden de leerlingen van Jezus om vrijmoedigheid gebeden. We mogen er dus om vragen en dan geeft de Heilige Geest dat met liefde.

Maar betekent dat ook dat je helemaal geen angst hebt? Dat je geen zenuwen hebt over wat de mogelijke reactie kan zijn? Dat je het dus alleen moet doen als je stressvrij bent?

Ik gok van niet. Want als dat zo was, zouden we er dan ooit aan beginnen?

Ik denk dat het ook een soort van oefening is. Vrijmoedig spreken is een vaardigheid waarmee we steeds vertrouwder kunnen en mogen raken. Een les in luisteren naar Gods stem en een stap in het diepe zetten, waar we niet weten wat de reactie van de ander zal zijn, maar waar we geloven dat God met ons is, wat er ook gebeurt.

Betekent dat dan ook dat we maar te pas en te onpas alles wat in ons opkomt en waarvan we denken dat het van God komt vrijmoedig met de ander delen? Of zijn er grenzen? Daar hebben we het morgen over.

Aan de slag!

Vandaag gaan we aan de slag met leren vrijmoedig delen wat God ons op het hart legt. Dit kan iets specifieks zijn in een appje naar een vriendin of een praatje met de buurman. Oefen gewoon eens hiermee:

– vraag aan God of Hij een persoon in je gedachten wil brengen om iets mee te delen;
– vraag Hem wát Hij wil dat je met die persoon deelt;
– bedenk een manier waarop je het met die persoon wilt delen. Een appje, een kaart, face to face?

Morgen gaan we aan de slag met manieren om het te delen. De Heilige Geest wil je helpen vrijmoedig te spreken. Je mag dit samen met Hem doen!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap