Van al je gebreken ontdaan

24

jul

Nathanja

Beproeving. De meesten van ons zullen niet gaan springen bij dit woord. In de Bijbel gaat het er regelmatig over, God beproeft mensen. Ik weet niet hoe het voor jou is maar voor mij klinkt dit nogal ongemakkelijk. Tuurlijk, ik verlang ernaar om op Jezus te lijken. Maar die beproeving… Die sla ik liever over.

Maar wat als het wel voelt alsof alles om je heen op de proef gesteld wordt? Het leven met Jezus is zeker een stuk mooier, maar er wordt ons niet beloofd dat we geen moeilijkheden en obstakels tegen gaan komen. Sterker nog, er wordt ons verteld dat die er zeker zullen zijn. Maar God is een God die alles ten goede wil gebruiken. Wat voor goeds kan er uit een beproeving voortkomen? Laten we er samen over nadenken.

‘Een God die ons beproeft?’

In Jesaja 48 (HSV) staat: Zie, ik heb u gelouterd, maar niet als zilver; ik heb u beproefd in de smeltkroes van ellende. Omwille van Mij, omwille van Mij doe ik het.

In dit gedeelte spreekt God door de profeet Jesaja tot zijn volk Israël. Een God die mensen beproeft, dat past misschien niet in je beeld van God. God is toch liefde? Zelf heb ik hier ook veel over nagedacht. Altijd hield ik Gods rechtvaardigheid en Gods liefde gescheiden. Het was het een of het ander. Maar Gods karakter is in perfecte harmonie, Hij is alles tegelijkertijd. In Psalm 85 staat: ‘Trouw en waarheid omhelzen elkaar, recht en vrede begroeten elkaar met een kus.’  In Gods rechtvaardigheid is zijn liefde te zien en andersom. We mogen ons vertrouwen stellen op een God die trouw is aan wie Hij zegt dat Hij is.

‘A blessing in disguise’

Je hoort het vast vaak tijdens die Engelse Netflix-serie: ‘A blessing in disguise’. Of ook wel: het idee dat een tegenslag onverwachte zegeningen met zich meebrengt.

Om terug te komen op de tekst in Jesaja, wat is dat nou eigenlijk: ‘louteren’? In de Dikke van Dale staat het als volgt: zuiveren, reinigen en van gebreken ontdoen. Wauw, dat is Gods verlangen voor ons. Moeilijkheden kunnen voelen als een straf, maar wat als ze een zegen kunnen zijn? Wat als we aan de andere kant kunnen komen en zien dat we gezuiverd zijn. Dat we rein gemaakt zijn. Dat God ons van onze gebreken heeft ontdaan?

Zelf zie ik hier een uitdaging in. Zo wil ik moeilijkheden aangrijpen. Niet in de ‘survival modus’, met de instelling om het net naar de overkant te gaan halen, maar om gevormd te worden in het proces. Maar wat een spannend gebed om te bidden. Als die moeilijkheden dan ook echt komen is het aan ons om ervoor open staan gevormd te worden en om meer en meer op Jezus te gaan lijken. Gelukkig heeft God zijn Heilige Geest gestuurd als onze Helper, we mogen op Hem vertrouwen en deze uitdagingen samen met Hem aangaan.

Het vers eindigt met ‘omwille van Mij, omwille van Mij doe ik het’. Wij als dochters van God hebben de mogelijkheid om aan de mensen om ons heen te laten zien wie God is door de manier waarop wij door de stormen heen komen. En natuurlijk zullen ook wij wel eens een misstap gaan, maar dan mogen we vertrouwen op Gods genade. We mogen vol vertrouwen voor Gods troon komen, iedere dag weer, ook midden in de storm, Hem vragend om ons kracht en moed te geven in de stormen van ons leven. Hem vragen om die mogelijkheid om door de storm heen aan anderen te mogen laten zien wie Hij is. Dat als je Hem kent je nog steeds obstakels tegenkomt in het leven, maar dat je er niet meer alleen voor staat.

Op dit moment, midden in de coronacrisis, zal het voor vele van ons voelen alsof we in een storm leven. We worden moe, willen terug naar het ‘oude’. Maar vraag jezelf eens af. Als het zo allemaal inderdaad weer terug bij het ‘oude normaal’ is, ben je gevormd door deze maanden heen? Heb je de crisis gezien als een mogelijkheid om gelouterd te worden?

Wees gerust, ook als je daar nog geen seconde bij stil hebt gestaan. Ook vandaag kunnen we ervoor kiezen om tot God te komen en te zeggen: ‘Heer, ik sta open voor uw loutering, wilt U mij helpen om hier doorheen te komen en aan het eind meer op U te lijken?’ De beproeving hoeft geen straf te zijn, het mag een zegen zijn.

Aan de slag!

Luister naar het liedje ‘Refiner’ – Maverick City Music

Deel deze overdenking

  1. Caroline Meerkerk schreef:

    Bijzondere overdenking! Precies zoals ik het nu mag ervaren maar ook zo mooi het brengt je terug bij Jezus Hij houdt je staan door beproevingen heen een geweldige God hebben wij!! Zegen toegewenst voor jullie allemaal

  2. Anoniem schreef:

    😢

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap