LET GO(D)

24

mrt

Stefanie

Ik heb graag zelf de touwtjes in handen. Ik ben een perfectionist en wil graag dat dingen gebeuren zoals ik denk dat goed is. Ik vind het fijn om de controle te hebben, dan heb ik tenminste grip op de situatie en gebeuren de dingen zoals ik dat fijn vind. Het klinkt misschien best wel een beetje egocentrisch, maar ik denk dat we het allemaal wel fijn vinden als we situaties naar onze hand kunnen zetten. Ik heb er dan ook moeite mee om dingen los te laten, want ‘wat als het dan niet goed gaat?’ of ‘niet gaat zoals ik voor ogen had?’ Dit maakt dat ik het ook lastig vind om God de volledige controle over mijn leven te geven. Want misschien heeft God wel heel andere plannen en ideeën dan ik. En wat als Zijn plannen mij niet aanstaan?

Het is gemakkelijk om kleine, onbelangrijke dingen aan God over te geven. Maar durf jij alles aan God over te geven en jouw leven volledig in zijn handen te leggen? Ik vind dat eerlijk gezegd best lastig. Ik zit momenteel in het laatste jaar van mijn studie en hoop eind juni af te studeren. ‘En weet je al wat je daarna gaat doen?’ is een vraag die veel mensen mij stellen. ‘Niet echt.’ zeg ik dan. ‘Ik richt me eerst op het afstuderen en zodra ik mijn diploma op zak heb, zie ik wel verder.’ Maar stiekem houdt die vraag mij wel bezig. Wat moet ik na mijn studie doen? Misschien kan ik gaan werken op de school waar ik mijn afstudeerstage loop, maar voor hetzelfde geld hebben zij tegen die tijd geen vacature beschikbaar. Op welke school wil ik dan gaan werken? En wil ik eigenlijk wel gelijk gaan werken of wil ik eerst nog genieten van mijn vrijheid? Lesgeven in het buitenland lijkt me eigenlijk ook wel heel tof, maar dat is financieel dan weer minder aantrekkelijk. Zoveel vragen, zoveel onzekerheden, zoveel twijfel. En ik merk dat heel veel bijna afgestudeerden hetzelfde ervaren. We hebben behoefte aan zekerheid en willen graag grip hebben op de situatie, alles onder controle hebben. Maar dat lukt niet.

Misschien ervaar je wel ziekte in jouw leven of kamp je met een verslaving. Durf je dat ook aan God over te geven? En wat denk je van je goede inkomen, je financiële zekerheid of je spiksplinternieuwe auto. Durf je dat soort praktische dingen ook aan God toe te vertrouwen?

Het is nogal wat om God de volledige controle over jouw leven te geven. Volledige overgave houdt in dat je de controle compleet loslaat. Je hebt het zelf niet meer in de hand, maar je legt je leven in Gods handen. In het vertrouwen dat Hij weet en geeft wat het beste voor jou is, want Zijn plannen voor ons zijn veel groter dan onze plannen. Corrie ten Boom vergelijkt deze volledige overgave met een lege fles die in de oceaan wordt gegooid. Zodra de fles in het water terecht komt, wordt de fles direct gevuld en omhuld met het water. Zo is het ook met ons als wij ons volledig overgeven aan God. Zodra wij onszelf compleet aan God toevertrouwen, worden wij helemaal gevuld en omhuld door de oceaan van Gods liefde en geven we God nog meer de ruimte om door ons heen te werken.

Aan de slag!
Luister naar het onderstaande lied van Hillsong. Laat de tekst op je inwerken als een gebed van overgave.

I surrender
I surrender
I want to know you more
I want to know you more

Like a rushing wind
Jesus breathe within
Lord have your way
Lord have your way in me
Like a mighty storm
Stir within my soul
Lord have your way
Lord have your way in me

 

 

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Mooi Stefanie en zó herkenbaar! Maar de moeite waard om stapje voor stapje God steeds meer te vertrouwen!
  ‘ Mijn plan met jullie staat vast, Ik heb jullie geluk voor ogen’ ?, zegt God!

 2. Martha van der Veen schreef:

  Dag goede morgen Renee

  Vandaag wacht ik op uitslag van de rontgenfoto als de botpijn aangetast word door mijn beenmergziekte

  Het is overgave alle gedachten tollen in je hoofd wat als ……
  het volgende gedicht geschreven waar ik totale rust ervaar in vetrouwen mij omhullen in vrede

  Lopen op het water

  Dieper dan de oceaan.
  Ook als mijn voet wankeld .
  Leid mij verder dan mijn voeten kunnen dragen .
  Uw nabijheid geeft rust .

  U Heer vraagt mij alles los te laten .
  In dit stille uur .
  Lopen op het water de golven komen op mij af
  En ik kijk naar het diepe gitzwarte zee.

  Dan opeens de ogen van Jezus .
  Hij grijpt mijn hand .
  Mijn voeten worden gedragen .
  Al ben ik zwak ik ben sterk in de Heer .

  ik vind rust en loop op het kalme water .
  Gebed vind kracht .
  De Geest van God leer mij te gaan over golven .
  In vertrouwen U te volgen .
  Die belofte maakt ieder dag voor iedereen sterk ………

  • Martha van der Veen schreef:

   Goede morgen stefanie
   ik had de naam van Renee geschereven
   Maar het maakt niet uit

   Wij vrouwen bemoedigen elkaar en niks is toeval God geeft ons aan elkaar
   En renee had een krachtige boodschap
   mijn plan met jullie staat vast Ik heb jullie geluk voor ogen zegt de Here
   Dus in welke situatie en wat er ook gebeurd de Redder Jezus is erbij en beschermd Zijn kostbare kinderen

  • Stefanie schreef:

   Hallo Martha, het is inderdaad mooi dat we elkaar als vrouwen kunnen bemoedigen! Ik geniet ook elke dag van jouw bemoediging die je onder onze blogs schrijft en de dingen die je daar deelt. Bedankt daarvoor!

 3. Henrike schreef:

  Das n goeie zeg, durf ik mij volledig over te geven aan God…
  Echt een nadenker!
  (en ik kan hier veel meer mee dan de blog van gister, sorry dat moest ik ff kwijt)

  • Stefanie schreef:

   Het is inderdaad een nadenkertje of we de stap durven te wagen om de volledige controle over te geven aan Jezus! Ik vind ‘t fijn om te horen dat het je tot nadenken heeft gezet. En zoals hierboven in een reactie is geplaatst, we mogen stapje voor stapje loslaten en leren vertrouwen op Jezus!

   Ik geloof juist dat de veelzijdigheid aan onderwerpen en de diversiteit van schrijfsters Zij Lacht zo krachtig maakt. Met het ene onderwerp kan je persoonlijk meer dan met een ander onderwerp, maar dat is ook helemaal niet erg. Ik geloof dat er altijd iemand is die we met onze blogs kunnen bemoedigen, omdat God erdoorheen werkt!

 4. Patty schreef:

  Hi Stefanie,

  Ik had het bijna zelf kunnen schrijven weer een mooie nadenker in alle drukte, God is de enige rust in alle chaos en ik merk ook zo als ik het aan God geef dat het zoveel beter gaat dan zelf die controle steeds willen hebben! Dankjewel!

  Liefs Patty

  • Stefanie schreef:

   Hi Patty,

   Mooi dat jij dat ook zo ervaart en fijn om te lezen dat je iets aan de blog hebt gehad! Ik heb de tekst “Zoek rust mijn ziel bij God alleen, van Hem blijf ik alles verwachten.” uit Psalm 62:6 ooit opgeschreven als een dagelijkse reminder.

   Liefs,
   Stefanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap