Staalharde zachtmoedigheid – wil jij dit van Jezus leren?

21

jul

Natascha de Goey

Zachtmoedig, alleen het woord al, veroorzaakte in het verleden bij mij een acute jeukaanval. Zachtmoedig stond voor mij synoniem aan lief, schattig, soft, onderdanig, zwak, goeiig en altijd aardig. Voor alles wat ik dus niet was en wat ik ook nooit zou worden. Onhaalbaar, niet te bereiken en dus: ongeschikt! Maar goed, zo’n ramp was dat nou ook weer niet, want om te slagen in deze wereld moet je heel veel zijn, maar vooral niét zachtmoedig! 

Zalig zijn de zachtmoedigen want zij zullen de aarde beërven. 
– Mattheüs 5:5 (HSV).

Wanneer je zachtmoedigheid als ambitie of eigenschap bezit, dan ben je bij voorbaat al mislukt. Gedoemd tot een leven in bittere armoe, zonder status of enig aanzien is, zo was mijn idee en is nog steeds een gangbare gedachte voor veel Nederlanders. Ik besloot dan ook om deze dubieuze kwaliteit van mijn to-do-lijstje te schrappen voor een plekje in de hemel! Er was echter één probleem. Het staat nog wel steeds in de Bijbel. Sterker nog, Jezus was een zachtmoedig mens en Hij wil zo graag dat wij Hem leren kennen. Dat Hij in ons hart mag wonen waardoor wij steeds meer op Hem gaan lijken en dus: zachtmoedig worden. 

Neem mijn juk op u, en leer van Mij dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart; en u zult rust vinden voor uw ziel.
– Mattheüs 11:29 (HSV) 

Nu kun je veel van Jezus zeggen, maar een ‘softie’ was Hij op aarde in ieder geval niet! Als Hij overmand werd door een heilige boosheid, dan kon je maar beter uit zijn buurt blijven, wilde je geen hersenschudding oplopen door rondvliegende tafels en stoelen. 

Eyeopener 

Zachtmoedigheid betekent dus blijkbaar niet dat je soft en lieflijk moet zijn! Een eyeopener. Maar wat betekent het dan wel? En wie is Jezus eigenlijk? Zijn gedrag en uitspraken lijken vaak zo haaks op elkaar te staan! Een zachtmoedige, die met tafels gooit? Die Farizeeën ‘huichelaars, dom en blind’ noemt? Maar ook terwijl Hij aan het kruis hing tot zijn Vader riep:  

Vader vergeef het hun, want zij weten niet wat ze doen.
– Lukas 24:34 (HSV).

Die zich liet uitschelden en liet geselen zonder tegenstand. En bedenk, dat Jezus de discipel Judas drie jaar binnen zijn intieme kring accepteerde. Sterker nog, hem gewoon als één van de Zijnen behandelde terwijl Hij wist dat Judas uiteindelijk zijn verrader zou worden! 

Dat is toch onbestaanbaar? Voor ons mensen totaal onbegrijpelijk!  

Probeer het je eens voor te stellen, jij hebt een vriendin waarvan je weet dat ze onbetrouwbaar is, haar woord niet houdt, over je roddelt en je tot overmaat van ramp ook nog verlinkt. Is zij jouw vriendschap waard? Mag ze onderdeel van jouw leven blijven? 

Jezus is niet in één blog te vangen, dat is wel duidelijk. Dat zou ook geen recht aan Hem doen. Maar één ding kunnen we wel zeggen:

Jezus was staalharde zachtmoedigheid

En wij mogen Hem daarin volgen. Staalhard, wanneer het aankomt op de eer van God. Wanneer zijn eer en almacht bespot, ontkend of vernederd wordt. Want dat was de reden waarom Jezus met tafels en stoelen ging gooien. De tempel, het woonhuis van zijn Vader en dus zijn Vader zelf, werd misbruikt en onteerd. 

Zachtmoedig wanneer het om mensen gaat. Vol geduld, liefde, vriendelijkheid en vergevingsgezindheid. Altijd gericht op redding en verlossing van mensen. Tot op de dag van vandaag. Word als jouw redder Jezus. Dan zal zachtmoedigheid een deel van jouw ‘zijn’ worden!  

Zachtmoedigheid is geen karaktereigenschap 

Weer zo’n prachtige troostrijke constatering. Het is niet verloren voor jou wanneer de eigenschappen geduldig, vergevingsgezind en vriendelijkheid geen onderdeel van jouw karakter zijn. 

Want zachtmoedigheid is een vrucht van de Geest en dus voor iedereen beschikbaar die Jezus in haar hart vraagt. Wanneer Jezus jouw hart komt bewonen, dan gaat Hij met jou aan het werk en mag je zachtmoedigheid leren. Dan ga je steeds meer je eigen feilbaarheid, rebellie en zonde inzien en belijden, waardoor je Jezus steeds meer lief gaat hebben, omdat je gaat snappen dat Hij jou onwankelbaar liefheeft. Met vallen en opstaan, boos worden, spijt hebben, weer de mist in gaan en weer spijt hebben. Om het voor de zoveelste keer weer opnieuw te proberen! Iedere keer weer omdat de haat, de wrok en de pijn zo groot in je leven aanwezig zijn. 

Maar wat levert het je dan eigenlijk op? 

Waarschijnlijk geen flitsende carriére met bijbehorend salaris en hoog aanzien.  Maar wat zou je zeggen van: ‘een heel mooi mens’? Die verlost is van angst en falen? Die niet meer opgevreten wordt door gevoelens van haat en wrok? Die kan vergeven? Waardoor ze in vrijheid en vrede kan leven? Een vrouw die weet geliefd te zijn door haar hemelse Vader.  

Waardoor zij ongeacht haar omstandigheden staande blijft, met een onverwoestbare hoop en verwachting voor de toekomst. 

Aan de slag! 

Wil jij op Jezus lijken? Mag Hij in jouw hart komen wonen? Je helpen om steeds meer op Hem te gaan lijken? En dus zachtmoedig te worden?  

Denk eens na over de consequenties die dat voor je leven nu zou kunnen hebben. 

Ben je daartoe bereid? 

Deel deze overdenking

 1. Desire schreef:

  Amen,
  Mooie bemoediging en bevestiging.
  Werd zo vaak als een zielig klein meisje gezien,die haar tandjes moest laten zien,waar gezorgd voor moest worden,want ik kon niet voor mezelf zorgen.Dat had God aan hun geopenbaard
  Ik moest dit doen,ik moest dat doen,dan pas was ik sterk.
  Terwijl het voor mij anders aanvoelde,zoals hierboven omschreven.
  Dus een mooie bemoediging en bevestiging voor mij.
  Dank U Heer.
  Ben trouwens 55 jaar jong 😉
  Blessings

 2. Yael schreef:

  Mooie blog!

 3. Roos schreef:

  Mooi!! Zacht èn moedig dus, zoals iemand een keer zo mooi zei ☺️

 4. Kim schreef:

  Amen! 🙏Heel erg bedankt voor deze mooie overdenking 😊
  “May Jesus the King of Kings, also be the King of my heart ” ❤️ :’)

 5. Ien schreef:

  Dank Natascha voor deze voor mij ook zo herkenbare misvatting die je plaatst tegenover deze Bijbelse onderbouwing over de zachtmoedigheid die Jezus is en aanspoort dat van Hem te leren.

 6. Marieke schreef:

  Mooie kanttekeningen Natas bij het woord zachtmoedig.

 7. Hillie schreef:

  Zachtmoedig, ik vind het een mooi woord. Een eigenschap om te koesteren en uit te dragen. Mooie uiteenzetting van dit woord (een vrucht van de Geest) Natascha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap