Verliefd, verloofd, gerouwd?

23

mrt

Gastblogger

“Goh, is het echt zo erg als de titel, Esther?” Tegenwoordig moet je een beste held zijn als je nog in het huwelijksbootje durft te stappen. Misschien denk je erover na om ooit te gaan trouwen of misschien ben je al een heel aantal jaar getrouwd en is het allemaal niet wat je had gehoopt. Ik ben ervan overtuigd dat een huwelijk zoals God het bedoeld heeft niet vanzelf gaat. En ik ben er ook van overtuigd dat het huwelijk tussen een man en vrouw het allermooiste ooit is. Het lijkt een soort spagaat waarvan maar weinig mannen en vrouwen het lukt om het voor elkaar te krijgen. En dat is jammer, want er zit zoveel kracht in een goed werkend huwelijk! Vandaag wil ik je meenemen in een ogenschijnlijk klein onderdeel waarin wij als vrouwen echt een slag kunnen maken.

Respect!
Er valt ontzettend veel te zeggen en te lezen over het huwelijk. Ook zijn er enorm veel meningen, opvattingen en ideeën over wat nu echt volgens Gods plan is. Het is absoluut niet mijn bedoeling om je te veroordelen of buiten te sluiten. Ik weet hoe lastig het soms kan zijn om je weg te vinden in wie jij bent als persoon. Vandaag wil ik me richten op het huwelijk zoals ik geloof dat God het bedoeld heeft; namelijk tussen een man en een vrouw. Voor degenen die (nog) niet getrouwd zijn: probeer er toch alvast iets van te leren.

In Efeze 5:33 staat:

De mannen moeten dus net zoveel van hun vrouw houden als van zichzelf, en de vrouwen moeten respect hebben voor hun man’.

Voor mij was respect hebben voor mijn man altijd een beetje een vaag begrip. Natuurlijk wist ik dat ik m’n man niet openlijk voor gek moest zetten. En ja, een beetje rekening houden met z’n ego hoort daar ook bij. Toch was het voor mij wel een dingetje wat steeds terug bleef komen.

Het boek ‘Liefde en Respect’ van Emerson Eggerichs is echt een eye-opener geweest! Het gaat uit van de basisbehoefte van de man (gerespecteerd worden) en de vrouw (geliefd zijn). Er zijn zes verschillende gebieden waarin jij je man kunt respecteren. Ik wil ze even kort met je doornemen. Ben je er klaar voor?

 1. Respecteer zijn verlangen om te werken

Van nature heeft een man de behoefte om te veroveren, om iets na te jagen, om problemen op te lossen, om te werken en iets te bereiken. Als wij als vrouwen begrijpen hoe belangrijk het werk is voor een man, is dat voor hem nog waardevoller dan liefde.

 1. Respecteer zijn verlangen om jullie gezin te beschermen

God heeft een verlangen in de man gelegd om zijn vrouw en gezin te beschermen. Ze zijn door God aangesteld om het hoofd te zijn. Een verantwoordelijkheid door God gegeven en passend bij hoe God de man heeft geschapen. Een man die het beste met zijn vrouw en gezin voor heeft, zal hier geen misbruik van willen maken.

 1. Respecteer zijn verlangen om te dienen en te leiden

Autoriteit, gezag en verantwoordelijkheid mogen hand in hand gaan. Je man wil jouw erkenning dat hij de leider is, degene die het gezag heeft. Niet om de baas over jou te spelen of je minderwaardig te behandelen, maar omdat hij dit nodig heeft om het gezag en de verantwoordelijkheid die God hem gegeven heeft, te kunnen uitoefenen.

 1. Waardeer zijn verlangen om te analyseren en te adviseren

Het is belangrijk om in te zien en te accepteren dat we beiden (man en vrouw) wat te brengen hebben in het huwelijk. Soms kan advies van je man irritant zijn (lees: heeeeeel irritant haha) en doe je er ook niet per se wat mee. Toch is het belangrijk dat we onze fouten en zwaktes toegeven en hem oprecht kunnen bedanken voor zijn advies.

 1. Kom tegemoet aan zijn verlangen naar een maatje

Een man vindt het heerlijk om samen dingen met zijn vrouw te doen zonder allerlei diepgaande gesprekken. Ook kan hij enorm genieten van tijd alleen of met zijn vrienden. Het is aan ons om onze mannen daarin tegemoet te komen en ons niet afgewezen te voelen.

 1. Kom tegemoet aan zijn verlangen naar seksuele intimiteit

Dit is ook zo’n fijn puntje waar veel misverstanden over kunnen ontstaan. Voor iedereen werkt seksuele intimiteit ook weer anders. Dit is al helemaal het geval als er in het verleden of misschien zelfs in het heden misbruik van is gemaakt. Het is een heel kwetsbaar onderwerp, maar zeker een essentieel onderdeel van een huwelijk. Het is voor ons als vrouwen goed om te begrijpen dat onze mannen seksuele intimiteit nodig hebben, net zoals wij behoefte hebben aan emotionele intimiteit.

Tot slot

Het mooie en wonderlijke is dat als je man zich gerespecteerd voelt, hij je wil liefhebben, waardoor jij weer respect zult tonen en het als een rad zal blijven ronddraaien. Als één van beiden stopt of het even niet lukt, is het de kunst om het rad weer draaiende te krijgen.

Aan de slag!

Verras je man (of vriend) met een persoonlijke ‘respect’ kaart of brief voor hem. Dit is je kans om eens heel concreet te benoemen wat je aan je man respecteert. YAY! Je zult zien dat hij het enorm kan waarderen.

Ook wil ik je aanmoedigen om eens voor jezelf de volgende vragen te beantwoorden:

 • Reageerde ik respectloos in een bepaalde situatie, omdat ik me niet geliefd voelde?
 • Ben ik bang om te zeggen: ‘Dat voelde liefdeloos. Kwam ik soms respectloos op je over?’
 • Weiger ik om ‘sorry’ te zeggen als mijn man zegt: ‘Dat voelde respectloos’?
 • Voel ik me te goed om de eerste stap te zetten en respectvoller te worden?
 • Praat ik mijn gebrek aan respect goed?

Uit het boek ‘Liefde en Respect’ van Emmerson Eggerichs

Deze overdenking is geschreven door onze oud-schrijfsters Esther. Esther geniet van de vrijheid die God geeft en ze ziet het leven als een groot avontuur samen met Hem. Er gaat geen dag voorbij zonder dat je Esther hoort lachen. Samen met haar man biedt ze een thuis voor pleegkids. Ze lacht van chocola, muziek, verse bloemen, kaartjes schrijven en gelukkige mensen. Esther vindt een autorit dé perfecte uitkomst voor een last minute nagellaksessie.

Deel deze overdenking

 1. Martha van der Veen schreef:

  Dag Esther

  Mooie blog
  Liefde is als een drievoudig snoer

 2. Truus schreef:

  Héle goede adviezen Esther!
  Het huwelijk is een werkplaats,waar soms iets fout gaat maar ook hele mooie dingen gebeuren.
  We zijn nu bijna 50 jaar
  getrouwd en houden nog steeds zielsveel van elkaar.
  Advies:
  1 gebruik de adviezen van Esther
  2 Wat Martha zegt een drievoudig snoer,laatGods licht er over schijnen!
  Werk ze!?

  • Martha van der Veen schreef:

   Wat een mooie advies Truus
   Het huwelijk is een werkplaats waar soms iets fout gaat maar ook hele mooie dingen gebeuren
   Net als een auto die je naar de werkplaats brengt
   Als alle onderdelen kloppen
   Dan kan de auto veilig en goed rijden
   Zo is het met het huwelijk je moet er voor werken

   Juist met het drievoudig snoer een handreiking naar God

   Leren van elkaar opbouwen en elkaar het goede geven
   Liefde is de sleutel van respect vertrouwen en eerlijkheid
   Zeker als je als man en vrouw in 1 lijn staat met God

   Het licht zal op een ieder schijnen
   Als je alleen bent of pas gescheiden of net getrouwd
   Gods liefde zal er altijd zijn …………………….

   • Esther schreef:

    Heel mooi omschreven Martha!
    Helaas is er veel pijn in en rondom het huwelijk. Ik ben dan zo blij met Gods liefde en zeker ook genade daar waar dingen niet altijd gaan zoals ze horen of gehoopt zijn.

  • Esther schreef:

   Wat mooi om te horen Truus. Bijna 50 jaar getrouwd, WAUW!
   Heel veel zegen, liefde en respect gewenst 🙂

 3. Truus schreef:

  zo is het Martha!
  Heel veel sterkte met alles,
  In zijn armen zijn we veilig.
  Bid voor je.
  Groetjes hoor!

 4. Jolanda schreef:

  Op basis waarvan worden deze basisbehoeften van mannen en vrouwen eigenlijk vastgesteld? Is dat wel zo verschillend? Ik vind het nogal generaliserend en herken dit niet. Mannen en vrouwen willen zich geliefd voelen; mannen en vrouwen willen respectvol behandeld worden; vrouwen willen ook graag werken (betaald of onbetaald) evenals mannen, hoewel er mensen zijn die liever niet werken..
  De vragen die je stelt, zijn prima; maar die zou je dus ook aan mannen kunnen stellen.

  • Esther schreef:

   Hallo Jolanda,
   Dit is op basis van de aangehaalde tekst in de blog uit de Bijbel en het boek ‘Liefde en Respect’.
   En ja, ik ben het helemaal met je eens dat een vrouw hierin meer op een man kan lijken en andersom. Ik ben zelf ook zo’n vrouw die vaak meer aan het mannelijke advies gedeelte uit boeken heeft dan het vrouwen gedeelte :). Ik geloof ook zeker dat liefde en respect verschillende uitingsvormen kunnen hebben.

  • Rianne schreef:

   Ik heb het boek in het verleden ook gelezen en als ik me goed herinner staat het op deze manier in de bijbel omdat mannen er over het algemeen meer aan moeten worden dat ze aan hun vrouw moeten laten merken dat ze van haar houden en dat vrouwen het over het algemeen moeilijker vinden om hun man respect te tonen…
   In mijn relatie klopt dit wel..
   Succes allemaal!
   Groetjes Rianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap