Verruil vandaag je oude kleding voor nieuwe kleding!

24

apr

Irene Poot

Een tijd geleden was ik bij een kerkdienst voor blinden en slechtzienden. Op een gegeven moment gingen een paar vrijwilligers een soort hoorspel opvoeren van een Bijbelverhaal. Toen ze naar voren kwamen, hadden ze niet meer hun normale kleren aan, maar echte kostuums. Na de kerkdienst vroeg ik aan hen waarom ze deze kostuums aan hadden getrokken. Het hoorspel was voor blinden en slechtzienden, dus zij zouden het toch niet zien. ‘Dat klopt,’ antwoorden ze, ‘maar het helpt ons om in de rol te komen. Door deze andere kleren aan te trekken, kunnen wij een betere herder en Joodse vrouw zijn.’

Ook al wisten de mensen in de kerkdienst niet dat deze vrijwilligers zich hadden omgekleed, het maakte wel verschil voor de vrijwilliger hoe hij of zij een bepaalde rol kon spelen. Kennelijk werden zij anders, doordat ze andere kleren aantrokken…

Kleding in de Bijbel

In de Bijbel gaat het misschien niet over hoorspelen in kerkdiensten, maar het gaat wel over kleding. Oude kleding die je moet uit doen en nieuwe kleding die je juist moet aantrekken. Nieuwe kleding waardoor je zelf verandert.

‘Dood dan uw leden die op de aarde zijn: ontucht, onreinheid, hartstocht, kwade begeerte, en de hebzucht, die afgoderij is. (…) Maar nu, legt ook u dit alles af, namelijk toorn, woede, slechtheid, laster, en schandelijke taal uit uw mond.
Lieg niet tegen elkaar, aangezien u de oude mens met zijn daden uitgetrokken hebt, en de nieuwe mens aangetrokken hebt, die vernieuwd wordt tot kennis, overeenkomstig het beeld van Hem Die hem geschapen heeft.(…)
Kleedt u zich dan, als uitverkorenen van God, heiligen en geliefden, met innige gevoelens van ontferming, vriendelijkheid, nederigheid, zachtmoedigheid, geduld. Verdraag elkaar en vergeef de een de ander, als iemand tegen iemand anders een klacht heeft; zoals ook Christus u vergeven heeft, zo moet ook u doen. En kleedt u zich boven alles met de liefde, die de band van de volmaaktheid is.
– Kolossenzen 3:5-14, HSV

In dit Bijbelgedeelte roept Paulus de mensen in Kolossenzen op om hun oude mens, of oude kleren, uit te trekken en hun nieuwe mens, nieuwe kleding, aan te trekken. Het gaat hier niet over echte kleding. Dus helaas kan ik dit Bijbelgedeelte niet als excuus gebruiken om lekker te gaan shoppen vandaag. Nee, Paulus heeft het hier over alle negatieve eigenschappen die horen bij onze oude mens, zoals woede en hebzucht. En deze eigenschappen moeten we ‘uittrekken’ en vervangen met kwaliteiten, zoals vriendelijkheid en geduld. Door deze nieuwe kleding verander je dus vanbinnen en word je een ander, nieuw mens.

Hoe kom je aan deze nieuwe kleren?

Maar hoe kom je aan deze nieuwe kleren en hoe trek je ze aan? Paulus geeft ons het antwoord:

‘Aangezien u nu met Christus opgewekt bent, zoek dan de dingen die boven zijn, waar Christus is, Die aan de rechterhand van God zit. Bedenk de dingen die boven zijn en niet die op de aarde zijn.’
– Kolossenzen 3:1-2, HSV

Wij kunnen de nieuwe kleren vinden en aantrekken door de dingen te bedenken die boven zijn en niet op aarde. Als je gelooft dat de dingen die God en de Bijbel ons leren het beste voor je zijn, dan heb je op gegeven moment geen behoefte meer aan die andere dingen. Dingen zoals status, rijkdom, liegen of roddelen. Dan passen die oude kleren ook niet meer bij je. Als je gelooft dat Jezus voor jou is gestorven, dan merk je op gegeven moment dat je ook Zijn eigenschappen, zoals liefde, vriendelijkheid en ontferming, zelf wil gaan uitstralen. En dan worden die nieuwe kleren op een gegeven moment heel natuurlijk voor je.

Strijd tussen oude en nieuwe kleding

Ooit heb ik een keer in de winkel per ongeluk een glitterjurk gepast die 5 maten te klein was. Natuurlijk bleef de jurk op de helft vastzitten, ik nog met mijn armen in de lucht. Nou, ik heb een hele strijd gevoerd in dat pashokje om hem uit te krijgen! Het pashokje uiteindelijk vol met glitter en mijn gezicht vol met zweet.

Kleren uittrekken kan dus best een strijd zijn! Zo is het ook met de kleren waar Paulus het over heeft. Ook al heb je deze nieuwe kleren al aan, soms merk je dat de oude kleding ook trekt. Ik merk dit zelf bijvoorbeeld in de volgende situatie:

Van nature ben ik best gevoelig voor status. En in deze tijd geven dingen zoals dure spullen of een hoog salaris veel status. Tegelijkertijd heb ik juist geen behoefte aan geld of veel spullen, omdat ik God belangrijker vind en ik dit dus helemaal niet nodig heb. Maar soms denk ik wel eens ‘had ik maar een hoger salaris’ of ‘zou ik ook niet duurdere of meer spullen moeten kopen’. En dan moet ik weer even stilstaan en nadenken wat echt belangrijk is voor mij.

In dit voorbeeld merk ik dus dat het soms nog lastig kan zijn om die nieuwe kleren aan te hebben en niet weer naar mijn oude kleren van hebzucht te gaan. Het is heel menselijk als je deze strijd ervaart. Het is natuurlijk niet altijd makkelijk om die nieuwe kleren van God te dragen. Maar blijf dan gericht op God en wat de Bijbel ons leert. Richt je op God en niet op de wereld. En dan merk je vanzelf dat die glitterjurk die eerst zo mooi leek, je niet eens meer past!

Aan de slag!

  • Maak twee lijstjes met aan de ene kant ‘mijn oude kleren’ en aan de andere kant ‘mijn nieuwe kleren’. Schrijf hier op welke dingen, eigenschappen of acties in jouw leven passen bij oude kleren of juist bij nieuwe kleren. Vraag de Heilige Geest om jou te helpen om je oude kleren uit te trekken en Gods nieuwe kleren aan te trekken.
  • Herken jij soms strijd tussen jouw oude kleren en nieuwe kleren? Hoe ga je hier mee om?

Deel deze overdenking

  1. Mariëlle schreef:

    Prachtig geschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap