In alles tevreden

02

mei

Anne-Saar Kunz

Wanneer ik deze overdenking schrijf, is Nederland ‘overspoeld’ door het coronavirus. Elke dag opnieuw overlijden er mensen in ons land aan het virus. Ik weet niet hoe de situatie is op het moment dat jij dit leest. Hoe die situatie ook is, nu of later, het is – of hopelijk was – een levensingrijpende periode. Dit vergeet je niet meer. En het zet je, denk ik, hoe dan ook aan het denken. Waar leef ik voor? Wat is mijn houvast als een streep gaat door alles waar ik voor leefde? Wat als de omstandigheden m’n leven echt gaan beïnvloeden?  

Het heeft mij eerlijk gezegd wel aan het denken gezet. Want weet je, we leven continu door. En ik ga er eerlijk gezegd prima op. Ik hou van drukte, werk het liefst heel hard en onder (een beetje) druk en maak graag een planning voor de volgende dag. Maar het is wat, als door alles een streep gaat? Als je thuis komt te zitten?   

Ik weet het. Ik moet voorzichtig zijn met het vergelijken van situaties. Deze situatie is misschien niet te vergelijken met een oorlog, met geweld dat mensen vandaag de dag moeten mee maken. En toch, ik denk niet dat we deze situatie hoeven te bagatelliseren. Hoe dan ook is deze situatie ingrijpend. En misschien heeft het wel ontzettend veel met je gedaan. Ligt je hart overhoop, is je inkomen onzeker, en is je relatie met God meer dan wankel.  

Wat geeft mij moed?

Als ik lees in de Bijbel en lees over hen die mij zijn voor gegaan. Als ik lees over hoe trouw God is, hoe Hij niet loslaat wat zijn hand begonnen is en als ik lees over mensen die dwars door de storm, en dwars door alle tranen, hun ogen blijven richten op Jezus. Het is wat? Door alle omstandigheden heen op Jezus zien én uit het geloof leven dat Jezus overwonnen heeft.  

Ik bedacht me, het komt erop aan in deze tijd. Om uit al die woorden die eens zijn geschreven, nu echt te leven. Om het niet bij deze woorden, bij alle goed bedoelde blogs, te laten. Maar om eruit te leven, om voor Jezus te leven en Hem alleen het rustpunt van je hart te laten zijn.  

Paulus, ik noemde hem al eerder. Hij wist en dat niet alleen, hij leefde uit het geloof dat in Christus zijn enige kracht ligt. Ik lees het in Filippenzen 4, lees je mee?  

En ik ben zeer verblijd geweest in de Heere dat uw denken aan mij steeds weer opgebloeid is; u hebt ook wel steeds aan mij gedacht, maar u hebt de gelegenheid niet gehad om het te tonen. Niet dat ik dit zeg vanwege gebrek, want ik heb geleerd tevreden te zijn in de omstandigheden waarin ik verkeer. En ik weet wat het is vernederd te worden, ik weet ook wat het is overvloed te hebben; in elk opzicht en in alles ben ik ingewijd, zowel in verzadigd te zijn als in honger te lijden, zowel in overvloed te hebben als in gebrek te lijden. 
Alle dingen zijn mij mogelijk door Christus die mij kracht geeft.
– Filippenzen 4: 10-13 (HSV)

Paulus spreekt in deze brief tot de gemeente van Fillippi. En hij laat met deze gesproken woorden zien dat hij het leven kent. Dat hij weet welke kanten het leven heeft; het is geen goedkoop verhaal. Hij weet van overvloed en van gebrek, hij weet van verzadigd te zijn en van honger te lijden, hij weet van overvloed te hebben en van gebrek te lijden. Maar. Paulus heeft geleerd om in alles tevreden te zijn.  

In alles tevreden

Ik wil dat ook. En als ik verder lees dan zie ik het geheim. Alles is mogelijk want Christus geeft mij kracht. In alle omstandigheden kan ik tevreden zijn, want ik geloof en besef dat ik het niet van mijzelf moet hebben. Ik erken mijn eigen zwakheden en besef dat ik het uit mag roepen, ik heb U nodig Jezus.  

Heb je Hem nodig gekregen? Kan je – hoe moeilijk ook en dwars tegen alles in – geloven dat Christus je kracht geeft? Vertrouw op Hem en leg je leven meer dan ooit in zijn handen. Met al je twijfels, en natuurlijk al je vragen, je angsten, je verlangens en je hoop. In alle omstandigheden. Leg het maar gewoon Hem neer, vanavond of nu of waar je ook bent. Vind rust voor je ziel door op Jezus te zien, in alle omstandigheden. Paulus ging ons voor. Hij wist van alle omstandigheden en toch. Tevreden, want in Christus is zijn kracht.  

Gaat je hart al stilletjes zingen? Dwars door je tranen heen, belijd je het mee?  

Find rest my soul. 

In Christ alone, 

know His power, 

in quietness and trust  

When the oceans rise and thunders roar  

I will soar with you above the storm  

Father, You are King over the flood  

I will be still and know You are God  

Aan de slag!  

Neem vandaag even de tijd om het bovenstaande lied te luisteren. Wat spreekt je aan dit lied? En hoe kan jij vandaag tevreden zijn, tevreden in Christus?  

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap