Vang de kleine vossen in jouw wijngaard

04

nov

Gastblogger

Ik zit in de auto en geniet van het feit dat we weer terug zijn op het heerlijke eiland Krk in Kroatië. Mijn man en ik hebben net een gezellige avond bij vrienden gehad en zijn weer op weg naar onze eigen camping. De zon is al een lange tijd onder, dus het is aardig donker op de weg die we moeten rijden. Ondertussen kennen we de weg al redelijk goed, het is namelijk al voor het vierde jaar achter elkaar dat we op dezelfde camping staan. Een kleine camping direct aan zee. Een smalle slingerweg leidt ons naar onze bestemming. Nog twee bochten te gaan, en dan ineens zien we midden op de weg een vosje. Een klein, roodbruin vosje. Het vosje kijkt in de koplampen en rent snel de bossen in. “Wauw, zag je dat?” vraag ik aan mijn man. Natuurlijk zag hij het beestje ook. Samen zijn we enthousiast over het vosje wat we zagen. Maar al vrijwel direct hoor ik in gedachten: vang de kleine vossen. 

Vang de kleine vossen? 

Waarom zou je die kleine vosjes willen vangen, vraag jij je nu misschien af? Ze zien er zo schattig en aaibaar uit. Wat kan zo’n klein schattig vosje nu voor kwaad? Hoe lief zo’n klein vosje er ook uit ziet, het is en blijft een wild dier. Het is een dier wat sluw is, en flinke schade aan kan richten. Het beestje is meestal in het donker actief en speurt naar een kleine opening waar hij naar binnen kan om zijn slag te slaan. Vossen kunnen zo een ware plaag zijn. 

Ook de Bijbel spreekt over het vangen van vossen: 

Vang voor ons de vossen, de kleine vossen die de wijngaard ten gronde richten, nu onze wijngaarden bloeien. 
– Hooglied 2:15 (HSV).

Tussen de verschillende liefdesverklaringen tussen de bruid en bruidegom lezen we ineens dit vers. Een vers over kleine vossen die de wijngaard ten gronde richten. De wijngaard die zo prachtig in bloei staat, dreigt vernield te worden door kleine, voor het oog schattige en onschuldige vossen. 

In het vers uit Hooglied wordt gesproken over onze wijngaarden, en heeft het betrekking op de verhouding tussen de bruid en de bruidegom. De vossen staan voor bedreigende belemmeringen in hun relatie.  

Jouw hart is een wijngaard 

Vandaag wil ik dit vers iets anders benaderen, namelijk dat jouw hart ook een soort van wijngaard is. En jij bent bedoeld om vrucht te dragen. Jij bent bedoeld om te bloeien en te floreren zoals God de Vader het bedoeld heeft, tot eer van zijn naam. Want met de vrucht die je draagt, verheerlijk je Hem. Maar helaas proberen de kleine vossen ook jouw wijngaard binnen te dringen. Ze liggen op de loer en slaan toe zodra het kan. Je moet dan ook alert zijn dat die vosjes niet jouw wijngaard (hart) binnendringen. In spreuken staat niet voor niks: 

Bescherm je hart boven alles wat te behoeden is, want daaruit zijn de uitingen van het leven. 
Spreuken 4:24 (HSV).

Vossenjacht

Kleine vossen lijken dus onschuldig, maar kunnen grote gevolgen hebben voor hoe het gesteld is met jouw wijngaard. Maar waar heb ik het nu over als ik schrijf over vossen die je moet vangen? Vossen kunnen symbool staan voor negatieve gedachten die je over jezelf kunt hebben, gedachten die je kunnen kleineren. Maar ook negatieve gedachten over een ander kunnen jouw wijngaard schade toebrengen. Gedachten die voortkomen uit jaloezie, bitterheid of haat. Al snel zul je merken dat, als deze gedachten als kleine vossen binnen geslopen zijn, het je vreugde en vrede rooft. Maar ook roddelen, steeds maar kritiek leveren, een leugentje om bestwil, kijken naar bepaalde tv-programma’s waarvan je weet dat die niet goed voor je zijn, zijn voorbeelden van kleine vossen die misschien onschuldig lijken, maar zo snel mogelijk gevangen moeten worden.  

Aan de slag

 • Welke vosjes bedreigen jouw wijngaard?  

Uiteindelijk kunnen deze kleine vossen ook zorgen voor een belemmering in je relatie met Jezus. Omdat schaamte, schuld en veroordeling ervoor zorgen dat je Hem ontwijkt. Maar weet dat Jezus jou zo ontzettend liefheeft, en dat Hij hiervoor betaald heeft aan het kruis. De weg naar Hem is altijd open, Hij wil je bevrijden van de vossen die je wijngaard ten gronde willen richten. 

 • Luister naar het lied Who You say I am van Hillsong.

Naar: ‘Tijd om op te staan‘, Esther Vorsterman van Oijnen en Erica Duenk. 

Deel deze overdenking

 1. Nicolaas De jager schreef:

  Mooi
  Las over de vosjes en zocht wat op het net voor uitleg

  Pfff
  Praktijk is iets heel anders dan theorie

  Het overvalt je steeds , opstaan en doe het opnieuw

  Thanks voor uitleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap