Vertrouwen in God, het bijproduct van een moeilijke tijd

22

jun

Mandy

Aan de tijd waarin we leven – die van de corona-crisis – ontkomt niemand. Iedereen wordt er op een bepaalde manier door getroffen; de één meer, de ander minder. Dát je erdoor wordt getroffen is echter een gegeven. Het dwingt je om je leven aan te passen en dingen in te leveren. Misschien focus je vooral op het overleven van deze periode en zo snel mogelijk weer terug te keren naar het ‘normale’ leven. Ben je compleet gericht op wanneer alles weer gaat lopen zoals het hoort. Maar mag ik je vandaag iets anders meegeven? Iets dat te maken heeft met vertrouwen in God?!

Vooropgesteld, ik wil óók dat alles zo snel mogelijk weer ‘normaal’ is. Dat we erop uit kunnen trekken, kunnen genieten van dingen als uit eten en naar de bios gaan. Dat we vrij zijn om te gaan en staan waar we willen.  

Maar iets in me zegt dat iedere periode iets moois te bieden heeft. Dat ook deze tijd van letterlijk en figuurlijk afstand houden ons iets kan geven dat we mogen vasthouden, ook als we straks wél weer de wijde wereld in mogen trekken. Dat is natuurlijk heel persoonlijk en voor iedereen anders. Maar ik wil je uitdagen om met deze blik naar je huidige leven te kijken. Wat wil je meenemen?  

Vertrouwen in God, je mag het meenemen 

Is het de tijd die je voor je gezin hebt? Het inplannen van minder afspraken? Het misschien wel tragere ritme van je dag? Is het het zien van alles wat je wél hebt, ook als er van alles en nog wat wegvalt? De dankbaarheid voor je baan of juist het feit dat je thuis kunt zijn? Het vertrouwen in God dat Hij alles in zijn hand heeft?  

Maar mijn God zal u, overeenkomstig Zijn rijkdom, voorzien van alles wat u nodig hebt, in heerlijkheid, door Christus Jezus.
– Filippenzen 4:19 (HSV) 

Alle dingen die hierboven staan zijn prachtig! Ik hoop echt dat wat je nu meer rust geeft je meeneemt wanneer we weer volle kracht vooruit mogen. Maar het allerbelangrijkste staat toch wel in dit vers. Heb je het vertrouwen in God leren kennen? Het vertrouwen dat Hij zorgt? 

In de context van Filippenzen 4 gaat het vooral over de financiële steun die Paulus heeft mogen ontvangen en waarvan hij gelooft dat God de gemeente om deze reden zal zegenen. Ik geloof echter dat we dit breder mogen trekken. Hoe heb je gezien dat God heeft voorzien in alles wat je nodig hebt in deze periode? In tijd, zodat je je kinderen les kon geven. In vrede, zodat jij en je huisgenoten elkaar niet de deur uit vochten terwijl je op elkaars lip zat. In rust, zodat je je situatie met vertrouwen in God aan Hem mocht voorleggen en zo elke nieuwe dag aan mocht gaan.  

Vertrouwen in God, om voor altijd mee te nemen 

Wat leer jij in deze periode? Wat wil je meenemen?  

Deze periode mag méér zijn dan een seizoen waar je doorheen wilt racen. Natuurlijk is het niet zoals we het graag zouden willen, en je hoeft er écht niet in te berusten dat dit het voor de rest van je leven is. Toch mag je deze periode straks afsluiten met de kennis dat je er iets waardevols in hebt geleerd. Dat je je het vertrouwen in God écht hebt eigen gemaakt. Dat is, denk ik, hoe Hij alle perioden in ons leven – goed of slecht, makkelijk of moeilijk – wil mee laten werken tot dat ene doel: dat we meer op Hem gaan lijken. Dat het meewerkt aan onze heiliging.  

Aan de slag! 

Vandaag wil ik je op twee manieren uitdagen:  

1. Wat neem je mee naar de tijd dat het openbare leven weer een ‘normaal’ verloop krijgt? 
2. Hoe heb je Gods zorg in je leven werkelijkheid zien worden op een manier die je nog niet kende? Hoe is je vertrouwen in God gegroeid? 

Schrijf je antwoorden op, ook als je niet gewend bent om dat te doen. Ik ervaar het soms als een grote zegen dat ik dingen van jaren geleden kan teruglezen. Vaak laat het zien hoe ik gegroeid ben en hoe God nabij is geweest, zelfs als ik me dat niet zozeer realiseerde. Dit leert me om elke keer weer mijn vertrouwen in God te stellen, omdat Hij betrouwbaar is.  

Ik hoop dat het je helpt om ieder seizoen in je leven met veerkracht aan te gaan, in het besef dat God zorgt. Dat Hij je als het ware spiergeheugen geeft, voor dat wat Hij je in het verleden heeft geleerd en wat Hij voor je heeft gedaan. Zou het niet prachtig zijn om iedere dag op deze manier aan te gaan, ongeacht de omstandigheden waarin je je bevindt? Wees gezegend!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap