Durf jij los te laten en God in vertrouwen te volgen?

14

mei

Tirza Rots

Waar God een deur sluit, opent Hij een venster.’ Ken je die uitdrukking?  Het is geweldig om te weten dat wij een God dienen die ons verder leidt, zelfs als er een  deur dicht is gegaan. Maar ja, als er nog geen venster geopend wordt, of het is een venster naar een onbekende toekomst. Wat dan? Durf jij God te vertrouwen? Durf jij jouw leven écht in Zijn hand te leggen? Ook als de toekomst onzeker is? Ook als de toekomst je misschien angst aanjaagt?

Vandaag duiken we samen in het verhaal van Rebekka.  Op een dag neemt haar leven een drastische wending. God vraagt haar los te laten wat ze heeft. Haar familie, haar geboortestreek, haar cultuur. Alles wat haar vertrouwd is moet zij achterlaten. En ze doet het. In vertrouwen.

Het verhaal begint in Kanaän. Abraham ken je ongetwijfeld. Dat is de man aan wie God zichzelf openbaarde en aan wie God vroeg zijn land en zijn familie te verlaten. Izak is de lang gebeden en verwachte zoon die God aan Abraham en zijn vrouw geschonken heeft in het vreemde land waar God hem bracht. Abraham is inmiddels op leeftijd gekomen en verzoekt zijn knecht Eliëzer om een vrouw voor zijn zoon te gaan zoeken. Hij verbiedt hem dit te doen in het land Kanaän en geeft hem de opdracht een vrouw te zoeken uit zijn familie. Eliëzer gaat dus terug naar Abraham zijn geboortestreek. Vergezeld met een berg kostbaarheden die hij als geschenk meeneemt voor de toekomstige bruid.

Maar, hoe vind je een bruid die bereid is te vertrekken naar Kanaän? Deze vraag heeft Eliëzer vóór vertrek aan zijn meester voorgelegd. En, hij kiest ervoor zijn opdracht óók aan God voor te leggen.

Op een dag komt hij aan in Mesopotamië. Zijn kamelen en hijzelf hebben dorst gekregen van de lange reis. En hij zegt tegen God: ‘Laat de vrouw die niet alleen mij maar ook mijn kamelen van water wil voorzien de vrouw zijn voor Izak.’ Hij vertrouwt op Gods leiding. Nog voor hij zijn gebed beëindigd heeft, komt er een knappe vrouw aan die hem terwille is en ook aanbiedt om zijn kamelen te drenken. De dienaar van Abraham geeft haar een gouden ring en twee armbanden. Dan vertelt zij wie haar vader is en blijkt zij inderdaad familie te zijn. De dienaar knielt neer en zegt:

Wat mij aangaat, de HEERE heeft mij op deze weg geleid naar het huis van de broeders van mijn heer.
– Genesis 24:27, (HSV)

De broer van Rebekka onthaalt de dienaar warm en nodigt hem uit in hun huis te komen overnachten.

Hij zei: “Kom binnen, u die door de HEERE gezegend bent.
– Genesis 24:31 (HSV)

Nog voordat Eliëzer aan de maaltijd is begonnen, onthult hij het doel van zijn komst: een vrouw vinden om hem te vergezellen naar Kanaän, om de bruid te worden van de zoon van zijn meester. Abraham vertrouwde op Gods leiding. Dit is wat hij tegen zijn knecht zei:

“De HEERE, voor Wiens aangezicht ik gewandeld heb, zal Zijn engel met u meesturen en Hij zal uw weg voorspoedig maken, zodat u voor mijn zoon een vrouw kunt nemen uit mijn geslacht en uit mijn familie”
– Genesis 24:40 (HSV)

Eliëzer beschrijft hoe het die dag verlopen is en dat er precies gebeurde waar hij God om gebeden had. Rebekka gaf zowel hem als zijn kamelen te drinken. Rebekka’s vader en haar broer reageerden als volgt:

“Dit komt bij de HEERE vandaan”.  “Zie, Rebekka staat voor u. Neem haar mee en ga heen: laat zij de vrouw van de zoon van uw heer worden, zoals de HEERE gesproken heeft.”
– Genesis 24: 50, 51 (HSV)

Hierop ontvangt Rebekka nog meer zilveren en gouden sieraden en prachtige kledingstukken. Ook haar familieleden ontvangen kostbaarheden. Maar hoe zou dit allemaal voor Rebekka zijn geweest? Er komt een wildvreemde man vertellen dat jij het antwoord bent op zijn gebed. En dan, zoals gebruikelijk in die cultuur, beslist je vader dat jij ook daadwerkelijk die bruid gaat zijn…! Wat zou er allemaal door Rebekka zijn heengegaan…?

Eliëzer wil de volgende dag de terugreis al gaan ondernemen. Rebekka’s moeder vraagt of ze nog een dag of tien met haar dochter door mag brengen. Klinkt logisch, toch? Ze wil de tijd krijgen om afscheid te nemen. Maar als Rebekka wordt gevraagd wat zij wil, dan geeft zij aan diezelfde dag nog met Eliëzer mee te willen gaan! Onvoorstelbaar! Van de een op andere dag gaat zij mee met een wildvreemde man, naar een vreemd land om te trouwen met een onbekend familielid. En toch…. Ze gaat! In vertrouwen. Een onbekende toekomst tegemoet, samen met God!

Vertrouwen is een keuze! Moedige mensen zijn mensen die, ondanks hun angst, toch in beweging komen. Net als Rebekka. Soms gebruikt God andere mensen, zoals Eliëzer, om ons op weg te helpen. Vaak spreekt Hij door Zijn Woord en Geest. Of lijkt alles ineens op zijn plek te vallen. Maar áls Hij tot je hart spreekt, ga dan! In vertrouwen. Een onbekende toekomst tegemoet, samen met God!

Aan de slag!

Wat mag jij vandaag, net als Rebekka, in vertrouwen loslaten? 

En/of:

Welk avontuur mag jij, in vertrouwen, samen met God aangaan?

Deel deze overdenking

  1. Lucas schreef:

    een mooi verhaal en ik blijf nog de hele tijd in mn veilige “hokje”zitten”
    Hoe kom ik hieruit????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap