Vertrouw jij je gebroken hart aan God toe?

24

apr

Marie Tulin van Ekeren

Als jij een gebroken hart hebt, weet dat je niet alleen bent. Misschien heb je op dit moment het gevoel dat je de enige bent die worstelt met depressieve gevoelens, met machteloosheid of gevoelens van onbekwaamheid. Of misschien vergelijk je jezelf met de vrouwen om je heen en denk je dat ‘zij’ de emoties die jij ervaart toch zeker nooit ervaart. Wat kan dat eenzaam zijn. De angst om niet begrepen te worden weerhoudt ons er soms van om ons hart met anderen te delen. Maar mijn vraag aan jou is dan: ‘Durf je je hart wel met God te delen? Durf je het aan om Hem al je scherven te laten zien?’

‘De HEERE is nabij de gebrokenen van hart. Hij verlost de verbrijzelden van geest.’’

Psalm 34: 19 (HSV)

De schepper van je hart

God is de Schepper van ons hart. Hij is de bedenker van elke emotie. Zo bijzonder vind ik het altijd dat onze emoties het mogelijk maken om het leven in alle kleuren te ervaren. Ons hart kan overstromen van blijdschap. Het kan ons in vuur en vlam zetten en anderen inspireren. Maar dan ook die keerzijde: gevoelens van eenzaamheid, gebrokenheid en verdriet die ons werkelijk kunnen overspoelen.

In de tijd dat mijn hart zelf zo gebroken aanvoelde hielp de volgende gedachte mij enorm: “Verdriet is geen teken van falen, het is slechts een teken dat je ergens diep om geeft!” En dat is in zichzelf een prachtige eigenschap. Je geeft om dingen. Je worstelt. Je bent een mens in een gebroken wereld. Een mens die een Schepper heeft waar zij altijd welkom is.

Stort je hart uit voor God

Denk je dat je niet welkom bent bij God? Dat je emoties te chaotisch zijn? Dan kan de volgende tekst je tot bemoediging zijn:

‘Vertrouw op Hem te allen tijde, volk; Stort uw hart uit voor Zijn aangezicht. God is voor ons een toevlucht.’ Psalm 62:9 (HSV)

Niet alleen tolereert God het als we Hem vertellen wat ons bezighoudt; Hij gebiedt het ons zelfs! Het is niet belangrijk dat je precies kunt uitleggen waarom je je zo gebroken voelt. Waarom het allemaal even teveel voor je is. In Psalm 139 staat zo mooi verwoord dat God ons door en door kent. Je hoeft dus geen mooi verhaal op te houden, of jezelf mooier voor te doen dan je bent. Juist in onze zwakheid is Hij zo groot en schitterend. Hij is voor ons een toevlucht, zegt het Bijbelvers. Bij Hem is jouw gebroken hart dus veilig.

Je gebroken hart heeft liefde nodig

Wat kunnen we het onszelf moeilijk maken. In plaats van ons gebroken hart wat empathie en liefde te gunnen zijn we gefrustreerd dat we het niet perfect voor elkaar hebben. Negatieve gedachten kunnen ons bestormen. ‘Waarom ging ik die relatie dan ook aan?’ ‘Zij zou hier nooit zo van slag door raken.’ ‘Het is mijn eigen schuld, ik had ook nooit…’

Ik wil je aanmoedigen om eens bewust te worden van de manier waarop jij jezelf toespreekt wanneer je het moeilijk hebt. Koester je negatieve gedachtes over de manier waarop je met een moeilijke situatie omgaat? Zeg je dingen tegen jezelf die je nooit tegen een vriendin zou zeggen wanneer zij haar moeilijkheden met je deelde? Roep de negatieve gedachten eens een halt toe en luister eens. Luister naar de roep van jouw hart om liefde en zorg. En luister dan eens naar de Vader die zorgt voor de gebrokenen van hart. Zou Degene die ons hart schiep ook niet precies weten wat wij nodig hebben om dat hart weer te vervullen?

‘Velen zeggen: Wie zal ons het goede doen zien? Verhef over ons het licht van uw aangezicht, HEERE! U hebt mij meer blijdschap in het hart gegeven, dan ten tijde dat zij hun koren en nieuwe wijn in overvloed hadden.’ Psalm 4: 7&8 (HSV)

Het gaat dus niet om vervulde omstandigheden, zoals koren en nieuwe wijn. Niet om het perfect voor elkaar te hebben, zoals ‘zij’. Niet om altijd vreugdevol aan het feestmaal zitten. Het gaat om de blijdschap in ons hart die onze Verlosser ons wil schenken. Hij is ook met de gebrokenen van hart! Verschuil je niet langer en durf je hart met Hem te delen. 

Aan de slag!

  • Neem vandaag eens een moment de tijd om écht te luisteren naar jouw hart. Probeer hierbij mogelijke negatieve gedachtes als, ‘Zo zou ik me niet mogen voelen.’, eens het zwijgen op te leggen. Hoe voel je je nu werkelijk?
  • Neem dit gevoel in alle eerlijkheid mee naar God. Neem Hem op zijn Woord als Hij zegt dat je veilig bij Hem bent. Jouw hart, jouw gevoel, is bij Hem al bekend.

Deel deze overdenking

  1. Irma schreef:

    Dank je wel. Ik ben ruim 2 weken geleden mijn moeder onverwacht verloren en ik worstel met het feit dat ik mij niet verdrietig lijk te voelen, maar vooral leeg. Ik dank God dat ik mag weten dat Hij er voor mij wil zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap