Vier verplichte rust

26

mrt

Hadassa

Regels en verplichtingen, wij Nederlanders houden er niet zo van. We bepalen liever zelf wanneer we wat doen. Niet moeten, maar mogen. Niet omdat het ons door iemand anders wordt opgelegd, maar omdat we het zelf willen. We vinden vrijheid erg belangrijk en willen ons leven zelf kunnen bepalen. Zeker als het gaat om vrije tijd. Een échte vrije dag houdt in dat je eindelijk eens een dag helemaal kunt doen wat je zelf wilt. Waar jij zin in hebt. Wanneer het jou uitkomt. Niemand mag daar dan aan komen. Niemand heeft daar iets over te zeggen. Dan kun je pas echt tot rust komen. Heerlijk toch?

Het boek Leviticus staat vol regels en instructies die God aan het volk Israël heeft gegeven. Hij was hun God en zij waren Zijn volk. Om Gods volk te kunnen zijn, moesten ze zich aan bepaalde voorwaarden houden. Het boek Leviticus is een opsomming van al deze voorwaarden. Ergens tussen al die regels en instructies, staat er opeens hoofdstuk 23. In dit hoofdstuk worden alle feestdagen opgenoemd waar de Israëlieten zich aan moesten houden. Dit waren heilige dagen die door God waren vastgesteld. Dagen die gevierd moesten worden.

Weet je wat de eerste feestdag is die wordt genoemd? Lees het maar:

‘En de Heer zei tegen Mozes: “Zeg tegen de Israëlieten: De feestdagen die jullie voor Mij moeten vieren, zijn heilige feestdagen. Het zijn mijn feesten. Zes dagen mogen jullie werken. Maar op de zevende dag mag niemand werken. Het is een rustdag, met een heilige bijeenkomst, in alle plaatsen waar jullie wonen. Jullie houden die rustdag voor Mij.’

(Leviticus 23:1-3)

De eerste feestdag die wordt genoemd is de sabbat. Een feestdag die elke week terugkomt. Een dag die gevierd moet worden. Wat moet er op die feestdag gebeuren? Helemaal niets. Vandaar ook de naam sabbat, wat ‘rust’ betekent. Na zes dagen werken is er een dag volstrekte rust, door God voorgeschreven. Een dag aan Hem gewijd.

Verplichte rust. Dat werkt toch niet? Wie wil er nu vrij zijn, omdat iemand het hem oplegt? Toch heeft God het zo bedacht. Hij liet het nemen van rust vastleggen in de regels. Waarom? Omdat het goed is voor een mens. Omdat je het nodig hebt om rust te nemen. Omdat je het anders misschien zelf niet neemt.

Maar dat zijn nog niet belangrijkste redenen. De belangrijkste reden is misschien wel dat je leert om in afhankelijkheid van God te leven. Rust nemen betekent dat je niet kunt werken. Je kunt geen geld verdienen. Je kunt geen brood op de plank brengen. Je kunt geen deadlines halen. Als je een rustdag neemt, betekent het dat je op die dag je werk teruggeeft aan God. Je mag daarbij vertrouwen dat je werk er de volgende dag ook nog wel is. Je mag vertrouwen dat God voor je zal zorgen op de dag dat je rust neemt .

Naast dat je afhankelijkheid en vertrouwen op God leert, is er nog iets bijzonders aan deze dag. De sabbat staat namelijk niet opgenoemd in een rijtje met gewone dagen. Het wordt als eerste genoemd in een rij van feestdagen! De sabbat is er om gevierd te worden. Je mag vieren dat God zorgt. Dat Hij zal voorzien, ook als je op die dag niet zelf voor je brood op de plank zorgt. Vieren dat je een dag mag wijden aan het niet voor jezelf zorgen, maar aan het zoeken naar God.

In Nederland houden wij als christenen geen sabbat. Wel kennen we de zondag als rustdag. Een dag waar vaak moeilijk over wordt gedaan in ons land. Werken op zondag: mag dat nou wel of niet? En de supermarkten, mogen die nu wel of niet geopend zijn? Mag je op zondag met het openbaar vervoer of naar de bioscoop? De zondag wordt een dag die van regeltjes aan elkaar hangt. De reden waarom we het doen, lijken we te zijn vergeten.

Heb jij de zondag al eens als een feestdag gezien? Een feestdag die wekelijks terugkomt en die gevierd moet worden. Vieren dat je mag rusten voordat je zes dagen gaat werken. Vieren dat God die rust heeft ingesteld, omdat Hij het goede met de mens voorheeft. Vieren dat je Hem die dag mag zoeken en ontmoeten! Daarnaast is het een wekelijkse oefening in vertrouwen. Vertrouwen dat er altijd werk zal blijven en dat er altijd meer te verdienen valt. Vertrouwen dat God voorziet in je dagelijks brood, ook op de dag dat je er zelf niet voor werkt. Vertrouwen dat jij je werk morgen weer mag doen, ook al had je het liever vandaag gedaan.

Vandaag is een feestdag. Door God ingesteld. Speciaal voor de mens. Voor jou. Omdat het goed voor je is. Omdat het je leert op God te vertrouwen. Omdat het je leert in afhankelijkheid van God te leven. Durf je het aan?

Aan de slag!
Om over na te denken: hoe vier jij de rustdag die God heeft ingesteld? Hoe kun jij Hem zoeken op de dag die speciaal door Hem daarvoor is apart gezet?

Deel deze overdenking

  1. Truus schreef:

    Dag Hadassa,
    Vanmorgen naar de kerk geweest en daar…
    zongen we en sprak God:
    “Mijn zoon gaf ik voor jou!”
    Aan het einde van de dienst kregen we Zijn zegen mee,
    voor mijzelf,maar ook voor hen die op ons pad komen.
    En…dat ben jij nu!
    Die zegen is nu ook voor jou!
    Een hele fijne feestdag!

  2. Ilse de Jongh schreef:

    Hoe makkelijk wordt er geschreven:’ In Nederland houden wij christenen geen sabbat..’ Ik vier, en met mij duizenden christenen, elke week de sabbat ( zaterdag), in Nederland. Deze dag is door God gegeven, daar gaf Hij zijn zegen aan. Zelf vierde Christus ook de sabbat. Zelfs nadat Hij voor ons was gestorven rustte Hij op de sabbat in het graf. Volg Zijn voorbeeld en ontvang de zegen van de sabbat!

    • Hadassa schreef:

      Hoi Ilse,
      Je hebt gelijk. Ook in Nederland vieren veel christenen de sabbat. Goed dat je dat nog hieronder toevoegt!

  3. petra schreef:

    Wauw, en nog eens wauw wat een nieuwe kijk op de rustdag. Feestvieren en vertrouwen stellen op Hem die ons lief heeft… meer dan rust.
    Gedragen worden in Zijn liefde. Dit laat ik even tot me doordringen en de volgende zondag heel nieuw ingaande.
    Prachtig wat een zegen, duizendmaal dank Heer.

  4. Lianne schreef:

    Haa, Nice! Ik krijg steeds meer berichten als deze op mijn pad en besluit nu officieel weer een rustdag te gaan houden… met in gedachten dan dit niet is vanwege mijn werk, maar juist als beginpunt. God schiep de mens op de 6e dag en het eerst volgende was een rustdag – heel cool – chill it out

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap