Lijk je al op Jezus?

03

nov

Anne-Saar Kunz

Lijk je al op Jezus? Het is een vraag die onlangs aan mij werd gesteld. Of ik al op Jezus lijk… Lijken, op wie lijk jij eigenlijk? Of, op wie wil jij lijken? Misschien komt er wel iemand in je gedachten die je als voorbeeld ziet, bijvoorbeeld wat betreft carrière of uiterlijk. Of misschien zijn er personen waar je absoluut niet op wil lijken. Hoe dan ook, vandaag gaan we het niet over die mensen hebben, maar over Jezus. Want lijken we eigenlijk al op Jezus?  

Paulus, de apostel van Jezus, die eerst God vervolgde en later God volgde, schrijft erover in zijn brief aan de Galaten. In hoofdstuk 4, uit Paulus zijn zorgen over de gemeente van Galaten. Paulus heeft aan de wieg van de Galactische gemeenten gestaan en koestert innerlijke gevoelens voor hen. Maar die gemeente leeft volgens Paulus nu in de ban van dwaalleraars en Paulus maakt zich grote zorgen. Aan het eind van het stuk dat Paulus schrijft aan de gemeente staat iets opvallends. ‘Mijn lieve kinderen, van wie ik opnieuw in barensnood ben totdat Christus gestalte in u krijgt.’ (Galaten 4: 19, HSV)  

Christus gestalte in je gemeente  

Totdat Christus gestalte in u krijgt. Paulus blijft zich zorgen maken over de gemeente en hij zal zich zorgen blijven maken totdat Christus er gestalte krijgt. Volgens bijbeluitleggers kan je deze tekst op twee manieren uitleggen. Ten eerste is het voor de gemeente bedoeld; dat in de gemeente Christus gestalte moet krijgen. Dat houdt mij een spiegel voor. Hoe kijk ik naar de gemeente waar ik bij hoor? Bid ik voor mijn gemeente? Bid ik voor hen die leidinggeven, bid ik voor hen die preken? Maar bid ik ook voor de gemeente in het algemeen? Dat er iets van ons uit mag gaan, maar bovenal dat we als gemeente van Christus op Hem mogen gaan lijken. Bid jij voor je gemeente?  

Christus gestalte in je leven, in je hart 

Naast het beeld van de gemeente kun je deze tekst volgens bijbeluitleggers ook op je persoonlijke leven betrekken. Krijgt Christus in jouw leven gestalte? Lijk je al op Jezus? Hoe zit het in jouw leven? Wanneer je voor Jezus hebt gekozen, leef je dan echt voor Hem? Ik hoop en bid dat wij meer op Jezus mogen gaan lijken. En daarbij, dat het ook ons verlangen mag zijn. Paulus schrijft in het volgende hoofdstuk over de vrucht van de Geest. Wanneer je meer en meer op Jezus gaat lijken dan is dat ook aan je te zien.

De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.
– Galaten 5:22 (HSV).

Misschien moet je terwijl je dit leest wel denken aan iemand van wie je veel houdt en die niet (meer) gelooft. Die Jezus de rug toe heeft gekeerd en leeft voor wat de wereld hem/haar te bieden heeft. Misschien wel een vriend of vriendin, vader, moeder of kind. Je hebt er verdriet over en je wilt niets liever dat Christus in het leven van die persoon gestalte krijgt. Het lijkt wel alsof je het met Paulus mee kan zeggen: Mijn lieve …, ik ben opnieuw in barensnood totdat Christus gestalte in je krijgt.  

Of? Zou Paulus dit ook over jou kunnen zeggen vandaag? Vul dan je eigen naam maar in. Mijn lieve …, ik ben opnieuw in barensnood totdat Christus gestalte in je krijgt. \
Hoe zit het in ons leven? Krijgt Jezus werkelijk gestalte in ons? Ik hoop en bid, waar we ook onze plek mogen innemen, dat onze hoofdprioriteit is: meer en meer lijken op Jezus. Dat in alles wat we mogen doen, iets zichtbaar mag zijn van de hoop die in je leeft. Dat je keuzes, je daden en je woorden Christus mogen weerspiegelen. Dat Jezus zichtbaar wordt in je leven. Dan zal je, op zijn tijd, vrucht dragen. 

En tot die tijd? Jezus spreekt heldere taal. Blijf dicht bij Hem, laat Christus in je gestalte krijgen.

Blijf in mij, dan blijf ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen als jullie niet in mij blijven. Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kun je niets doen.
– Johannes 15: 4-5 (NBV).  

Aan de slag!  

Paulus roept de gemeente van de Galaten op om Christus gestalte te geven in hun eigen leven. Hoe zit het in jouw leven? Op wie wil jij lijken, wie zie jij als voorbeeld? Is het je doel in je leven om meer te lijken op Jezus, in je woorden en in je daden?  

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap