Vertrouwen op God – Naar wie luister jij?

04

jun

Iona van den Dries

Er is een vers uit Spreuken waar ik keer op keer bij terugkom, namelijk Spreuken 3:5. Het is een korte zin, maar het is misschien wel een van de moeilijkste dingen om te doen: op God vertrouwen in plaats van op onszelf. Dit is niet een keus die je maar één keer in je leven hoeft te maken, maar die dag op dag, van minuut tot minuut zelfs, van belang is. Vandaag wil ik met je kijken waarom dat vertrouwen belangrijk is om met God samen te leven.

Hart of inzicht?

Dit is het vers waar deze overdenking vandaag over gaat:

Vertrouw op de HEER met heel je hart,
steun niet op je eigen inzicht.” –Spreuken 3:5 (NBV)

Vers 5 is deel van een langer hoofdstuk uit Spreuken waarin verschillende wijsheden langskomen. In dit vers worden als het ware twee dingen tegenover elkaar gezet: ons hart en ons inzicht. Het hart kun je op verschillende manieren lezen, zoals iemands ‘moed’ of de ‘zetel van het bewustzijn [en/of] verstand’ (Studiebijbel Online). Ik denk dat je het hier ook kunt lezen als je hele ‘zijn’, dat waar je je op richt, waar je hart naar uitgaat. Het gaat hier dan niet per se om een tegenstelling tussen emotie en verstand, maar tussen waar je je op richt en wat voor inzicht je hebt.

Eigenlijk doen we constant kennis op en leren we bij, wat ervoor zorgt dat we inzicht hebben in de wereld om ons heen. Dit is bijzonder handig, maar het mag niet het enige zijn waarop we steunen. Het kan namelijk zo zijn dat we ons laten leiden door wat we zelf geleerd hebben over het leven en de wereld, terwijl God ons iets wil laten zien vanuit zijn perspectief. Niet voor niets wordt het geloof ook wel uitgelegd als “de grondslag voor alles waarop we hopen, het overtuigt ons van de waarheid van wat we niet zien.” (Hebreeën 11:1 NBV)

Als we op God vertrouwen, ook wanneer zijn wegen zo anders lijken dan die we gewend zijn, en ons hart vol is van Hem, dan kunnen we uitgaan van wat God ons leert in plaats van ons eigen inzicht. En de schrijver van Spreuken vraagt bovendien ook om met heel je hart te vertrouwen, met alles wat je hebt, denkt, doet en voelt!

Naar wie luister je eigenlijk?

Maar wat nou als ons inzicht tegen God ingaat? Naar wie luisteren we dan? Vaak genoeg steun ik op mijn eigen inzicht zonder dat ik dat doorheb en vraag ik me niet per se af wat God eigenlijk vindt. In een wereld waar we van alles moeten zijn en kunnen, ligt de focus voor mijn gevoel vaak op wat jij of ik als persoon doen. Als individuen maken we onze eigen keuzes en de gevolgen komen eveneens op ons bordje. Ik zeg niet dat het niet goed is om keuzes te maken of te doen waar je voor staat, en ook niet dat je andere mensen alles moet laten beslissen voor je.

Wat ik me wel afvraag is of we nog gewend zijn om met God te overleggen en naar Hem te luisteren. Na zo’n moment dat mijn inzicht of gedachten de ene kant op neigen en mijn kennis van God juist de andere, stond ik er ook weer bij stil dat we ons in een geestelijke strijd bevinden. Dit hebben we lang niet altijd door, maar de Heilige Geest kan ons hiervan bewust maken en ons helpen ons te wapenen. Door Gods woorden in de Bijbel, door woorden van andere gelovigen, of door de Heilige Geest, staan we niet plompverloren in die strijd. We mogen er bewust van zijn en een kant kiezen door ons hart op God te richten en Zijn hulp te vragen.

Steunen of vertrouwen?

Een ander onderdeel van vers 5 waar ik het over wil hebben, is de vraag waarop je steunt. De schrijver vraagt om God te vertrouwen met heel je hart en stelt daartegenover het steunen op je eigen inzicht. Dit laat weer iets moeilijks en prachtigs aan het geloof zien: het is de waarheid die we niet zien. Vertrouwen voor mij klinkt als een sprong wagen, het gevoel van geen houvast hebben, maar die wel verwachten. Steunen daarentegen klinkt als de pilaren van een groot gebouw die het dak omhoog houden, iets dat concreet, zwaar en massief is. Vaker in de Bijbel komt het beeld voor van de Heilige Geest als bijvoorbeeld vuur of wind, iets ongrijpbaars en soms zelfs onzichtbaars, maar wat tegelijk een enorme uitwerking kan hebben.

Vertrouwen zou je kunnen lezen als vrijheid in verwachting van Gods aanwezigheid, waar steunen eerder iets vastzet of overeind houdt. Het vers maakt me ervan bewust hoe erg we kunnen vertrouwen op wat we zelf hebben geleerd over de wereld, terwijl Gods perspectief en hulp ons vrijheid en lichtheid aanbieden waarmee we de wereld anders kunnen zien.

Aan de slag!

Hoe kun jij God betrekken bij je dag? Als je je zorgen maakt over een meeting, vraag God of Hij erbij wil zijn bijvoorbeeld. Of als je geniet van je lunch, dank God ervoor. Probeer je bewust te worden van je gedachten en waar ze op gebaseerd zijn. Wie weet kan God je iets prachtigs leren vandaag!

Deel deze overdenking

  1. Isabella schreef:

    Vertrouwen als verwachting in vrijheid. Prachtige zin wat mij raakte en dat een tekst die als eerste uit me hoofd geleerd heb op een zomer op oasekamp. En nu zo van toepassing is in mijn leven.

  2. Cathy schreef:

    Ik was net aan het denken aan het begrip geloof. Ik wist dat daar een mooie uitleg in Hebreeen stond maar even niet waar en hoe die precies ging, ‘maarja dat kwam nog wel eens’….. Minder dan 5 min later denk ik aan jullie blog van vandaag, die ik net gelezen heb. Prachtig hoe God werkt, staat daar PRECIES die tekst!!! Geweldig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap