Vier uitdagingen voor de eindtijd waar jij mee te maken krijgt

25

mei

Marijke Gootjes-Verhoeve

Er zijn veel speculaties over de eindtijd en eerlijk gezegd ben ik daar zelf nooit in geïnteresseerd geweest. Ik leef liever in het hier en nu, en door de grote hoeveelheid tegenstrijdige opvattingen haak ik al snel af bij dit onderwerp. Toch werd ik afgelopen week gegrepen door een bijbelgedeelte over de eindtijd en dan specifiek de uitdagingen waar wij mee te maken krijgen. Dat trok mijn interesse en ik hoop ook die van jou!  

Ik wil je aanraden om Matteüs 24 te lezen; ik zal slechts een aantal verzen citeren.

Jezus zit met een aantal van Zijn vrienden op de Olijfberg een paar dagen voor Zijn lijden en sterven als zij Hem vragenstellen over het eind van de tijden. Het wordt ook wel de tweede Bergrede genoemd (Studiebijbel). Jezus begint met een waarschuwing: ‘Pas op dat niemand jullie misleidt!’ (vers 4). Dat is ook de reden dat Jezus vertelt over de eindtijd: ‘Let op, Ik heb jullie dit van tevoren gezegd!’ (vers 25).

Uitdaging 1.

De eerste uitdaging voor ons is om vol te houden en niet op te geven, ondanks alle verschrikkingen die gaan plaatsvinden. De misleiding zal toenemen; mensen die zeggen dat ze de Messias zijn, christenvervolging, valse profeten, wetteloosheid en liefdeloosheid. Het zijn tekenen dat de eindtijd eraan komt en het kan ons onderuithalen, terwijl het juist de bedoeling is dat we standhouden.

Maar wie volhardt tot het einde, die zal behouden worden.
– Matteüs 24:13 (HSV)

Uitdaging 2.

De tweede uitdaging is een advies van Jezus dat we ons niet moeten laten verontrusten door oorlogen en oorlogsdreiging en al die andere dingen die moeten gebeuren (vers 6); tekenen dat het einde nadert, maar er nog niet is. Geen paniek dus, het is als de eerste weeën bij een bevalling. Het echte einde komt als ieder volk het evangelie gehoord heeft (vers 14).

Uitdaging 3.

Ondanks alle tekenen kunnen we niet precies weten wanneer Jezus terugkomt; Hij weet het zelf niet eens! (vers 36). Hij zal komen op een moment dat we het niet verwachten dus we moeten altijd klaarstaan (vers 44), dat is de derde uitdaging in de eindtijd.

Wees dus waakzaam, want jullie weten niet op welke dag jullie Heer komt.
– Matteüs 24:42 (NBV21)

In hoofdstuk 25 geeft Jezus toelichting met de gelijkenis over de vijf wijze en vijf dwaze meisjes. Is jouw lamp gevuld met olie, ben je vol van Gods Geest en ben je klaar voor de wederkomst van Jezus? Of ben je zo druk met allerlei andere dingen dat je eigenlijk vergeet om waakzaam te zijn?

Uitdaging 4.

De vierde uitdaging voor de eindtijd is vooral gericht op het moment dat Jezus terugkomt. Het gaat erom dat je een betrouwbare en verstandige dienaar bent voor het huis van God (vers 46). Het gaat opnieuw om waakzaamheid, maar ook om toewijding en betrouwbaarheid.

In Matteüs 25:14-30 geeft Jezus toelichting. Hoe ga jij om met wat God aan jou heeft gegeven, zoals bijvoorbeeld Zijn genade of rijkdom of talenten? Zet jij je in om het te verdubbelen/delen of hou je het verborgen/voor jezelf? En voel jij je verantwoordelijk voor je medegelovigen, draag je zorg voor hen als ze dat nodig hebben? (Matteüs 25:34-36, 40). Als Jezus terugkomt zullen we daarop worden beoordeeld; het gaat dus om investeringen met eeuwigheidswaarde.

Eindtijd of toch hier en nu?

Als we de vier uitdagingen nog eens langslopen blijkt het meer te gaan om de aanloop naar de eindtijd toe én het moment dat Jezus terugkomt, waarvoor we nu al keuzes moeten maken. Uitdagingen dus voor het hier en nu; waarschijnlijk dat daarom mijn interesse gewekt was!

Over de eindtijd zelf zegt Jezus dat het een tijd zal zijn van verwoesting en verdrukking die nooit eerder heeft plaatsgevonden en waarvoor je het beste kunt vluchten (vers 15-21). Dat klinkt beangstigend, maar omwille van de uitverkorenen zal die tijd verkort worden (vers 22). Jezus wil dat we ons er niet door laten overvallen en dat we sterk staan in ons geloof voordat het echt zwaar gaat worden. Wat een genade dat Hij ons nu alvast uitdaagt, zodat we straks klaar zijn voor zowel Jezus’ wederkomst als voor de eindtijd. Laat je dus niet verontrusten of misleiden, maar blijf waakzaam en volhardend als een betrouwbare en verstandige dienares! Ga jij deze uitdaging aan?

Aan de slag!

 • Welke van de vier is een echte uitdaging waar je meer in zou willen investeren?
 • Maak voor jezelf concreet hoe je dat wil aanpakken.

Deel deze overdenking

 1. Sabine schreef:

  Mooie overdenking! Persoonlijk geloof ik dat we absoluut richting de eindtijd leven, als je bv. een tekst leest als 2 Tim. 3:1-5 over de kenmerken van hoe de mensen zullen zijn.
  Mag ik toch een kleine kanttekening plaatsen bij uitdaging 3?
  Als mens was de Here Jezus minder dan de Vader. (Fil 2:6-7) en wist Hij toen hij dit in vers 36 zei inderdaad niet wanneer Hij terug zou komen. Maar sinds Zijn terugkeer naar de hemel is Hij weer gelijk aan de Vader. Hij zit aan Zijn rechterhand en is 1 met Hem. Op dit moment weet de Here Jezus wel wanneer Hij terugkomt.
  Dankjewel voor deze fijne overdenking!

 2. Isabella schreef:

  Soms word je overspoelt door mensen met eindtijd verhalen. En dan vind ik het knap als mensen de bijbel ernaast kunnen leggen. Dat gaat mij de pet te boven. Dank je wel Marijke. Hier kan ik wat mee.
  Lieve groeten Isabella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap