Een innerlijk vol licht! Verlang jij daar naar?

12

mei

Suzanne Verschoor

Een innerlijk vol licht, wie wil dat nou niet? Dat klinkt als blijdschap, licht leven, geen zorgen. Is dat ook zo? Paulus bidt het ons toe: ‘Ik bid dat u innerlijk vol licht zult zijn, zodat u zult zien tot welke heerlijke toekomst u geroepen bent. Dan zult u weten wat een geweldige rijkdom God voor al zijn kinderen heeft klaarliggen. Ik bid dat u zult beseffen hoe ontzaglijk groot de kracht is die werkzaam is in ons die in Hem geloven. Door diezelfde grote kracht is Christus uit de dood teruggekomen om de belangrijkste plaats naast God in te nemen.’ (Efeziërs 1:18-20, HTB)

Je bent Gods kind

Wat een krachtig gedeelte uit een brief van Paulus aan de gelovigen in de stad Efeze. Hierin vertelt hij aan de Efeziërs dat zij door de waarheid die ze hebben gehoord, gered zijn. Die boodschap geldt ook voor ons. ‘Toen u in Christus ging geloven, gaf God u de Heilige Geest, die Hij had beloofd als een bewijs dat u van Christus bent.’ (Efeziërs 1:13, HTB).

Wij zijn van Christus. En omdat wij Zijn kinderen zijn, hebben wij een ‘erfrecht’. Hij heeft een geweldige rijkdom voor ons klaarliggen. Dit voelt misschien niet als iets waar we recht op zouden hebben. God staat zo ver boven ons, het zou meer een gunst moeten zijn, die Hij ons bewijst. Maar toch, God noemt ons zijn kinderen, wat ervoor zorgt dat ook wij mogen delen in Zijn rijkdom!

Innerlijk licht, ook al zie je het zelf soms niet

Paulus bidt voor innerlijk licht. Dat voelt niet voor iedereen vanzelfsprekend. Toen ik ruim twee jaar geleden in een postpartum depressie terecht kwam, was dat licht heel ver te zoeken. Het leven was één groot zwart gat en in plaats van dat mijn innerlijk vol licht was, was het duister. Gedachten aan dood, sombere gevoelens en heel veel schaamte, pijn en verdriet passeerden elke dag weer opnieuw. Elke dag was er eentje om te overleven. Als iemand mij in die tijd deze tekst had voorgehouden, had ik het misschien wel weggelachen. ‘Leuk voor jou, maar als je depressief bent is dit niet aan de orde’. Toch?

Een kracht, sterker dan de dood

Vanuit menselijk perspectief begrijpen we dit niet: ‘Een kracht, sterker dan de dood?!’ Maar dan vergeten we hoe groot God is. Dan hebben we het gebed van Paulus nodig waarin hij bidt dat we beseffen hoe ontzaglijk groot de kracht is die werkzaam is IN ons. Dat Jezus door die kracht uit de dood is opgestaan, de dood heeft verslagen. Die kracht is groter dan wij kunnen bevatten.

Achteraf gezien was ik in die gitzwarte periode innerlijk gevuld met licht. Ik zag het alleen zelf niet. Maar mijn omgeving wel. Tijdens mijn opname op de psychiatrische afdeling in het ziekenhuis begon ik te bidden voor het avondeten. Gewoon, omdat mijn moeder altijd had gezegd: “Je wordt dik van het eten als je er niet voor bidt.” Dit was natuurlijk met een knipoog, maar uit gewoonte bad ik voor mijn maaltijd. Ik zat aan tafel met meerdere depressieve, suïcidale of psychotische patiënten. Binnen een week bad zo’n eenderde van deze mensen voor het eten, had ik gesprekken over het geloof en sloot ik bijzondere vriendschappen. Ik voelde niks, maar het was er wel. De Heilige Geest wist door de depressie heen te schijnen. Als je ooit een depressie hebt meegemaakt, dan weet je dat dat echt heel erg bijzonder is. Dat móet wel een grote kracht zijn.

Persoonlijk vind ik deze bijbeltekst uit Efeze dus echt heel erg tof. Het laat zien dat God geen zacht schaapje is. Zijn kracht is zo indrukwekkend en wij mogen dat heel bewust gaan beseffen. Denk eens aan het gevoel dat je zult krijgen als je innerlijk vol licht is door de Heilige Geest, dat je hierdoor mag weten dat er een heerlijke toekomst op je wacht! Dat er een geweldige rijkdom voor jou klaarligt.

Ik bid dat je ogen verlicht mogen worden, zodat je mag zien wat Zijn plan is voor jou. Ik bid dat je mag beseffen hoe ontzaglijk groot de kracht is die werkzaam in jou is, als jij in Hem gelooft. Als je dat besef hebt, dan kun je toch alleen maar dansen van blijdschap!

Aan de slag!

Luister naar het lied Thank You, Honor Hunter. Dit lied gaat erover dat Hij je redt. Dat Hij je leven inblaast en onvoorwaardelijk van je houdt.

Deel deze overdenking

 1. Ann schreef:

  Bedankt voor deze prachtige getuigenis, heel bemoedigend om te lezen!

 2. Ann schreef:

  Wat een prachtige getuigenis, heel bemoedigend, dank je wel!

 3. Carola schreef:

  ❤ liefde voor je eerlijkheid en kwetsbaarheid waardoor Gods kracht zichtbaar wordt!
  Dank je wel voor deze prachtige blog, met zo’n krachtig gebed.

 4. Andy schreef:

  Dank je wel voor deze bemoedigende woorden.

 5. Anja Verschoor schreef:

  Mooi Suzanne, hoe je het verwoordt.
  Als wij zwak zijn, kan Hij werken!!
  Dankjewel!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap