Verleidingen overwinnen in jouw leven: waarom en hoe

13

jun

Sanne van Heukelum

Velen van ons hebben wel een terugkerende zonde: iets wat slecht is, maar wat je steeds maar weer doet, omdat je er niet van af komt. Dat kunnen kleine dingen zijn, maar ook hele grote dingen. In de Bijbel lees je vaak dat je zonde vergeven worden en dat het daarom niet meer uitmaakt wat je hebt gedaan. Maar Jezus zegt wel dat je het in de toekomst anders moet doen. Of het nu iets kleins of groots is, je moet je verleiding overwinnen. Het is vaak moeilijk om van af te komen, maar toch is het belangrijk: waarom en hoe lees je hier.

In Mattheüs vertelt Jezus over het afhakken van je armen en het uitrukken van je ogen. Lees mee in Mattheus 5:

“Als dan uw rechteroog u doet struikelen, ruk het uit en werp het van u weg, want het is beter voor u dat een van uw lichaamsdelen te gronde gaat en niet heel uw lichaam in de hel geworpen wordt. En als uw rechterhand u doet struikelen, hak hem af en werp hem van u weg, want het is beter voor u dat een van uw lichaamsdelen te gronde gaat en niet heel uw lichaam in de hel geworpen wordt.”

De theologische geleerden zijn het er over het algemeen mee eens dat dit niet letterlijk zo bedoeld is. Als je hand iets verkeerd doet, hoef je hem (gelukkig) niet letterlijk af te hakken. Maar het is wel belangrijk om je “hand” af te hakken als het je verleidt tot zonde.

Je hand kan bijvoorbeeld een vriendin zijn: als een vriendin je elke keer verleidt tot het doen wat iets wat niet goed is in Gods ogen, dan is het misschien goed om na te denken of jullie vriendschap nog wel bevorderlijk is voor jouw relatie met God. Of als je tv je elke keer verleidt tot het kijken van programma’s waar je niet blij van wordt, moet je misschien eens nadenken om een beperkter abonnement te nemen zodat je die zenders niet meer hebt. Zo maar twee voorbeelden van verleidingen in jouw leven die je weg houden van het leven dat God voor jou heeft bedacht.

Afleidingen bij het volk Israël

Ook het volk had problemen met verleidingen overwinnen. In de boeken 1 Koningen en 2 Koningen lezen we dat na koning David het eigenlijk ‘down Hill’ gaat: soms is er nog wel een koning die deed wat goed was in de ogen van de heer, maar meestal waren het slechte koningen die niet leefden volgens de wetten en regels van God. Ze bouwden altaren voor Baäl en Asjera, twee afgoden, en offerden ook aan hen. Soms was er dan een koning die het volk weer op het goede pad probeerden te helpen, die wel bijvoorbeeld dan de offerplaatsen voor de Heer in ere herstelde, maar nooit alle andere dingen weghaalden. Daardoor kwam het volk toch weer in verleiding om slechte dingen te doen.

Totdat koning Josia komt. In zijn tijd vonden ze het wetboek van de Heer terug. Vermoedelijk waren dit de boeken die door Mozes geschreven waren. Er wordt voorgelezen uit dit boek. Als Josia het hoort, scheurt hij zijn kleren omdat hij ontdekt dat de Heer in woede zal ontbranden als het volk zich niet aan de geboden houdt. Josia roept het hele volk bij elkaar. Hij leest de boekrol voor en vervolgens laat hij alle offerplaatsen voor andere goden verbranden. Hij herstelt de tempel als enige plek voor de Heer. En hij zorgt ervoor dat alle verleidingen voor het volk verdwijnen en ze zich wijden aan de Heer.

Verleidingen in jouw leven

Jezus roept ook ons op om onze verleidingen uit ons leven te verbranden en op te ruimen. We zijn als mensen makkelijk te verleiden: als we een snoepje zien liggen, denken we al gauw ‘ach, dat ene snoepje maakt niet uit’. Helaas werkt ons brein zo dat waar we aan denken, willen we meer van. In sterke tijden kunnen we de verleidingen overwinnen, maar als het even minder gaat, wordt het al heel moeilijk. Jezus weet dit en zegt daarom ook om je ‘hand’ af te hakken als het te ver gaat. Net zoals Josia ervoor zorgt dat alle afgodenaltaren verdwijnen.

Hoe kan jij dit doen? Verleidingen zijn geen dingen die zo ineens weg zullen zijn. Maar we mogen wel de eerste stapjes zetten om meer op Jezus te gaan lijken. Het gaat niet in één keer perfect: als je verder leest in 2 Koningen, zie je dat het volk ook weer misstappen begaat. Het zal altijd een strijd blijven tegen je verleidingen in te gaan, maar gelukkig hoeven we het niet alleen te doen.

Je hebt hulp

In 2 Koningen streed het hele volk samen tegen de verleidingen. Dat betekende dat als een iemand toch weer in de verleiding kwam, de buurman hem kon helpen weer op het rechte pad te komen. En ook Jezus weet dat we het niet alleen kunnen (Johannes 14:16): “En Ik zal de Vader bidden, en Hij zal u een andere Trooster geven, opdat Hij bij u blijft tot in eeuwigheid”. In andere vertalingen wordt hier ook “Pleitbezorger” of “Helper” geschreven. Het Griekse woord betekent: Iemand die aan je zijde wordt geroepen. De Heilige Geest staat naast je en helpt en troost je.

Dus bid allereerst om kracht van de Heilige Geest. Zoek daarnaast dan mensen om je heen die met je mee kunnen doen om afleidingen tegen te gaan en je kunnen steunen als het moeilijker gaat. Denk aan samen koffiedrinken in plaats van afspreken met die vriendin die niet goed voor je is, of die je aanmoedigt om meer tijd te besteden aan iets wat je energie geeft in plaats van aan social media. 

Aan de slag!

Zijn er al dingen in je hoofd opgekomen tijdens het lezen van dit stuk over welke terugkerende zonde in jouw leven aanwezig is? Welke verleidingen moet jij weghalen uit je leven om je meer te kunnen focussen op God en jezelf?

Deel dit met iemand die dicht bij je staat en vraag hem/haar je te helpen hierin.

Deel deze overdenking

  1. Tessa schreef:

    Heel erg mooi dat jullie ook over dit soort onderwerpen schrijven! Hey is ongetwijfeld een onderdeel van ieders leven, maar wordt nogal vaak onder de bank geschoven… En het is ook bijster moeilijk om je grootste schaamte (als dat het is) te delen met een ander! Maar ik kan uit ervaring vertellen dat het onwijs oplucht en om nog eens een grote boost geeft aan het vechten tegen de verleidingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap