Verblijd je in de verdrukking: als je onder hoge druk staat, ga je meer op Jezus lijken

03

mei

Elise de Vries

‘Vorm me in deze snelkookpan.’ Het was een gebed dat zomaar in mij opkwam. Ik ken een snelkookpan eigenlijk alleen van het televisieprogramma Masterchef, waar amateurkoks strijden om de winst. De koks gebruiken dan een snelkookpan als ze iets willen bereiden wat binnen de beschikbare tijd niet kan. In de pan komt namelijk zo’n hoge druk dat eten sneller gaar wordt. In het Engels heet het daarom een ‘pressure cooker’. Soms is het leven ook als zo’n snelkookpan. Alles staat opeens onder hoge druk. Er veranderen plotseling en snel dingen in je leven. Dingen gaan anders dan normaal. Wat zegt de Bijbel over deze periodes van hoge druk? Daar wil ik vandaag met je naar kijken. Ik geloof dat de Bijbel ons dit op het hart drukt: verblijd je in de verdrukking! 

Paulus schrijft naar de kerk in Rome over situaties waarin je onder hoge druk staat. 

Wij dan, gerechtvaardigd uit het geloof, hebben vrede bij God door onze Heere Jezus Christus. Door Hem hebben wij ook de toegang verkregen door het geloof tot deze genade waarin wij staan, en wij roemen in de hoop op de heerlijkheid van God. En dit niet alleen, maar wij roemen ook in de verdrukkingen, omdat wij weten dat de verdrukking volharding teweegbrengt, en de volharding ondervinding en de ondervinding hoop. 
– Romeinen 5: 1-4 (HSV) 

Hoewel Paulus over een lastig en droevig onderwerp lijkt te spreken, is één boodschap duidelijk: verblijd je! Hij begint met het spreken over Gods genade en wat wij ontvangen hebben van onze Hemelse Vader. Dat wij in Hem roemen en niet uit onszelf. Paulus vult dat aan met: roem ook in je verdrukking. Dat roemen is een ‘met lofprijs verheugen’ over dat wat God in zijn genade aan het doen is. In Jakobus 1:2 lezen we dat verzoekingen letterlijk een reden tot blijdschap zijn. Alsof verdrukking iets is om blij mee te zijn? Hoezo: verblijd je in de verdrukking? 

Verblijd je in de verdrukking 

Gelukkig wordt er in de Romeinenbrief een ‘omdat’ toegevoegd. Verblijd je in de verdrukking, omdat de verdrukking positieve dingen brengt! Het woord verdrukking slaat voornamelijk op vervolging van buitenaf. Druk die op je gelegd wordt. Als je onder hoge druk staat, groeit je volharding. Volharden betekent iets als: vasthouden aan een opvatting of plan tot het doel is behaald. En pfoe, we hebben soms wel volharding nodig. Om te blijven bidden als je het resultaat nog niet ziet bijvoorbeeld. In de verdrukking leer je dus om aan je geloof vast te blijven houden. Om door te zetten, ook als het niet mee valt. 

Die volharding doet ook weer iets goeds. Het zorgt voor ondervinding. Dat jij zelf iets meemaakt of voelt. Dat jij iets leert uit ervaring. Als je moet volharden, ga je zien dat iets niet alleen een theorie uit een boekje is. Je gaat zien dat wat in de Bijbel staat waar is. Echt is. Stel je voor dat alles van een leien dakje ging, precies zoals verwacht, dan zou je Gods werk niet eens nodig hebben. Dat wordt wel anders als je onder hoge druk staat. Dan komt er ruimte voor God om een wonder te doen. Als je onder hoge druk staat en moet volharden, dan ga je ondervinden wat in de Bijbel staat. Dat is een reden om te roemen. Een reden om God te prijzen. Een reden om blij te zijn. Dus: verblijd je in de verdrukking, die jou ondervinding brengt! 

Het mooiste aan de verdrukking is dat je hoop ontvangt. Als jij hebt ondervonden dat wat in de Bijbel staat waar is, groeit jouw hoop! Jouw zekerheid in Jezus vermeerdert als je Hem ziet werken. Als je Hem voelt. Verblijd je in de verdrukking is een diepe boodschap. Je moet verder kijken dan de hoge druk op het moment zelf, naar het eindresultaat. 

Als een zilversmid 

Het is een boodschap van blijdschap: God vormt mensen als er hoge druk is. Het is als het beeld van de zilversmid (uit Maleachi 3:3). Een zilversmid smeedt het zilver in het vuur. Door het zilver in het midden van het vuur, het heetste punt, te houden, verdwijnt al het vuil. Het zilver wordt puur zilver. De smid vormt het zilver vervolgens terwijl het nog warm is. Met het smeden ontstaat een sterker voorwerp dan als het gegoten zou zijn in een mal. Alle kristallen komen op de beste plek. 

Verdrukking laat ons lijken op Jezus 

Ik geloof niet dat God al onze verdrukkingen op ons af stuurt, maar dat Hij alle verdrukkingen kan gebruiken om ons te vormen. Daarom kunnen wij roemen als we onder hoge druk staan. En wanneer zijn we dan helemaal klaar? Als we als Jezus zijn geworden. Dat is uiteindelijk de kern. De zilversmid weet namelijk dat het zilver uit het vuur kan, als hij zijn eigen gezicht in het zilver ziet. Het zilver werkt als een spiegel als het zuiver is geworden. De volharding, ondervinding en hoop maken ons als Jezus. Onze troep verdwijnt. We worden zoals we bedoeld zijn. Verblijd je in de verdrukking, want je gaat meer lijken op Jezus. 

Aan de slag! 

Wil je mijn gebed mee bidden?  

Lieve Vader in de hemel, vorm mij in de snelkookpan. Vorm mij in het leven, als dingen soms niet gaan zoals ik had verwacht, als ik onder hoge druk sta. Vorm mij als ik stress ervaar. Laat mij zien hoe ik in het geloof kan volharden en ik dat geloof tot uiting kan brengen. Laat mij zien in welke gebeurtenissen en gevoelens Uw Woord waarheid blijkt te zijn. Hoe ik op Uw waarheid kan vertrouwen, zodat mijn hoop groeit. Wat er ook op mijn pad komt, U mag mij smeden. Zodat ik meer en meer op Jezus lijk. In Jezus’ Naam. Amen. 

Deel deze overdenking

 1. Margret schreef:

  Hoi beste zij lacht 🙂🙋🏼‍♀️
  Ik lees dit nu!
  Terwijl ik een lastige periode zit van volharding…
  Op papier weet ik wat anders moet, maar heb er geen rust en geduld voor.
  Ik hoop dat ik door deze periode heen mag groeien, Gods hand mag ontdekken ( ondervinding) en uiteindelijk hoop terug mag krijgen…
  Ook al ben ik al jaren bezig, ik wil meer hoop en ook meer geloof….
  Ik hoop dat Hij doorbraken wil geven in gebed en het natuurlijke, tekenen en wonderen!!!
  Ik hoop zo op Hem.
  Kan ik de dagelijkse overdenking automatisch in mijn mailbox ontvangen??
  Liefs Margret

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap