365 dagen per jaar Vaderdag

21

jun

Matthea van den Berg

‘Jezus zei tegen hem: Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij.’ (Johannes 14:6, HSV) 

Wat is Gods naam? 

In de Bijbel lezen we over de verschillende namen van God. Die namen worden gebruikt, omdat ze ons iets vertellen over de eigenschappen van God. Ik geloof dat God zoveel namen heeft, omdat Hij weet én geeft wat wij nodig hebben. En dat is niet voor iedereen of in elke situatie hetzelfde. Zo noemen we Hem Schepper en denken we aan creativiteit en ontdekken. We eren Hem als Koning en zien een daadkrachtige en sterke leider. Wij voelen ons veilig bij Jezus als Herder die ons dienend leidt en zorgzaam is. We zien Hem als een Lam dat zich voor ons opoffert. Tegelijkertijd is God sterk en strijdvaardig als een Leeuw. Als we zoeken naar antwoorden en het even niet meer weten is Hij onze Raadsman en wijst Hij ons de weg. Zoeken we zijn bescherming, dan staat Hij als een Rots.
God heeft vele gezichten en in die veelzijdigheid ontmoeten we onszelf. Maar bovenal is God onze Vader en dat kan verschillende gevoelens oproepen als we denken aan ons eigen vaders.  

Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. 

Herinneren door te doen  

Vandaag is het Vaderdag. Ik weet niet of het voor jou een bijzondere dag is, maar sta er eens even bij stil wat voor type vader je hebt (gehad). Welke eigenschappen heeft hij? Wat typeert jouw vader? Lijk je op hem en wil je dat ook? Mijn eigen vader leeft al heel lang niet meer en mijn schoonvader is onlangs overleden. ‘Door zijn goede eigenschappen toe te passen in ons eigen leven, zullen we hem en elkaar blijven herinneren aan wie hij was,’ zo zei de dominee. Iedereen heeft zo zijn eigen herinneringen, maar door dat met elkaar te doen, houden we hem in gedachten bij ons. Ik vond dat zo mooi gezegd. Zo wil ik de herinnering aan Jezus ook levend houden. Ik hoef niet steeds meer op Hem te gaan lijken om een beter mens te worden of om het te verdienen, maar om zijn leven levend te houden en zo mezelf en anderen aan Hem te blijven herinneren. 

Het huis van onze Vader 

In Johannes 14 gaat het over het huis van de hemelse Vader.
Jezus zegt:
In het huis van Mijn Vader zijn veel woningen; als dat niet zo was, zou Ik het u gezegd hebben. Ik ga heen om een plaats voor u gereed te maken.
– Johannes 14: 2 (HSV)

Zoals God vele namen heeft, zo zijn er in het huis van de Vader ook vele woningen. Ik lees daarin deze overeenkomst: Hij weet én geeft wat wij nodig hebben. Hij zegt: Als jullie mij kennen zullen jullie ook mijn Vader kennen, en vanaf nu kennen jullie hem, want jullie hebben hem zelf gezien.’ (Johannes 14:7, NBV)
Jezus laat ons op verschillende manieren zien wie Hij is en zo wijst Hij ons de weg naar onze Vader. We mogen ons verheugen op een hemelse verhuizing en thuiskomen in zijn huis. 

Wat ik zo mooi vind aan dit hoofdstuk, is dat het niet alleen gaat over de toekomst of over het leven na dit leven, maar dat God tot die tijd gewoon bij ons woont. Wij leggen de lat vaak hoog als het gaat over welke eigenschappen je ‘moet’ hebben, maar Hij vraagt alleen onze liefde.

Wanneer iemand Mij liefheeft, zal hij zich houden aan wat Ik zeg, mijn Vader zal hem liefhebben en mijn Vader en Ik zullen bij hem komen en bij hem wonen.
– Johannes 14:23 (NBV)

Hoe bijzonder is dat. Mijn Vader en ik. Nooit meer alleen. 

Vaderdag 2020 

Een bijzondere dag in meerdere opzichten. Een fijne dag waarop je je vader in het zonnetje zet. Koffie drinken en een taartje eten, even genieten van elkaar. Misschien wil je je vader graag een knuffel geven, maar kan dat nu niet, of heb je geen vader meer en zijn alleen de herinneringen overgebleven. Misschien heb je geen goede relatie met je vader en verlang je naar een band met hem. Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat de God van de vele namen weet én geeft wat jij nodig hebt.  

Lees maar mee: Raadsman, Lam, Leeuw, Rots, Herder, Schepper, Wijnstok, Koning, Licht, Eeuwige, Allerhoogste, Pottenbakker, Alfa & Omega, Vader, Ik ben, Redder, Banier, Hoopgever, Trooster, Beschermer en Rustgever. 

Aan de slag! 

Lees vandaag eens Johannes 14. Het is zo’n mooi cadeau! Pak het uit, bekijk het goed en koester het! 

Deel deze overdenking

  1. Leonie schreef:

    Mooie overdenking en koesteren wat is en wat is geweest! Leven in het nu met God en weten dat Hij er altijd voor je is! Waardevol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap