Ruim je hart op!

10

jan

Martina Fraanje

Als ik geen zin heb op te ruimen, denk ik soms aan iets dat mijn moeder vaak zegt. Je moet blijven opruimen. Als moeder van 6 heeft ze er ervaring mee hoe snel het weer een rommel wordt als je even niet oplet. Met haar woorden in gedachten, raap ik legoblokjes op, verzamel rondslingerende kledingstukken en ik haal een bezem door de kamer. Ik moet dat telkens opnieuw doen en het lijkt soms zo nutteloos maar stel je eens voor dat ik het drie dagen niet deed. Ik denk dat we dan niet meer zouden kunnen lopen. Jezus heeft het in Mattheus 15 ook over rommel en vuil, maar dan wat van binnenuit komt, uit het hart.  

In Mattheüs 15 lezen we over de farizeeën en schriftgeleerden die bij Jezus komen om zich te beklagen over de discipelen. Ze waren echt geschokt over die lompe boeren die niet eens hun handen wasten voor het eten. Het gaat hier om meer dan hygiëne. De reinheidswetten van de Joden waren gedetailleerd beschreven in de Tora. Met deze wetten zetten ze zichzelf apart als bijzonder volk, als volk van God. Mattheüs schrijft zijn evangelie voor de Joden en het is dus niet voor niets dat een dergelijk verhaal in het boek terecht is gekomen. Hij wil zich verhouden tot hoe het zit met de wet omdat dat een reële vraag was voor de eerste christenen die uit de Joden afkomstig waren. Jezus reageert scherp en geeft een onverwachte draai aan wat eigenlijk vies is.  

Van binnenuit 

Jezus wijst op het hart van de mensen. Hij zegt:  

Niet wat de mond in gaat maakt een mens onrein, maar wat de mond uit komt, dat maakt een mens onrein. 
– Mattheüs 15:11 (NBV).

Even later zegt Jezus: 

Want uit het hart komen boze gedachten, moord, overspel, ontucht, diefstal, valse getuigenissen en laster. Dat maakt een mens onrein, niet eten met ongewassen handen.
– Mattheüs 15: 19-20 (NBV).  

Het probleem zit ‘m niet in rein of onrein. Je kunt daarmee niet laten zien dat je bij God hoort, als er van binnen rottigheid zit. Er is genoeg religiositeit in Israël, maar het probleem zit in het hart van de mensen. Er is geen echte liefde voor God en voor hun naaste. Hun verlangens zijn verkeerd gericht. Jezus is gekomen om de wortel van het kwaad aan te pakken. Hij roept op tot bekering en zet mensen op een ander spoor. Maar de genade van God en de liefde van God, je hebt ze elke dag weer nodig.  

Mislukte goede voornemens 

Misschien ben jij deze maand wel begonnen met een goed voornemen. Niet meer snoepen, altijd je bed opmaken of je kamer netjes houden, geen dingen uitstellen. Heb je al gemerkt hoe makkelijk dat versloft en verwatert? Voor je het weet valt de stoel op je kamer bijna om van de kleding, die eigenlijk in de wasmand thuishoort of in de kast moet hangen. Om het netjes te houden, moet je ermee bezig blijven. Zo is het ook met je hart. Je moet elke dag je hart opruimen en schoonmaken.  

Het eerste kleine leugentje 

In Atypical, een Netflix original serie, gaat een vrouw vreemd. Een poos leidt ze een dubbelleven en ze speelt mooi weer, tot het uitkomt. Als haar man wil weten hoe het is begonnen, vertelt ze dat het eerste kleine leugentje het volgende mogelijk maakte. Zo ging het van kwaad tot erger, tot ze leefde in een grote leugen. Het is een voorbeeld van hoe het een grote bende kan worden in je leven met dat wat vanuit je hart komt, als je niet op tijd schoon schip maakt.  

Ruim het op 

Wat zit er in jouw hart dat het licht niet kan verdragen? Het kan bevrijdend zijn om te erkennen dat het er is. Ik weet niet wat jij vanmorgen dacht toen je wakker werd. Soms als er een lieve peuter bij mijn bed komt die meteen pap wil, is het eerste dat ik denk: ‘Ga toch weg en laat me slapen.’ Natuurlijk, soms ben ik echt moe, maar het is ook een stukje egoïsme dat in mij zit. Het is moeilijk om te erkennen dat ik ook zo ben als moeder, maar het is wel realistisch. In elk mensenhart zit troep, en als je niet uitkijkt stapelt het zich op en maak je ook vuile handen. Gelukkig hoef je er niet mee te blijven rondlopen. Ruim het op, breng het bij God, laat het achter je. Met een licht hart mag je verder lopen, de nieuwe dag in.  

Aan de slag!  

 • Schrijf eens op wat voor onaardige dingen je over mensen denkt vandaag. Best een reality check, hè? Vraag God om vergeving voor je gebrek aan liefde en verscheur het briefje.

Deel deze overdenking

 1. L schreef:

  Heel erg bedankt!

 2. Ada schreef:

  moii geschreven bedankt! een 👁 opener ❤️

 3. tNellie schreef:

  Mooi stukje! Ik weet dat het er niet om gaat maar ben toch trots op je!

 4. Rosalie schreef:

  Mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap