Hang de vlag uit! Wees blij met hen die blij zijn

27

apr

Yael Juch

Ik word wakker, weer een dag in quarantaine. Al moet ik zeggen dat ik na een week er nog best goed bij zit, merk ik een lichte neerslachtigheid in mijn hart. Ik schuif de gordijnen open en zie de mensen voorbijfietsen, skaten en wandelen. Het is erg zonnig lenteweer. Weemoedig ontdek ik dat mijn hoofd zich begint te vullen met gedachten van jaloezie. Dan valt mijn oog op de paal voor het huis. Mijn huisbaas heeft de vlag uitgehangen. Maar niet alleen onze vlag hangt uit, ook die van de buren. Er hangen zelfs vlaggetjes bij de andere buren. Na even digitaal navragen, kom ik erachter dat er bij één van de buren een meisje is geboren. Om dat te vieren hebben de buren met elkaar besloten de vlag uit te hangen. Ik krijg er een warm gevoel bij. Ik moet denken aan Romeinen 12: 15a: Verblijd u met hen die blij zijn. (HSV)

Hoe dan?

Tweede gedeelte van Romeinen 12 gaat over onderlinge liefde.  Misschien zeg je nu wel: ‘mooi onderlinge liefde, maar ik kan nu niet blij zijn hoor’. Zit je op dit moment niet in een ‘ik ben vandaag zo vrolijk humeur’, maar ben je verdrietig of teleurgesteld. Want als je naar je eigen situatie kijkt, dan is het op het moment niet zo rooskleurig. Misschien zit je net als ik in quarantaine. Voel je je letterlijk en figuurlijk fysiek buitengesloten van de buitenwereld. Laten we dan eerst even stil staan bij jouw hart. Wat maakt dat je nu zo voelt? En vooral wat kun je hier nu mee doen?

Hoop-geduld-gebed

Verblijd u in de hoop.
Wees geduldig in de verdrukking.
Volhard in het gebed.

Romeinen 12: 12 (HSV)

Kun je op dit moment niet blij zijn met de blijdschap van een ander? Ga zoeken naar hoop. Waar is jouw hoop gebleven? Is die nog geankerd in Jezus? Je kunt ook hopen in moeilijke tijden. Lees hier meer over in Romeinen 5: 3-5. Het tweede wat je kunt doen is God vragen om geduld. Wat maakt dat je nu het geduld bent verloren? Wil jij je hart openen voor zijn geest? Één van zijn vruchten is geduld, Hij kan aanvullen waarin jij tekortkomt. Als laatste: blijf bidden. Blijf in contact staan met God. Laat Hem weten alles wat er in je hart en in je gedachten speelt. Hij luistert naar je. Hij is heeft een onuitputtelijke put aan liefde voor jou en voor de ander.

De vlag uithangen

Wanneer hangen wij in Nederland de vlag eigenlijk uit? Bijvoorbeeld vandaag op Koningsdag. Wanneer we de verjaardag van Koning Willem Alexander vieren. Maar ook op de verjaardagen van andere leden van het Koningshuis kun je de vlag uithangen. Daarnaast op belangrijke dagen te vieren; zoals het einde van de Tweede Wereldoorlog of Prinsjesdag. Toch hangen we niet alleen de vlag uit om te vieren, maar ook om te herdenken. Om te denken aan tijden dat het anders was; zoals met Dodenherdenking. Tegelijk zijn we op deze dagen blij dat het nu anders is. Dus misschien kun je op dit moment over je eigen situatie niet blij zijn, maar zijn feiten waar je wel blij en vooral dankbaar over kunt zijn.

Waarom kun jij vandaag alsnog de vlag uit hangen?

Je mag vandaag vieren dat je met je verdriet bij God kunt en mag komen. Dat je bij Hem een veilige plek hebt. Dat je met Hem blij kan zijn voor anderen. Met Hem anderen bovennatuurlijk kan liefhebben en vanuit die liefde de vlag uithangt. Niet omdat jij het ook zo fijn hebt, maar omdat je deelt in hun blijdschap. Deelt omdat je de ander liefhebt. Je zult zien dat als je jouw eigen situatie aan God geeft. Je hart opent voor de blijdschap van de ander en je automatisch zelf ook een stukje blijdschap ontvangt. Is jouw eigen situatie dan verandert? Misschien niet. Maar let op dat dit niet de reden is om jaloezie een plek te geven in je hart. Jaloezie brengt ruimte voor bitterheid.

Let op: word niet jaloers

Je kent de verhalen misschien wel van Kaïn en Abel of het verhaal van Jozef en zijn broers. Verhalen waar er door jaloezie wordt gehandeld. Jaloers zijn is menselijk. Het is dus niet raar om gedachten van jaloezie te krijgen. Maar je hebt een keuze om het toe te laten in je hart. Ander woord voor jaloezie is afgunst of nijd; je bent niet blij met het goede wat de ander overkomt of wat de ander bezit. Vaak komt dit doordat je jouw eigen situatie met zijn situatie vergelijkt. Misschien voelt het niet rechtvaardig. In 1 Korintiërs 13:4 staat: de liefde kent geen afgunst. In de liefde zoals God het bedoeld heeft is er geen ruimte voor jaloezie. God weet dat jaloezie een wapen is van de Duivel om jou van Gods liefde weg te drijven.

Een zachtmoedig hart is leven voor het vlees, maar jaloersheid is vetering voor de beenderen.
-Spreuken 14:30 (NBG51)

Een zuiver hart doet goed aan eigen en andermans leven, maar haat en nijd bederven alles.
-Spreuken 12:30 (HTB).

Wanneer je jaloers bent doet dit vooral iets met jou. Het kan zijn dat je niet blij kunt zijn met de ander, omdat er gedachten van jaloezie spelen. Ontmasker hen en breng ze bij God. Bekeer je ervan en vraag om zijn liefde voor Hem, jezelf èn de ander.

Huilen met hen die verdrietig zijn

en huil met hen die huilen.

Romeinen 12:15b (HSV)

Bovenstaand stukje is het tweede deel van het vers waar we deze blog mee zijn begonnen. Wanneer jij je verdrietig voelt, zijn er vast mensen die willen delen in je verdriet. Maar daarvoor moet je het wel delen. Daarnaast mag jij rondkijken, want je bent niet de enige die het op het moment moeilijk vindt om blij te zijn. Bij God is er een plek voor blijdschap en verdriet. Zoals Prediker (3:4) zegt; er is een tijd om te huilen en te lachen, een tijd om te treuren en een tijd om te dansen. Geef je verdriet en moeite de ruimte en breng ze bij God in gebed. Open je hart voor zijn hoop en geduld. Vraag hem te openbaren of er jaloezie speelt in je hart. Maak een keuze om je hiervan te bekeren. Vraag Hem om je te vullen met zijn liefde, zodat je van blijdschap kan dansen voor jezelf èn voor de ander.

 Aan de slag!

 1. Voor welke blijdschap in het leven van de ander hang jij vandaag figuurlijk (mag ook letterlijk) de vlag uit? Deel het met hem of haar en met ons!
 2. Is er iemand in jouw omgeving die verdriet kent? Naast wie mag je vandaag zitten om samen troost te zoeken bij God te vertrooster? Stuur hem of haar een bericht om te laten weten dat je er bent.

Deel deze overdenking

 1. Areke schreef:

  Amen Amen,
  Deze overdenking vandaag is wat vandaag mijn emotie weergeeft. Nee ik had vandaag voor het eerst in 37 jaar niet de vlag uitgehangen, gebrek aan vreugde. Vandaag is 20 ste quarantaine dag waarvan de laatste 16 🦠 met klachten.
  Morgen is de begrafenis van onze allerbeste vriend, gestorven door Corona. In deze droevige omstandigheden kunnen we er niet zijn. Is het echt zo erg dat vandaag de vlag niet van ons huis wapperde?
  Maar dit verdriet heb ik veelvuldig op de media gedeeld. Ik mag me gelukkig prijzen dat ik al zovele lieve, troostende berichten heb gekregen. Al moet ik bekennen dat daar niet zoveel van mijn zich christen noemende zusters bij waren, terwijl zij just wel vrolijke uitstapjes of vrome spreuken postten🥺. Ja Facebook is vooral een oppervlakkig medium.
  1.De vlag mag uit voor echte vrienden die wel met aandacht troost bieden.
  2.🙏🏼 Voor zij wie met haar vrolijke en vrome posts misschien wel haar ware doel missen. Moeilijk is dat 🙏🏼voor wijsheid in deze tijd die ook aanzet tot bezinnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap