Van twijfelen, piekeren en tobben, naar zekerheid!

09

apr

Eline Verhaar

Twijfelen: wij vrouwen zijn er goed in. We doen het dagelijks en misschien wel ieder uur. We twijfelen over kleine en grote dingen. Twijfelen of misschien nog wel beter gezegd: piekeren. Is dit de juiste keuze? Pak ik dit wel goed aan? We twijfelen aan onszelf en onze tekortkomingen. Wat zou het een opluchting zijn als onze twijfels weggenomen konden worden. Vandaag lees je hoe je jouw vertrouwen en zekerheid terug kunt vinden. 

Moeilijke keuzes en situaties roepen vragen op. Maar als ik voor mijzelf spreek: ook over de kleine dingen in het leven kan ik uren piekeren. We weten niet waar we goed aan doen. Gelukkig heeft Jakobus hiervoor de oplossing: 

En als iemand van u in wijsheid tekortschiet, laat hij die dan vragen aan God, Die een ieder overvloedig geeft en geen verwijten maakt, en ze zal hem gegeven worden.
– Jakobus 1:5 (HSV)

Opvullen van tekortkomingen

Tekortkomen aan wijsheid en het gevolg daarvan – twijfelen – laten ons vaak onzeker voelen. Een tekortkoming voelt als falen. Maar we weten ook dat we allemaal tekortkomen. Jakobus roept ons op om God hierin om wijsheid te vragen. ‘Die’, waarmee Jakobus God bedoelt, heeft wijsheid in overvloed. Hij maakt geen verwijten. Wauw, dit is krachtig! Voor God falen wij niet, Hij staat klaar om onze tekortkomingen aan te vullen. Om ons wijsheid te geven voor situaties waarin wij het niet weten. Dit betekent eigenlijk dat we ons door God niet meer onzeker hoeven voelen. We hoeven geen twijfels meer te hebben als Hij ons mag vervullen.

Als we verder lezen zien we in het eerste deel van vers 6 nog wel een ‘maar’: 

Maar laat hij er in geloof om vragen en daarbij niet twijfelen. Immers, wie twijfelt, lijkt op een golf van de zee, die door de wind voortgestuwd en op- en neergeworpen wordt. 
– Jakobus 1:6 (HSV)

Twijfelen aan God

In geloof vragen of God ons wijsheid wil geven; dat is zo makkelijk nog niet. We moeten ons dan afvragen of we geloven dat God wijsheid geeft aan ‘Zijn’ mensen en wij Hem hierin vertrouwen. Ook hier kun weer je aan twijfelen. Dat herken ik wel. Het is fijn hoe de Bijbel je voor elke situatie weer tot hulp kan zijn. Ook in het mooie verhaal van Petrus, die twijfelde aan Jezus’ woorden toen hij het water op stapte. Hier zien we hoe Jezus niet veroordeelde en niet boos of geïrriteerd werd. Hij stak Zijn hand uit en hielp. 

Jezus stak meteen Zijn hand uit, greep hem vast en zei tegen hem: Kleingelovige, waarom hebt u getwijfeld? 
– Mattheüs 14:31 (HSV)

Zo steekt God ook Zijn hand uit naar jou. Elk moment van de dag, wil Hij jouw hand pakken. Je helpen in je angsten en je twijfels wegnemen. Pak jij Zijn hand en vraag je om hulp net als Petrus? 

Aan de slag!

Denk eens na over een situatie of gedachte waarin je je erg onzeker hebt gevoeld of over hebt getwijfeld. Heb je God hierin om hulp gevraagd? Hoe liep dit af? Probeer vandaag God te betrekken in elke situatie waarvan je zelf niet direct weet wat te doen. Roep Hem aan, bidt en stel je vraag en deel je twijfel. 

Deel deze overdenking

 1. Naomi schreef:

  Wijsheid; het hoogste goed; is altijd bij God te vinden. Geloven dat Hij het geeft word van ons gevraagd. Wat ik zo mooi vind aan deze overdenking is het sprongetje naar Petrus die na zijn aanvankelijk geloof “op de golven zag” ;twijfelen; en Jezus steekt DIRECT Zijn hand uit. Een eye opener!

 2. Wieny Lourens schreef:

  Ik zat in mijn tuin afgelopen zaterdag, de eerste mooie dag van dit seizoen. Ik was bezig met het onderwerp wijsheid, ik sta nogal eens voor dilemma’s ‘wat te doen’ i.v.m mijn gezondheid. Mijn man had boodschappen gedaan en kwam naast mij staan en fluisterde zie jij die uil wel in de boom
  tegenover jou, (op zo’n 4 meter afstand)? Verwonderd keek ik waarnaar hij wees en zag daar een Ransuil zitten. Hij/zij is de hele dag gebleven t/m het donker worden. Daarna niet
  meer gezien en ook nooit eerder. Ik was flabbercasted want wat is een duidelijker teken in Gods Schepping dan de uil?! Hij stuurde mij Zijn schepsel als duidelijk teken van Wijsheid die van Hem komt. God antwoord vaak anders dan we ver
  wachten, we moeten het wel willen zien…. Lieve groet, Wieny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap