Vertrouw je God? Leer van Job

27

jan

Sanne van Heukelum

Een collega van mij geeft ook les op een basisschool en volgt op dit moment de training voor de kanjertraining. Deze training wordt op de basisschool gegeven om kinderen vertrouwen in elkaar en wederzijds respect op te bouwen. Een van de dingen die ik zelf nog herinner van deze training die wij met de klas ook deden toen ik klein was, was dat je je achterover moest laten vallen terwijl je moest vertrouwen dat de rest van je klasgenoten je op zouden vangen. Zo wil God ook dat je op Hem vertrouwt als je valt. In het bijbelboek Job wordt dit duidelijk.

In het bijbelboek Job lijkt de vraag: “Is God rechtvaardig?” centraal te staan. Je kent het verhaal vast wel; Job, de rijke man die al zijn bezittingen, zijn kinderen en uiteindelijk ook zijn gezondheid verloor. Waar hij eerst zijn volledige vertrouwen op God had, schreeuwt hij het nu uit naar God; waarom overkomt dit mij, dit is niet eerlijk. En ondertussen wordt hij ook nog eens door zijn vrienden beschuldigd: “God is rechtvaardig, dus jij zal wel gezondigd hebben.” Maar ze kunnen niet zeggen wat Job dan verkeerd heeft gedaan. Job daarentegen zegt “ik heb niets verkeerd gedaan, dus God is onrechtvaardig”. Zo gaat de dialoog een poos door.

Totdat God begint te spreken tegen Job (Job 38, NBV): “Waar was jij toen ik de aarde grondvestte? Vertel het me, als je zoveel weet?” (vers 4). “Kan jouw stem de wolken bevelen om je met hun regenvloed te bedekken?” (vers 34). “Wie heeft de ibis zijn wijsheid gegeven, van wie heeft de haan zijn inzicht gekregen?” (vers 36). Hoofdstuk 39: “Weet jij wanneer de berggeit moet werpen? Ben jij getuige van de weeën van de hinde?” (vers 1). “Geef jij het paard zijn kracht? Bekleed jij het met welige manen?” (vers 19).

Kortom, een hele lange lijst. Ik zal niet alles opnoemen.

God laat Job hier weten dat Hij alles overziet. Hij weet en ziet meer dan wij. Wij zien alleen ons eigen stukje omgeving, ons eigen leven en dat van onze naaste mensen, maar weet jij wat er allemaal speelt bij je buurvrouw? Of bij je collega? Laat staan bij iemand in een ander land. Maar God overziet alles. En Hij houdt alles in Zijn hand. Hij vraagt ons om hem te vertrouwen en te accepteren dat we niet alles weten. Wij zijn schepsels en Hij is de schepper.

Het leven is niet eerlijk. En er gebeuren veel nare dingen, bij iedereen persoonlijk en wereldwijd. Er spelen misschien allerlei dingen in jouw leven en wellicht heb je wel tijden gehad dat je het uitriep naar God: “Waarom?!” Of misschien zit je nu in zo’n tijd. En dan denk je misschien dat iets niet rechtvaardig is. We kunnen helaas niet alles overzien.

In november schreef ik over koningin Wasti die onttroond werd omdat ze nee zei. Het lijkt zo onrechtvaardig, maar God gebruikte dit om plek te maken voor Esther om het volk te redden. Waarom God dan niet Haman “gewoon” had kunnen wegvegen? We weten het niet. In deze wereld zijn wij beperkt in wijsheid, we weten niet alles en kunnen niet alles overzien. Het enige wat we kunnen doen is vertrouwen op God.

Dus als er erge dingen in jouw leven gebeuren, en je ziet het niet meer zitten, vertrouw dat dat God jou niet laat vallen.

“It’s then You remind me, You’re holding me tight
And You love me completely, You’re always by my side
And You say to me, it’ll be alright”

– Justin Bieber, Tori Kelly en Chandler Moore

Nog even: Job had gelijk

Aan het einde van het boek, zegt God dat Job het goed heeft gedaan en wijst hij de drie vrienden terecht. Job heeft het uitgeschreeuwd naar God en heeft gevraagd: “Waarom?” Dat mag. Wij mogen naar God gaan en waarom vragen. Dus in alle moeilijke situaties: zoek God op, bid, schreeuw het uit. God wil dat je naar Hem toegaat met je moeilijkheden, in plaats van dat je het Hem kwalijk neemt en wegloopt bij Hem.

Aan de slag!

Spreek uit naar God wat je lastig vindt en wat je bezighoudt. Maar daarna ook dat je Hem vertrouwt.

Naar: The Bible Project – Job.

Wil je gebruik kunnen blijven maken van onze gratis overdenkingen? Steun ons werk dan met een eenmalige gift! Onze dank is groot.

[paytium name=”Zij Lacht” description=”Donatie” button_label=”Yes, ik steun Zij Lacht!”]
[paytium_field type=”dropdown” label=”Bedrag” options=”5/10/15/20/50/100″ options_are_amounts=”true” /]
[paytium_total /]
[/paytium]

Deel deze overdenking

 1. Anoniem M schreef:

  Ik bid al zolang om richting en herstel (en het tegenovergestelde gebeurt) en ook om contact met Hem.
  Ik begrijp dit niet na alles…

  Vertrouwen kan dan een lastig en niet concreet iets zijn.

  En ik schiet dan ook tekort in met Hem bezig zijn

  Mooi stukje

 2. Renee schreef:

  Dankjewel Sanne, het is inderdaad heel belangrijk om naar God uit te spreken dat je Hem vertrouwt!
  Wat mij helpt als ik onzeker of verdrietig of bang ben is dat ik het hardop uitspreek naar God! IK VERTROUW U!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap