Voel jij een enorme verantwoordelijkheid? Leer van Jethro 

10

mei

Mandy

Is er iets in jouw leven waar je een grote verantwoordelijkheid over voelt? Iets dat je moeilijk vindt om los te laten of hulp voor te vragen? Vandaag heeft Jethro, de schoonvader van Mozes, hierover een belangrijke boodschap én een advies. 

Vanaf zijn geboorte is het duidelijk: God heeft Mozes apart gezet voor een bijzondere en belangrijke taak. Hij wordt degene die de Heer gebruikt om Zijn volk uit Egypte te bevrijden. Van een man die twijfelt of hij wel voor de farao kan verschijnen, verandert Mozes in iemand die de verantwoordelijkheid over een heel volk neemt. En dat laatste is iets waar hij op een gegeven moment op wordt aangesproken. Mozes sprak namelijk recht over het volk, en dat duurde dan de hele dag.  

Toen de schoonvader van Mozes zag wat hij allemaal voor het volk deed, zei hij: Wat betekent dit wat je voor het volk doet? Waarom houd je alléén zitting, terwijl heel het volk van de morgen tot de avond tegenover je staat? Toen zei Mozes tegen zijn schoonvader: Omdat het volk naar mij toe komt om God te raadplegen. Wanneer zij een zaak hebben, komt men daarmee naar mij en oordeel ik tussen de een en de ander. Ik maak hun de verordeningen van God en Zijn wetten bekend.
– Exodus 18:14-16 (HSV) 

Herken jij je in Mozes’ gevoel van verantwoordelijkheid? 

Mozes voelt de immense verantwoordelijkheid van de taak die God hem gegeven heeft. Misschien herken jij je daar wel in? Misschien ervaar je dat de Heer je iets heeft toevertrouwd en probeer je uit alle macht het goed te doen, omdat Hij jóu die verantwoordelijkheid heeft gegeven? 

Misschien heb je dan wat aan de woorden van Jethro, Mozes’ schoonvader: 

Wat je doet, is niet goed. Je zult er zeker aan bezwijken, zowel jij als dit volk dat bij je is, want dit is te zwaar voor je. Je kunt dit niet alleen doen.
– Exodus 18:17b-18 (HSV) 

Vervolgens geeft Jethro Mozes advies. Mozes moet degene zijn die het volk bij God vertegenwoordigt en bepaalde zaken voor God brengt. Hij moet het volk de weg wijzen en de wetten voorhouden. Maar hij moet óók hulp inschakelen, door bekwame mannen aan te stellen die leiders worden over bepaalde delen van het volk. Zij zullen over kleine zaken rechtspreken, terwijl Mozes zich over de grote zaken buigt.  

Als je dit doet en God het je gebiedt, dan zul je staande kunnen blijven en zal dit hele volk ook in vrede naar zijn woonplaats gaan. 
– Exodus 18:23 (HSV) 

God geeft anderen om de verantwoordelijkheid mee te delen 

Weet je wat ik zo mooi vind aan dit verhaal? Dat God het niet Zelf was, die dit tegen Mozes zei, maar dat Hij het aan de mensen om Mozes heen overliet om hem hierin te adviseren. Het laat het belang van een gemeenschap zien en het gezamenlijk dragen van de verantwoordelijkheid ervan.  

Herken jij je in de manier waarop Mozes het aanpakte, door alles zelf te doen? Voel je ook iets van aansporing in Jethro, om dingen uit handen te geven? Om niet alles alleen te hoeven doen, zelfs als het om dingen gaat waar je een immense verantwoordelijkheid voor voelt? Om er misschien zelfs iets gemeenschappelijks van te maken; iets dat je draagt sámen met anderen, misschien wel met andere gelovigen? 

Aan de slag! 

Wat is iets wat jou veel tijd, energie, etcetera, kost en waar jij je verantwoordelijk voor voelt? Op welke manier zou jij daarin een deel kunnen loslaten, zonder dat je jouw roeping uit handen geeft? Hoe kun je het sámen met anderen doen?  

Deel deze overdenking

  1. Pieternella schreef:

    Goedemorgen,
    Wat kan het een worsteling zijn om het aan andere over te laten. Zeker in een periode van b.v. ziekte wat alleen maar achteruitgang is en je geliefde in handen van verzorgende moet achter laten. Je weet met je verstand dat je het zelf niet meer kan dat je er aan onder door gaat, en toch steeds weer die worsteling van loslaten. Je weet dat God meedraagt en zorgt door andere heen en toch steeds weer gaat het tegen mij zelf in. Zou Mozes daar ook last van gehad hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap