Veilig bij God – achter welke muur schuil jij?

16

okt

Iona van den Dries

Er staan zoveel voorbeelden van Gods trouw, kracht en liefde in de Bijbel. Wat bijzonder dat diezelfde God er voor jou en mij wil zijn en ons bij wil staan, in welke situatie dan ook. Het is een enorm geschenk. En toch kunnen we vergeten om God te betrekken bij wat we meemaken. We kunnen het gevoel hebben dat we het helemaal zelf moeten oplossen of dat we het zelf wel aankunnen. In een wereld waarin we van alles moeten, kunnen we zo bezig zijn met wat we zelf hebben, nodig hebben en willen. Daarin onderschatten we soms hoe erg we God nodig hebben.

Spreuken 18 vers 10 en 11 laat zien dat we veilig mogen zijn bij God, maar dat mensen ook op andere plaatsen hun veiligheid zoeken, zoals in hun eigen rijkdom. Hoe staan deze schuilplaatsen tegenover elkaar?

De naam van de Heer

Spreuken 18 vormt een ketting van wijsheden. Iets wat steeds terugkomt, is dat de schrijver laat zien wat wijs is en wat niet, wat goed is en wat niet. Vers 10 laat zien waar een rechtvaardige (wat je ook kan begrijpen als iemand die gelijk heeft, iemand die het juiste kiest) veiligheid zoekt:

De naam van de HEER is een sterke toren, de rechtvaardige snelt erheen, en is veilig.
– Spreuken 18:10 (NBV)

Als je naar de grondtekst kijkt, staan er prachtige, beeldende woorden in dit vers. Zo wordt een sterke toren ook wel vertaald als een toren van kracht. Het is een bouwwerk met kracht. Het klinkt bijna alsof deze gebouwd is van kracht! Daar is de rechtvaardige veilig. Het woord veilig kan in de grondtekst ook betekenen dat iemand zich onbereikbaar hoog bevindt.

De rechtvaardige mag zich verschuilen in een toren van kracht op onbereikbare hoogte. Zie je het al voor je? Als kind beklom ik eens een toren en eenmaal boven kon je door de grote ramen uitkijken over het landschap. Het hoosde en stormde buiten en er sloeg zelfs bliksem in de wereld daar ver beneden. Als ik buiten was op dat moment, had dit me zeker bang kunnen maken. Maar ik herinner me nu vooral hoe ik gefascineerd toekeek, veilig omringd door glas en stevige, stenen muren.

Als we vertrouwen op Gods naam, Hem aanroepen en vragen om zijn bescherming en hulp, dan mogen we weten dat Hij er is! Dat er kracht schuilt in zijn naam, een toren van kracht. Het is onmogelijk voor te stellen hoe groot de kracht is die in zijn naam huist. Door dit beeld weten we iets van die kracht, die groter is dan welke storm of macht dan ook.

Bezit als vesting

Waar de rechtvaardige veilig bij God schuilt, kunnen mensen ook achter andere muren schuilen. De schrijver noemt hier het volgende voorbeeld:

Het bezit van een rijke is zijn sterke stad, als een hoge muur, in zijn verbeelding.
– Spreuken 18:11 (HSV)

De schrijver laat weten dat deze muren uiteindelijk geen veiligheid bieden. Dit zie je in de woorden in zijn verbeelding (HSV) of dat de rijke zich veilig waant in zijn vesting van bezit (NBV). Het lijkt veilig achter die grote muur van rijkdom, maar het is niet hetzelfde als veilig zijn bij God. Wat wij als mensen zelf opbouwen kan zo groot en sterk lijken, maar het blijkt pas hoe wankel deze muren zijn als onze omstandigheden veranderen.

Als de grote muren die we zelf gebouwd hebben, omvallen, wat blijft er dan staan? Ik denk dat de twee verzen dit laten zien, namelijk dat Gods naam blijft staan in elke storm, in elke aanval, dat zijn naam groter is dan wat dan ook. Hij is onveranderlijk en zijn naam en beloften blijven bestaan, ook in ons leven. Omdat Hij trouw en almachtig is. Hij is de schuilplaats van kracht die is, was en zal zijn.

De toren die standhoudt

Mensen kunnen achter verschillende muren schuilen en denken dat ze daar veilig zijn. Dat kan rijkdom zijn, zoals het voorbeeld uit Spreuken, maar ik denk dat we daar van alles kunnen invullen. Onze prestaties, relatie, baan, gezondheid of letterlijk ons huis. Ook al kunnen deze dingen ons leven makkelijker of aangenamer maken, het zijn geen onbreekbare muren waarachter we te allen tijde veilig zijn. Ze kunnen niet de plaats van God innemen, ze kunnen niet meten aan wat Hij kan. Wat we in deze verzen zien, is dat het wijs is om bij God te schuilen. Het is belangrijk om te weten waar je echt veilig bent. Want God houdt zich aan zijn beloften en verandert niet. Zijn naam is een toren waarvan de stenen stevig blijven staan in de storm en waar God ons beschermt.

Aan de slag!

Luistertip: Strong Tower – Liz Fitzgibbon

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Prachtig Iona! Dankjewel!!! Ik zou voor altijd in die toren willen blijven :” ‘- 🙏❤️:’ ”) God zegene jou en dankjewel!! ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap