Ontdek de rijkdom van Gods woord in de langste psalm uit de Bijbel

08

jul

Anna-Carina

De psalmen zie ik een beetje als het stuk kunst uit de Bijbel. Ze roepen gevoelens bij me op en ik kan me identificeren met de worstelingen en blijdschap van de schrijvers. Vaak als ik niet weet waar ik moet beginnen met lezen in de Bijbel, sla ik de psalmen open. Het is voor mij een soort makkelijke toegangsdeur naar de rest van de Bijbel. Maar dan is er die ene psalm, die lange… Psalm 119. Die sloeg ik vaak over of las ik vluchtig door vanwege de lengte ervan. Totdat ik deze psalm als onderdeel van en Bijbelstudie helemaal moest doorlezen. Toen ontdekte ik de rijkdom van Gods woord door psalm 119.

Het is een lange psalm, de langste, maar er is slechts één centraal thema die als rode draad door de 176 verzen loopt. Dat is: de rijkdom van Gods woord. In elk vers wordt een ander aspect belicht, om te laten zien hoe rijk het woord is.

De psalmist begint psalm 119 als volgt:

Het is heerlijk voor je als je leeft zoals de Heer het wil, als je leeft volgens de wet van God. Het zal goed met je gaan als je je aan zijn leefregels houdt en met je hele hart naar Hem verlangt. (Vers 1-2)

De houding van de psalmist

In de rest van de psalm geeft hij diverse redenen waarom het goed voor je is om Gods woord te volgen. Hij doet dit door zijn ervaringen, gevoelens en wensen op te schrijven.

De psalmist beschrijft in psalm 119 heel oprecht zijn diepe gevoelens over het woord van God als een gebed. Zijn enthousiasme en liefde voor het woord zijn aanstekelijk. Hij heeft niet alleen liefde voor het woord, maar ook diep ontzag, hij realiseert zich erg goed met wie hij te maken heeft – een almachtige God.

Ik wil zo graag altijd leven zoals U het wil! Ik wil me zo graag aan uw leefregels houden! (Vers 5)
Ik voel mij helemaal hulpeloos. Geef mij leven door uw woord. (Vers 25)
U bent zó goed, Heer! (Vers 156)

Vraag om hulp

De psalmist beschrijft zijn eigen ups en downs over het volgen van Gods woord. Door het lezen van de psalm krijg je de indruk dat hij het aardig goed doorheeft en dicht bij God leeft. Toch blijft hij vragen om hulp bij het begrijpen van de rijkdom van Gods woord.

Open mijn ogen, zodat ik kan zien hoe geweldig uw wet is. (Vers 18)
Help me om uw wetten te begrijpen, zodat ik over uw wonderen zal nadenken. (Vers 27)

Waarom?

Waarom vraagt hij om hulp? Waarom wil hij zo graag meer begrijpen van Gods woord? Omdat hij overtuigd is van de wijsheid en de waarheid die het geeft. De psalmist heeft goed door dat Gods woord een soort ultieme ‘how to’ gids is voor het leven. Hij begrijpt wat de rijkdom van Gods woord is en hoe het zijn leven kan verrijken. Daarom wil hij zo graag meer.

Het is fijner om uw wil te doen dan om heel erg rijk te zijn. (Vers 14)
Ja, ik geniet van uw wetten. Ze geven me raad. (Vers 24)
Ik zal in vrijheid kunnen leven als ik U gehoorzaam ben. Ook zal ik koningen over uw wetten vertellen, zonder me te schamen. Want ik ben blij met uw wetten. Ik houd van uw woorden. Daarom verlang ik ernaar ze te doen en denk ik er over na. (Vers 45-48)
Uw woorden verspreiden licht. Ze geven wijsheid aan eenvoudige mensen.
(Vers 130)

Aan de slag!
Je voelt hem misschien al wel aankomen, ik wil je aanmoedigen om psalm 119 in zijn geheel door te lezen. Zoek vandaag of aankomende dagen een moment om de psalm te lezen. Ik hoop dat het lezen van deze psalm jouw ogen opent voor de rijkdom van Gods woord.

Bron
Zo dichtbij – Ankie Renger Romeijn

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Deel deze overdenking

  1. Bep schreef:

    Ik weet niet hoe ik een link moet toevoegen, maar luister ook eens naar ‘psalmen voor nu’ Geen woord teveel..ps 119. Terwijl je hem leest op hun site.. indrukwekkend.
    Gezegende dag gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap