Voor alles is een tijd, dus geniet van elke dag!

13

mei

Sanne van Heukelum

Lucht en leegte, alles is leegte.’ (Prediker 1:2, NBV) Misschien is dit wel de meest depressieve zin uit de gehele Bijbel. Ik ben meerdere keren begonnen aan het boek Prediker en stopte vaak uit gebrek aan motivatie omdat het niet echt een leuk boek is. Maar juist hier staan zulke wijze lessen in! Daarvan wil ik er een paar delen voor vandaag om je dag in mee te nemen.

Seizoenen

‘Voor alles wat er gebeurt is er een uur, een tijd voor alles wat er gebeurt onder de hemel.’ (Prediker 3:1, NBV). Als klein kind hoorde ik dit al, omdat het de favoriete tekst (en trouwtekst) van mijn opa en oma was. In de familie werden er vaak grapjes over gemaakt, maar wat is het eigenlijk een waardevolle les, die nog veel mensen moeten leren. Elk jaar heeft vier seizoenen, maar ook ons leven telt seizoenen. En elk seizoen telt. Misschien zit je nu in een tijd, een seizoen, van vreugde, of misschien wel van verdriet. Misschien gaat het super goed op je werk of misschien loop je vast in je baan of heb je geen baan. Of je zit in een seizoen van eenzaamheid of in een seizoen waar het eigenlijk best wel goed gaat sociaal gezien. Voor alles is een tijd en God heeft alles in de hand. Hoe? Ik heb geen idee en soms erger ik me stuk aan het seizoen waar ik zelf in zit. Maar prediker had gelijk: alles komt wanneer het komt en gaat wanneer het gaat. En elk seizoen heeft zo zijn waarde.

In welk seizoen zit jij nu? Waar sta je met je leven? Ben je tevreden of zou je eigenlijk liever ergens anders willen staan? Kun je accepteren dat je hier nu staat? Kan je blij zijn met de positieve kanten of het leerproces dat je nu ondergaat?

Het enige constante

Aan het eind van het boek (ja, uiteindelijk ben ik er gekomen, hoor ;)) plakt Prediker een tweede deel aan zijn slagzin: ‘Geniet op alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven. Het bestaan is leeg en vluchtig, en je zwoegt en zwoegt op elke dag, dus geniet op elke dag. Het is het loon dat God je heeft gegeven.‘ (Prediker 9:9, NBV). Ooh, wat is dat moeilijk. Maar God geeft het ons elke dag weer: een kans om te genieten. We kunnen onze dagen vullen met overwerken, het streven om de beste moeder, vrouw, werknemer te zijn, om het meeste geld te verdienen, de meeste glorie, maar uiteindelijk is het allemaal niets waard: het is allemaal leegte. Je carrière is uiteindelijk het najagen van de wind.. Dat betekent niet dat het iets slechts is trouwens! Go for it, als het je blij maakt! Maar vergeet niet wat uiteindelijk het belangrijkste is: geniet. Leef voor God. Werk voor God. Draag jouw steentje bij aan een betere wereld.

Geniet en weet dat God kijkt

Volg de wegen die je hart wil gaan, gun je ogen wat ze wensen. En onthoud bij alles wat je doet dat God je aan zijn oordeel onderwerpt.
– Prediker 11:9b (NBV)

Er zit ook een waarschuwing in: ik kan van een hele boel dingen genieten, maar niet alles daarvan is ook goed voor mij en niet alles vindt God goed voor mij. Dit is niet een pretbederver, maar juist een liefdevolle vader je zijn kind die gaat buitenspelen meegeeft op te letten op de auto’s. Prediker waarschuwt ons dat we mogen genieten, maar dat we wel moeten onthouden dat we geen zonde begaan, dat we niet Korte-termijn-genieten. Dat is genieten op dit moment, maar morgen, overmorgen of later weet je dat het schade brengt. Steek je energie in dingen die langer termijn genot brengen.

Maak je hier ook niet teveel zorgen om. God weet wat goed voor je is en leidt je daarheen. Kortom: Geniet! Doe wat je leuk vindt om te doen, vul je dagen met waar je blij van wordt. En weet dat God naar je kijkt met liefdevolle ogen.

Aan de slag

Waar ga jij vandaag extra van genieten?

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap