Vertoeven bij God

26

apr

Vivian Straver

Er zijn te veel dingen om te doen, en te weinig tijd om alles voldoende af te ronden. Dat is typerend voor een gemiddelde dag in onze cultuur. Elke dag wordt de lijst aan taken langer, en elke dag wordt de maat waarmee gemeten wordt strenger. Deze graduele toename is al jaren in gang: gesproken woord werd geschreven woord, handarbeid werd vervangen door machines en machines werden vervangen door nieuwere machines. Het tempo waarop onze samenleving draait, kenmerkt zich door een haastig tempo. Maar al deze haast, dit is niet goed voor onze lichamen en onze emotionele gesteldheid. Dus, wat nou als je één moment op de dag ‘gewoon’ helemaal stil staat, stil bent en bij God leert zijn, bij hem ‘vertoeft’?

‘Vertoeven’ is een woord dat weinig voorkomt in ons dagelijks taalgebruik, maar het heeft de betekenis van ‘ergens verblijven’ en ‘zich ophouden’, of gewoon simpelweg ‘zijn’. Dit staat haaks op het idee dat alles constant door moet gaan. Tóch is dit wat Jezus ons leert in het Nieuwe Testament. Als de situaties moeilijk zijn, gaat Jezus naar God. Hij leert ons meermaals dat een leven van rust start bij vanuit Rust, door te vertoeven bij God. 

Jezus vertoeft bij God

In de Bijbel lezen we op verschillende plaatsen dat Jezus ervoor koos om op bepaalde momenten de stilte op te zoeken, en te vertoeven bij God. In Lucas 6:12 (NBV) staat, ‘Op een van die dagen trok Jezus zich terug op de berg om te bidden.’ Dit is het moment vlak voordat Jezus zijn discipelen uit zal kiezen. Hij maakt deze keuze niet zomaar, maar na een moment van stilte waar Hij zijn gedachten deelde met God. Vanuit de rust die Hij bij God ontvangen had, was Jezus in staat om anderen onder zijn hoede te nemen.

Een ander voorbeeld van Jezus’ vertoeven bij God lezen we in Mattheüs 14:13 (NBV), ‘Toen Jezus hiervan (= onthoofding Johannes de doper) hoorde, week hij per boot uit naar een afgelegen plaats, waar hij alleen kon zijn.’ Jezus heeft net een zware boodschap gehoord, namelijk dat Johannes de Doper onthoofd is. Om de emotionele klap te verwerken kiest Jezus ervoor om zich af te zonderen, en te vertoeven bij zijn Vader. In die stilte laadt Jezus weer op, zodat hij – in de volgende verzen – weer tot steun van en zorg voor anderen kan zijn.

Jij vertoeft bij God

Stilstaan en het verwachte ritme loslaten zijn zaken die haaks staan op onze tijdsgeest. Jezus toonde ons meermaals in het Nieuwe Testament hoe hij soms lak had aan de verwachtingen die men van Hem had, en trok zich terug om bij God te zijn. Door het lezen van het Nieuwe Testament kunnen we leren van het leven van Jezus. In Mattheüs 11 nodigt hij ons uit, en geeft ons een opdracht.

Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven. Neem Mijn juk op u, en leer van Mij dat ik zachtmoedig ben en nederig van hart, want Mijn juk is zacht en Mijn last is licht. (Mattheüs 11:28-30, HSV)

In de hoog-tempo-samenleving die we met elkaar hebben gebouwd is er geen ruimte om stil te staan. In de huidige beperkingen door de pandemie is het normaal om van meeting naar meeting door te vliegen, ‘omdat het allemaal zo efficiënt is’ – we staan niet stil, we laden niet op. Bovenstaande verzen uit Mattheüs staan hieronder in de Engelse vertaling van The Message. Deze verhalende vertelling maakt de uitnodiging van Jezus nog persoonlijker.

Are you tired? Worn out? Burned out on religion? Come to me. Get away with me and you’ll recover your life. I’ll show you how to take a real rest. Walk with me and work with me – watch how I do it. Learn the unforced rhythms of grace. I won’t lay anything heavy or ill-fitting on you. Keep company with me and you’ll learn to live freely and lightly. (Mattheüs 11:28-30, The Message)

Aan de slag!

Jezus nodigt ons uit om zijn voorbeeld te volgen, om te vertoeven bij God: zeker wanneer het moeilijk is, maar ook om elke dag bij Hem te vertoeven.

Luister dit nummer: ‘Abide with me’ (Audrey Assad) via Spotify of YouTube. Zit stil tot het einde en houd die stilte nog (minstens) vijf minuten daarna vast, nip van je koffie of thee, en leer vertoeven bij God.

Leestip: ‘The ruthless elimination of hurry’ (John Mark Comer). Deze blog is geïnspireerd op een klein deel van het boek, maar het hele boek is een aanrader als je op welke manier dan ook strijdt tegen haast in je leven en verlangt naar rust.

Deel deze overdenking

  1. Joke schreef:

    Prachtige overdenking! In die geest hou ik mijn dagelijkse meditatie!
    Mijn vraag is : hoe kan ik een overdenking uit deze serie bewaren/opslaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap