Vertrouwen in God, dwars door verstand en gevoel heen

22

jul

Mandy

Eerder deze maand had ik het over Jozua, en over hoe hij de opdracht kreeg het volk het beloofde land in te leiden en het te veroveren. Een reusachtige opdracht, maar één die God hem gaf in vertrouwen. Hij gaf Jozua iedere stap aanwijzingen, zoals Hij dat ook bij Mozes had gedaan. Aanwijzingen die soms best moeilijk waren om op te volgen, en die vertrouwen in God vereisten. Dat laatste herken je vast wel. Best een uitdaging, toch? Ja, dat vond het volk ook! 

Het volk staat op het punt om Jericho in te nemen. God geeft hen, via Jozua, de laatste aanwijzingen. 

“Denk erom dat alles voor de Heer is. Jullie mogen niets als buit meenemen naar het tentenkamp. Als jullie dat tóch doen, komt er een vloek over het tentenkamp van Israël. Alles wat van zilver, goud, koper of ijzer is, is voor de Heer en zal bij de schat van de Heer komen.”
– Jozua 6: 18-19 (BasisBijbel). 

Lees deze hoofdstukken in Jozua maar eens door. Spoiler alert: deze opdracht gaat het volk niet zo goed af. Er wordt tegen Gods bevel ingegaan. Een gefaalde test.  

Niet veel later geeft God een min of meer vergelijkbare opdracht, namelijk het innemen van een stad. Maar, dit keer mag het volk de buit houden.   

“Jullie zullen met de koning van Ai hetzelfde doen als met Jericho en zijn koning. Alleen mogen jullie nu de buit en al het vee zelf hebben. Laat een deel van de mannen in een hinderlaag aan de andere kant van de stad gaan liggen.”
– Jozua 8:2 (BasisBijbel).

Vertrouwen in God als test van Hem 

Misschien vraag je je af waarom God deze twee opdrachten zo geeft. Waarom niet twee keer hetzelfde? Ik denk dat God hier een test met het volk uitvoert. Het doet me denken aan het verhaal van Abraham. God vroeg Abraham zijn zoon Izaäk te offeren. Het leek totaal onlogisch: God beloofde hem eerst zijn zoon – om hem vervolgens weer af te nemen. Maar Abraham vertrouwde God dwars door zijn eigen vraagtekens heen en dat was voor God genoeg.  

Abraham bracht de test tot een goed einde. Het volk ging het iets minder goed af. Was het niet ontzettend bijzonder geweest als het volk zich aan Gods aanwijzingen had gehouden? Had het de buit uit Ai dan niet veel meer ervaren als een gift van God? Had het hun vertrouwen in God niet ontzettend vergroot, zoals het dat bij Abraham ook deed? 

Vertrouwen in God… Het kan een heikel punt zijn.  

Misschien herken je het. Misschien zit je precies in zo’n situatie. Vertrouwen in God is een uitdaging en kan best lastig zijn. Waar zit jij mee? Wat ligt er op je hart? Wat vind je moeilijk om los te laten?  

Vertrouwen in God: een uitdaging 

Mag ik je uitdagen om het even op de voorgrond te brengen? Om heel even – echt maar héél even – te overwegen om het los te laten. Wat voel je? En wat zou er gebeuren als je echt losliet?  

Ik weet het, het is eng. Doodeng. Maar geloof me, het is het ook waard. Je krijgt er zoiets bijzonders voor terug. Je leert dat vertrouwen in God écht haalbaar is. Dat een relatie met Hem echt kan bestaan, op basis van hoe je Hem leert kennen.  

Dat gun ik je. Dat de God van het universum heel dichtbij komt en je Hem leert kennen, heel persoonlijk en op een manier die je geloof verrijkt. Een manier die jouw beeld van Hem op basis van de Bijbel uitdiept en nog mooier maakt. Hoe fantastisch zou dat zijn? 

Het volk moest leren vertrouwen in God te hebben. Abraham moest leren vertrouwen in God te hebben. En ook wij mogen, moeten, dat leren. Alleen dan kan onze relatie met Hem tastbaar worden. Leren we dichtbij Hem te leven, bijna op een manier zoals Abraham en Mozes dat deden. Zo dichtbij kan en wil Hij zijn.  

Aan de slag! 

Dus, ben je er klaar voor? Wat is hetgeen waarin jij vertrouwen in God wilt hebben? Iets kleins, zoals een project op school. Iets groots, zoals een baan, een studie of een relatie. Neem het in je handen en geef het iedere dag weer aan God. Begin er de dag mee en geef het over. Je zult zien, op den duur leer je vertrouwen in God te hebben. Je mag staan op de belofte die in deze bijbelteksten wordt gegeven: God voorziet. Iedere keer weer. Laat dat je moed, hoop en vertrouwen in God geven om het iedere keer weer bij Hem te leggen. Dat we samen met Genesis 22:14 mogen zeggen: ‘De Heer zal geven wat nodig is.’ 

Deel deze overdenking

  1. Trijnet schreef:

    Respect voor iedereen die in de zorg hard moet werken en dit werk met liefde doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap