Volg het voorbeeld van Jozef: geef de eer aan God!

06

mrt

Sanne van Heukelum

In Genesis 41 lezen we hoe Jozef na jaren in de gevangenis door de farao wordt opgehaald om zijn droom uit te leggen. Daarbij benoemt Jozef dat God dit doet. Zou jij dit doen? Hoe moeilijk vind jij het om God de eer te geven?

In het vroegere Egypte was de farao een god. Hij was nog groter dan een koning. Hij werd aanbeden, hij was heilig. Jozef wordt door deze persoon opgehaald en gevraagd of hij inderdaad dromen kan uitleggen. Jozefs reactie is eigenlijk buitengewoon: “Dat is niet aan mij, maar God zal antwoorden wat het welzijn van de farao dient.”

Je moet het maar durven… En doen. Jozef heeft al zoveel meegemaakt: hij wordt in de put gegooid, dan lijkt er redding: hij wordt eruit gehaald. Maar vervolgens verkocht als slaaf. Bij Potifar lijkt het beter te gaan, totdat het weer mis gaat: hij komt in de gevangenis. Hoeveel veerkracht kun je als mens hebben? Jozefs verhaal is het ultieme bijbelverhaal over ups and downs. Maar Jozef verliest God niet. Na alle gebeurtenissen geeft hij nog steeds alle eer aan God.

God de eer geven

En het loont. Wanneer Jozef de dromen uitlegt, komt de farao eindelijk tot rust. De farao reageert naar alle dienaren: “Zouden we ooit iemand vinden als deze man, in wie de Geest van God is?”
De farao erkent de Geest van God. Hij erkent een bovennatuurlijke macht in de uitleg van Jozef.

Durf jij God de eer te geven? Soms denken we dat alles in de tijd van de Bijbel mooier was en dat dit niet te vergelijken is met nu. Misschien denk je: ‘Oké, Jozef kreeg het voor elkaar dat de farao God erkende, maar ik hoef dat echt niet te proberen bij mijn collega’s hoor, ze zullen me voor gek verklaren…’ Of: vul maar in.

Maar is dat waar? Geloof je dat God niet meer werkt vandaag? Of is het angst?

Jozef geloofde dat God door hem heen werkte. Hij benoemt dat niet hij de uitleg geeft, maar God. Geloof jij dat God door jou heen werkt? Jij hoeft er alleen te staan en je mond open durven te doen.

Aan de slag!

God de eer geven in gesprekken is best lastig. Hoe kun jij jezelf meer motiveren of helpen om dit te doen?

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap