Goede voornemens – heb jij ze?

01

jan

Ramona Muilwijk

Een heel nieuw jaar ligt voor ons. Een jaar dat onbeschreven is, de toekomst onbekend. En ook al geldt dat voor elke nieuwe dag – zo aan het begin van het nieuwe jaar voel ik dat altijd extra sterk. Veel mensen hebben alweer voornemens gemaakt. Minder dit, meer dat… Sommigen zijn heel vastberaden. Hen lukt het om hun voornemen(s) waar te maken. Maar heel veel andere mensen haken al snel af en vallen weer terug in oude patronen. Vandaag is ook de dag, dat veel van de kerstbomen weer afgetuigd worden. Na zo’n 4 weken gezelligheid te hebben geboden, is het in het nieuwe jaar ook altijd weer heerlijk als de boom uit huis gaat. Rust en ruimte.  

Want zij is als een kerstboom

Wanneer ik aan een kerstboom denk, kan ik er niet onderuit dat wij mensen helaas toch zo vaak lijken op deze boom. ‘Huh?’, denk je misschien. Ik zal het je uitleggen. Ik ken geen andere boom waar het zó om het uiterlijk gaat als de kerstboom. Nu zal de ene boom uiteraard wat bonter zijn dan de ander, maar veelal is de boom behangen met van alles en nog wat. Slingers, lichtjes, ballen, een piek, snoepjes… hoe voller hoe beter. De één heeft hem in roodtinten, bij de ander krijgt hij een bos-thema, en in weer een ander hangen alleen maar witte ballen. Máár, opgetuigd worden ze bijna allemaal. De boom ziet eruit alsof hij heel wat is, opgedoft en wel. Maar eigenlijk is het best triest. Want veelal is het een boom zonder wortels, waarbij na een paar weken geleidelijk aan alle naalden afvallen. Waarom? Omdat hij geen voeding meer krijgt. Afgesneden van zowel toevoer van water als van voedingsstoffen.  

Waar investeer jij in? 

Neem dan de mens, en dan misschien nog wel het meeste: wij, vrouwen. Hoe vaak draait het bij ons niet ook veelal om onze buitenkant? Wat zijn we soms druk met alles wat hiermee te maken heeft. Nieuwe kleding, make-up, onze haardracht, maar ook sporten… Als we er maar goed uit zien, toch?! Als er iets is waar veel vrouwen niet alleen veel geld maar ook veel tijd in investeren, dan is dat wel onze buitenkant. Aan de buitenkant ziet het er allemaal goed uit, net alsof we heel wat zijn, of we alles onder controle hebben. Maar dan…, er hoeft maar iets aan ons geschud te worden, gebeurtenissen die ons leven op zijn kop zetten, en onze figuurlijke naalden vallen al uit. Waar zijn onze wortels? Hebben wij die eigenlijk (nog) wel? Waar zijn onze wortels van geloof, ons vertrouwen in God, onze Vader?

Als je het op een weegschaal zou leggen, hoeveel tijd besteed jij dan aan je uiterlijke en hoeveel tijd aan je innerlijke mens? In 1 Timoteüs 4: 7b-8 staat zo mooi:
Oefen jezelf in een vroom leven. Oefening van het lichaam heeft wel enig nut, maar het nut van een vroom leven is grenzeloos, omdat het een belofte inhoudt voor dit leven en het leven dat komen zal.
(NBV) 

Want zij is als een boom

In Psalm 1 lezen we dat de mens ook vergeleken wordt met een boom: 

Gelukkig de mens  
die niet meegaat met wie kwaad doen, 
die de weg van zondaars niet betreedt, 
bij spotters niet aan tafel zit, 
maar vreugde vindt in de wet van de Heer 
en zich verdiept in zijn wet, dag en nacht. 

Hij zal zijn als een boom, 
geplant aan stromend water. 
Op tijd draagt hij vrucht, 
zijn bladeren verdorren niet. 
Alles wat hij doet komt tot bloei. 
– Psalmen 1: 1-3 (NBV).

Geen woorden maar daden

Veel christenen nemen zich in het nieuwe jaar voor meer tijd te nemen voor God. Tijd om in de Bijbel te lezen, te bidden en wellicht eens een conferentie te bezoeken. Een mooi voornemen, maar gaat het ook lukken? We moeten immers wel toegeven dat het in ons leven merkbaar soepeler loopt wanneer we nèt wat vaker bidden en bijbellezen. Wanneer we onze geestelijke wortels voeden, merken we echt dat we steviger staan, sterker zijn. Maar als we ons dan een poosje vergeten te voeden, lijkt het soms net of alles tegen zit. Je hoeft maar een beetje te schudden en onze balans is weg, en dan blijken we weinig reserves (bijvoorbeeld bijbelteksten) te hebben die ons bemoedigen en nieuwe kracht geven. 

Wat zou het mooi zijn als het je lukt, het hele jaar door, dicht bij de Heer te leven. Niet alleen in januari en daarna steeds een beetje minder, maar het hele jaar door. Stevig geworteld in Hem, geplant aan stromend water, de levende Rivier.
Dat bid ik je toe: een vastberadenheid om elke dag in contact te zijn met je Schepper. Je zult niet zijn als een kerstboom, waarvan de naalden uitvallen als je er aan schudt, een boom zonder wortels, die bij de kleinste storm omver gaat. Nee, je zult zijn als een boom, geplant aan stromend water. Op tijd zal je vrucht dragen, je bladeren zullen niet verdorren, en alles wat je doet komt tot bloei. Klinkt aantrekkelijk, niet?  

Ik wens je een door Hem gezegend nieuw jaar. Een jaar door, met, in en voor Hem! 

Aan de slag! 

Om de Bijbel elke dag te lezen zijn er heel veel manieren. Maar niet elke manier past bij jou. Je hebt roosters (ook Zij lacht heeft er één), dagboeken en je kunt natuurlijk gewoon de Bijbel van kaft tot kaft lezen. Investeer in het zoeken naar welke manier bij jou past. Misschien dat het de eerste tijd discipline vraagt om stille tijd in te plannen, maar probeer het eens. Net zoals je andere ‘belangrijke’ zaken ook een plaats geeft in je agenda. Wanneer jij tijd ‘offert’ aan God mag je er echt vanuit gaan dat je God beter gaat leren kennen, Zijn stem gaat verstaan en je meer en meer van Hem zal zien in je leven. In Jesaja 55: 10-11 lezen we dat het nooit vruchteloos zal zijn om zijn woorden tot je te nemen. Dus, waar wacht je nog op?

Deel deze overdenking

 1. Hannie schreef:

  Super! Ik heb dit nu sinds 2 jaar ook ontdekt en wat rijk is het om God beter te leren kennen gewoon rechtstreeks door zijn Woord.
  En die vergelijking met die kerstboom 😘 Subliem!!!

 2. Marian schreef:

  Prachtig!
  Een zegen voor een ieder die dit leest en kracht voor een ieder om het te doen.
  Elke dag met God wat een rijkdom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap