Verlang je naar een relatie? Drie Bijbelse eigenschappen van een goede man

09

jul

Dorine

Ieder (getrouwd) stel kent een begin. Op een dag ben je elkaar tegengekomen en heb je samen besloten om een relatie aan te gaan. Misschien wist je meteen al dat hij de ware was. Ik ben daarin niet zo snel, -bij mij kwam dat pas later-, maar ik wist wel dat ik een bijzonder iemand had ontmoet. Hij is niet ideaal, hij is niet perfect, maar het is een goede man en ik ben intens dankbaar dat we bij elkaar horen! Mijn zusje en ik hebben een tijd geleden veel gepraat over mannen en relaties. Ze stond aan het begin van een relatie en stelde mij de vraag: wat is nou een goede man en hoe weet ik nou dat ik de goede man kies? Zeker weten doe je het natuurlijk nooit, maar we kunnen wel kijken naar wat de Bijbel zegt over relaties en mannen en op basis daarvan kunnen we, al biddend, onze keuzes maken.

Als eerste wil ik zeggen dat relaties heel mooi, maar ook heel moeilijk zijn. Er bestaat niet zoiets als de ideale man of de ideale vrouw. Mijn man en ik zijn nu dertien jaar getrouwd, we hebben al heel wat ups en downs meegemaakt en we gaan er waarschijnlijk nog vele meemaken. Elke relatie is anders omdat elke persoon anders is, het ene stel zal harder moeten vechten voor een goede relatie dan het andere stel. Er is geen format voor de ideale man of de ideale vrouw en dus al helemaal niet voor de perfecte relatie. We kunnen echter wel kijken naar wat er in de Bijbel staat en zo op zoek gaan naar een goede basis voor een relatie. Hoe moet je jezelf opstellen in een relatie, wat is een goede basishouding en wat zijn goede eigenschappen van een eventuele toekomstige partner?

Wat zegt de Bijbel over relaties?

In Hooglied vinden we allemaal mooie teksten over de relatie tussen man en vrouw. Het is voor jezelf erg waardevol om die eens door te lezen. Je vind daar een mooie pure passie voor elkaar. Voor nu gaan we naar een ander bijbelboek om een aantal zeer bekende teksten over het huwelijk lezen.

Wees ook bescheiden tegenover elkaar, uit ontzag voor God. Vrouwen, dien bescheiden en liefdevol jullie man, zoals jullie de Heer dienen. Want de man is het hoofd van zijn vrouw, net zoals Christus het Hoofd is van zijn gemeente. Hij zorgt voor zijn Lichaam. Net zoals de gemeente in alles Christus dient, moet ook de vrouw haar man in alles dienen.

Mannen, houd op dezelfde manier van je vrouw als dat Christus van zijn gemeente houdt. Hij heeft Zichzelf voor de gemeente opgeofferd! … Op diezelfde manier moet ook elke man van zijn vrouw houden. Hij moet van haar net zoveel houden als van zichzelf. Man en vrouw zijn immers één geheel geworden. Een man die van zijn vrouw houdt, houdt van zichzelf. Niemand haat zijn eigen lichaam. Iedereen zorgt ervoor en geeft het te eten. Hetzelfde doet ook Christus voor zijn gemeente. Want wij zijn de lichaamsdelen van zijn Lichaam. Er staat in de Boeken, dat een man en zijn vrouw samen één zijn: “Daarom zal een man weggaan bij zijn vader en zijn moeder en van zijn vrouw houden en trouw aan haar zijn. Vanaf dat moment zijn ze één geheel.” Dat heeft een verborgen betekenis. Ik zeg jullie dat het hier gaat over de eenheid van Christus en zijn gemeente. De mannen moeten dus net zoveel van hun vrouw houden als van zichzelf, en de vrouwen moeten respect hebben voor hun man.
(Efeze 5:22-33)

Dit stuk gaat specifiek over getrouwde stellen, maar als we de kern eruit pakken dan zien we dat dit ook op beginnende relaties van toepassing kan zijn. Paulus zet hier een belangrijke basis voor een relatie neer. Deze basis kunnen we als een leidraad gebruiken als we aan het begin staan van een relatie. We kunnen zelfs uit deze verzen een klein lijstje met eigenschappen maken om het type ‘goede’ man te omschrijven:

 1. Hij moet ontzag hebben voor God
 2. Hij moet van zichzelf houden
 3. Hij moet in staat zijn om van zijn partner te houden

 Goede eigenschappen van een man

De drie bovenstaande punten kunnen we uit de woorden van Paulus halen. We gaan er wat dieper op in:

 1. Hij moet ontzag hebben voor God;

Als je een partner zoekt die in God gelooft, als hij er van uit gaat dat God de schepper van hemel en aarde is, dat alles uit Hem ontstaan is en alles in Hem zijn doel heeft (Romeinen 11:36), dan bouw je op dezelfde rots. Je deelt samen het allerbelangrijkste in je leven.

 1. Hij moet van zichzelf houden;

Dit wil niet zeggen dat hij niet onzeker over zichzelf mag zijn, dan wordt het onmogelijk om een partner te vinden! Dit betekent, denk ik, dat hij voor zichzelf zorgt en verantwoordelijkheid over zichzelf aflegt.

 1. Hij moet in staat zijn om van zijn partner te houden.

Het is niet zomaar houden van, het is een opofferende liefde die Paulus hier beschrijft. Een liefde zoals Christus zichzelf opgeofferd heeft voor de gemeente.

In het begin van een relatie is dit een liefde die je moeilijk kan onderscheiden. Liefde moet groeien. Je kan deze vorm van liefde herkennen aan de prioriteiten die de ander stelt: stelt hij zich kwetsbaar op, kan hij delen, laat hij je toe in zijn leven, is hij geïnteresseerd in jouw gedachtes en gevoelens?

Goede eigenschappen van een vrouw

Wat we in relaties vaak moeten beseffen, is dat de relatie uit twee personen bestaat: hij en jij. Bij de vrouwen schrijft Paulus dat we bescheiden en liefdevol moeten zijn en dat we respect moeten hebben voor onze partner. Wees je hier bewust van! We willen vaak onze partner veranderen, hem maken tot die ideale, perfecte man waar we al van droomden nog voordat we konden praten, maar pas op! Wees hierin bescheiden en liefdevol. Heb respect voor wie hij is op dat moment, leer de persoon tegenover je te accepteren zoals hij is. Dat is het dienen waar Paulus over schrijft.

Aan de slag!
Heb jij verlangen naar een liefdesrelatie?

We lezen in Efeze dat het een huwelijk een verborgen betekenis heeft. Het spreekt van de eenheid van Christus en de gemeente. Het verlangen dat je hebt naar een relatie is hetzelfde verlangen wat Christus heeft naar zijn gemeente. Vertel jouw verlangen aan Hem, Hij begrijpt je!

Christus,

Ik wil U danken voor de opofferende liefde die U voor uw gemeente heeft. Ik wil U danken en prijzen omdat U zoveel van mij houdt. U die zo groot bent en zo vol liefde en zo vol verlangen naar Uw bruid, de gemeente.

U kent ook mijn verlangen, mijn verlangen naar een partner. Naar iemand zoals beschreven staat in Efeze, naar iemand die van U houdt, van zichzelf houdt en van mij zal gaan houden. Wilt U mij leiden naar deze partner?

Wilt U tot die tijd (en daarna natuurlijk ook nog) het middelpunt van mijn verlangen zijn. U die zoveel liefde heeft, U die zoveel liefde geeft. Wilt u mijn verlangen vervullen.

Amen

 

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Deel deze overdenking

 1. Kim schreef:

  Zoveel dank, Dorine ❤️🙏 Hier was ik precies naar op zoek. Ik dank God voor jouw mooie en heldere overdenking :’)
  Lieve groet!

 2. Celeste schreef:

  Bedankt Dorine
  Dit is waar ik naar op zoek ben. God spreekt tot mij door je krachtige, heldere woorden.
  Liefdevolle groetjes!

 3. Hanneke schreef:

  Dankje voor deze blog!
  Ik loop al een tijdje met een vraag rond; namelijk wat is de functie van verliefdheid?
  Wat is de functie van ‘liefde maakt blind’, de ander idealiseren, dromen over die ander(wat verwachtingen schept en geen realiteit hoeft te worden), dromen en genieten van de erkenning en waardering die die ander jou geeft?
  Voor mij voelt dit als zondig, omdat het vanuit mijzelf gedacht is en dus iets van zelfgerichtheid in zich heeft.

 4. Alysa schreef:

  Hartelijk dank om dit te delen met ons!
  Het helpt mij opzoek te gaan naar antwoorden, antwoorden voor een goede relatie tussen man en vrouw en God.
  Zeker als je relatie gebroken is wanneer je volledig voor God kiest.
  Bedankt voor het gebed ! Xx

 5. Liefdeskruiden schreef:

  De Bijbel zegt ook ; Als je geen mest wil moet je geen koe nemen. Je mag er dus gerust vanuit gaan dat het hebben van een partner naast vreugde ook altijd moeite met zich mee brengt.

 6. Leen schreef:

  De keuze voor deze vertaling is jammer. Je ontloopt zo een lastig stukje. “Onderdanig zijn”. Als vrouw aan je man, als man aan Christus. Onderdanig zijn en gehoorzamen past ons als mannen en vrouwen niet. “Onderdanig” heeft ook iets van “onderdaan zijn”, je onder iemand of Iemand anders willen stellen. Ik heb ook geen antwoorden. Maar we mogen wel proberen te begrijpen wat God ons probeert duidelijk te maken. Onderdaan zijn van God is niet erg. Hij is de beste Koning in ons leven. En hopelijk zijn wij als mannen geen dictator, maar gaan wij op Hem lijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap