Verschil maken? Nee joh, dat kan ik niet!

09

jan

Mandy

Heb je ook weleens het gevoel dat je niet genoeg middelen hebt om écht verschil te kunnen maken? Je leest over bijzondere personen uit de geschiedenis en denkt: ‘Wow, als ik toch zo’n impact had!’ Maar direct schiet je in een neerwaartse spiraal. ‘Ik heb niet genoeg ____’. Vul het maar in. Geld, volgers, mogelijkheden. Verschil maken zit er voor jou echt niet in. Of toch wel? Jezus leert ons vandaag iets over kwaliteit versus kwantiteit. En dat jij misschien wel meer in je hebt dan je denkt.  
[

Jezus zei: Als je eerlijk bent in kleine dingen, zul je ook eerlijk zijn in grote dingen. En als je oneerlijk bent in kleine dingen, zul je ook oneerlijk zijn in grote dingen. (Lucas 16:10, BasisBijbel) 

Veel van Jezus’ verhalen staan wat verder van onze samenleving af, simpelweg omdat de tijden veranderd zijn. Waar je soms een vertaalslag moet maken om het voor jezelf tastbaarder te maken, is dat in dit hoofdstuk echter verre van het geval. Jezus heeft het hier over iets waar we vandaag de dag nog ontzettend veel mee bezig zijn, of we het nou willen of niet. Waar denk je dat het over gaat? Juist. Geld. Knaken. Poen.  

Maar ik wil vandaag een klein stapje verder gaan en deze quote van Jezus breder trekken. Om het niet alleen over geld te laten gaan, maar over méér dan dat. Soms schiet de gedachte wel eens door mijn hoofd: ‘Als ik minstens … volgers zou hebben, zou ik echt een verschil maken!’ Of deze, dan wel weer over geld: ‘Als dít mijn inkomen was, zou ik hartstikke veel weg kunnen geven!’

Verschil maken zit ‘m niet in hoeveelheden en aantallen 

Maar wat als het daar helemaal niet om gaat? Wat als het gaat om wat je nú hebt en wat je daar nú mee doet, zonder te kijken naar wat je allemaal mist? Als je het zo stelt, klinkt het eigenlijk heel onlogisch dat je je zou laten tegenhouden door een toekomst die er nog niet is. Die mogelijk nooit gaat gebeuren.  

Wat je verlangen ook is, verschil maken staat vaak centraal. Waarom verbinden we dit verschil maken dan aan bepaalde eisen waar we nu nog niet aan kunnen voldoen? Nee, je hebt misschien geen duizenden volgers of euro’s op je spaarrekening. Maar waarom laat je je daardoor tegenhouden? 

Misschien wacht God wel totdat je met beide handen aanpakt wat je nu al hebt, om te doen wat je kunt doen. Zodat je gaat zien dat beperkte middelen voor Hem onbeperkte mogelijkheden zijn. Dat Hij je bovendien met meer zegent als Hij ziet dat je met het ‘weinige’ dat je nu hebt goed en waardig omgaat. Dat is me toch een gedachte.  

Verschil maken zit ‘m wat je hebt én ermee doet 

Het verhaal van de talenten past hier perfect bij. Laten we die er even bij pakken. Een heer gaat op reis en geeft zijn dienaren het beheer over zijn geld. Eén dienaar krijgt vijf talent, een volgende twee en de laatste één talent. De eigenaar vertrekt en de dienaren gaan aan de slag. De eerste verdient er vijf talent bij, net als de tweede. Maar de laatste? Hij verstopt het geld. De eigenaar komt terug en vraagt de dienaren om rekenschap af te leggen. De eerste twee doen verslag en worden beloond voor hun inzet en werk: zij krijgen meer om te beheren. De laatste dienaar legt uit dat hij het geld verstopt heeft, omdat hij wist dat de eigenaar streng is. Zijn heer is hier niet blij mee, neemt hem het ene talent af en geeft het aan de eerste dienaar. Vervolgens wordt de laatste dienaar eruit gegooid.  

Pff, vooral dat einde. Best een heftig verhaal hè? Terwijl ik de laatste dienaar ergens best snap… Een strenge baas kan op mij net zo’n beangstigende en verstillende invloed hebben. Maar toch schetst ook dit verhaal goed wat Jezus in Lucas zegt. Het gaat niet om hoeveelheden of kwantiteit. Het gaat om wat je met de middelen die je hebt dóet.  

Dat is best een uitdaging hè? Bedenken hoe je nu aan de slag kunt gaan, verschil maken kunt, met het – voor je gevoel – weinige dat je hebt. Maar is dat niet precies waar we straks, als Jezus terugkomt, voor beloond (of op aangesproken) worden? Het gaat God niet om kwantiteit, maar om kwaliteit. Dat we iets doen met onze mogelijkheden. Dat we onze mouwen opstropen en gewoon ergens beginnen. 

Aan de slag! 

Dat kan zijn door één goed doel te steunen, als dat het enige is dat je maandelijks kunt missen. Of de 12 volgers die je op Instagram hebt regelmatig een hart onder de riem te steken, ook al voelt dat als ‘een druppel op een gloeiende plaat.’ Misschien door goed contact met je buren te onderhouden, ook al zou je het liefst de hele stad willen bereiken. Of door je kinderen alle aandacht te geven die ze nodig hebben, terwijl je liever voor de klas zou staan. Begin ergens.
Weet je niks te bedenken? Bid of God je ogen wil openen voor dat waar Hij je de mogelijkheden voor heeft gegeven. Veel zegen gewenst! 

Deel deze overdenking

  1. Hannie schreef:

    GE-WEL-DIG dit!
    Ik heb gisteren op een chr Facebook groep een vraag gesteld over Lucas 16: 1-9 en dan met name vers 9 en nu kom jij hiermee!
    God is zo indrukwekkend!
    Ik geniet zo van dit soort leiding en gebedsverhoring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap