Mandy
07
aug
Mandy
Gisteren begonnen we met het onderwerp ‘vrijmoedig spreken’ en vandaag duiken we er wat dieper in. Kun je alles zomaar tegen iedereen zeggen, of zijn er bepaalde ‘regels’ aan deze vrijmoedigheid gebonden? Wat deel je met wie?
Vrijmoedig spreken staat niet gelijk aan bot zijn, of alles eruit gooien ‘omdat God het op je hart heeft gelegd’. Niet voor niets staat er in Spreuken deze waarschuwing:
Er zijn er die als met dolksteken praten, ondoordacht,
maar de tong van de wijzen betekent genezing.
– Spreuken 12:18 (HSV)
De tong is een machtig iets dat je voor beide doeleinden kunt gebruiken. Vrijmoedig spreken moet wel verbonden zijn met het tweede deel van het vers: het brengen van genezing.
In het Nieuwe Testament staat dit:
Bemoedig elkaar daarom, en bouw de één de ander op, zoals u trouwens al doet.
– 1 Thessalonicenzen 5:11 (HSV)
Dit is precies het gevoel dat ik kreeg toen ik dat spraakbericht in m’n app kreeg. Ik voelde me bemoedigd, gezien, en opgebouwd. De Heilige Geest was hier aan het werk!
Maar hoe weet je of dat wat jij wilt delen ook echt het delen ‘waard’ is? Hoe weet je of het iemand bemoedigt, of dat het misschien wel een stap te ver gaat? Je wil niet je boekje te buiten gaan?
Ik denk dat het erg afhangt van hoe goed je met iemand kent. Hoe beter je iemand kent, hoe beter je weet wat er zoal speelt en fijngevoeliger bent voor wat je wel én niet kunt delen. Iemand zomaar even opbellen en meedelen dat je het gevoel hebt dat de Heilige Geest je wilde laten delen dat diegene moet breken met bepaalde zonden of dat bepaalde grote verlangens écht in vervulling zullen gaan, is in veel gevallen waarschijnlijk een paar stappen te ver.
1 Thessalonicenzen 5 is daarom een mooie graadmeter: is het bemoedigend wat je wilt delen? Bouwt het de ander op? Dan mag het, in vertrouwen op God, en in samenwerking met de Heilige Geest, die ander zegenen.
Wat het wél moet zijn, is dus duidelijk. Wat mag het vooral níet zijn? Denigrerend, kwetsend, hoogmoedig bijvoorbeeld. Maar ook heel specifieke beloftes over iemands leven kun je in de meeste gevallen achterwege laten. Vrijmoedig spreken kan dus ook als wapen worden gebruikt en dan gaat het z’n doel vér voorbij.
Het kan best spannend zijn om ‘zomaar’ iets tegen iemand te zeggen. Misschien vind je fysiek met iemand praten best spannend en voelt het sturen van een appje iets ‘veiliger’. Misschien stuur je liever een kaart of deel je het in een spraakbericht. Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze manieren om iets te delen. Hoe je het deelt is niet zo belangrijk, zolang de toon en intentie maar goed overkomen.
Gisteren heb je nagedacht over een persoon en een boodschap. Vandaag de laatste stap: hoe ga je het delen? Zoals we gisteren zagen: we mogen vrijmoedig spreken oefenen. Het hoeft niet perfect te zijn. Zet biddend stappen en durf je te laten leiden door de Heilige Geest. Bedenk vandaag jouw ‘medium’ en zet een stap in geloof.
vorige post
volgende post
Foto's door Inge Kooiman Fotografie
© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
Wat vond je van deze overdenking? Laat het ons weten, vinden we leuk!