Vertrouw jij op God?

14

okt

Alina van Rijn

Ik wil gelijk met de deur in huis vallen. Vertrouw jij God altijd en helemaal? Dit is namelijk wel wat we vaak zingen in psalmen en liederen. Massaal zingen we het mee uit volle borst; ‘Heere, ik vertrouw op U!’ – maar doen we dat ook echt? Vertrouw jij op God? Kun je hier volmondig ‘ja’ op zeggen? En zo niet, wat houdt je tegen?

‘Heere, ik vertrouw op U!’

Ik wil een heel simpel voorbeeld noemen. Je vouwt je handen en je sluit je ogen. In gebed stort je je hart vol vragen en zorgen voor Hem uit en je zegt dat je het in zijn handen legt. Maar nadat je ‘amen’ hebt gezegd, merk je dat je dat eigenlijk helemaal niet hebt gedaan. Tenminste, je hebt ze wel bij God gebracht, maar je hebt ze ook weer veilig in je binnenzak gestopt.
Waarom? Schijnbaar vertrouwen we God dan toch niet helemaal onze zorgen toe. Willen we zelf graag de controle behouden. Maar waarom wantrouwen we degene die niet liegen kan? Want wanneer Hij zegt dat Hij jou ziet, dat Hij jou kent, je notabene zelf heeft geschapen en dat Hij het beste met je voorheeft, is dat de waarheid. Hij kán niet liegen.

‘Hij kán niet liegen’ 

Herhaal dat eens een paar keer voor jezelf: ‘God kan niet liegen.’ Want God is een God van waarheid. Dit wordt ook gezegd in Titus 1:2: ‘In de hoop op het eeuwige leven, dat God, Die niet liegen kan, vóór de tijden der eeuwen beloofd heeft…’
Dringt het al tot je door? Hoe kun je iemand wantrouwen die niet liegen kan?

Een hartelijk advies

De Bijbel raadt het ons ook van harte aan om op God te vertrouwen. Waarom? Omdat je er gelukkig van wordt! In Spreuken 16:20b staat: ‘En wie op de HEERE vertrouwt: welzalig is hij.’ Op God vertrouwen draagt dus wel degelijk bij aan je geluk. Logisch? Absoluut! Want vertrouwen werkt bevrijdend.
Vertrouwen betekent loslaten. Je verdriet, je zorgen, je vragen loslaten en in Zijn handen leggen. Vertrouwen dat Hij daar wel raad mee weet. Dat Hij weet wat Hij doet.

In dat besef kun je je handen vouwen en zeggen: ‘Heere, ik vind vertrouwen op U soms zo moeilijk. Het zit niet in mijn systeem en ik wil zo graag zelf de controle behouden. Maar U bent een God van waarheid en u kunt niet liegen. U bent betrouwbaar en U weet wat U doet. Help mij om in vertrouwen te leven.’

Je zult vertrouwen, omdat er hoop is.
– Job 11:18a

Aan de slag!

Vind jij het soms ook zo moeilijk om op God te vertrouwen? Wat belemmert jou om God te vertrouwen? Bedenk dat eens voor jezelf en vertel Hem dit maar.

Luister aansluitend het lied ‘Mijn toevlucht‘ van Sela.

Deel deze overdenking

  1. Alise schreef:

    Goedemorgen, heel erg bedankt voor het delen. Prachtig en weer een bevetsing! Het is zo waar, God is zo veel groter,wijzer en mooier dan alles. We mogen Hem vertouwen. Hij kan alles, NIKS is voor Hem onmogelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap