Time is gold – koop jij je tijd uit?

20

mrt

Jacomien van Urk

Met schaamte moet ik bekennen dat het mij te vaak gebeurt dat ik de tijdslimiet voor sociale netwerken op mijn mobiel heb bereikt… en nog vaker dat ik klik op ‘negeer limiet voor vandaag’. Ik vraag me dan altijd af waar die tijd is gebleven… herkenbaar? In Efeze 5 zegt Paulus dat we onze tijd moeten uitbuiten. Hoe dan? En waarom?

“Let er dan op dat u nauwgezet wandelt, niet als dwazen, maar als wijzen, en buit de geschikte tijd uit, omdat de dagen vol kwaad zijn. Wees daarom niet onverstandig, maar begrijp wat de wil van de Heere is.”
(Efeze 5: 15-17, HSV)

Tijd vliegt

Tijd. We gaan er eigenlijk zo gemakkelijk mee om. Vaak hebben we geen tijd. Of te weinig tijd. Nog vaker haalt de tijd ons in. Tijd is iets waar we geen controle over hebben. Het gaat door, zonder ons te vragen of we dat willen. Tijd vliegt. En wij ook.

In dit gedeelte van de brief aan Efeze schrijft Paulus over onze wandel als kinderen van het licht. Hij begint met de oproep om te wandelen in de liefde van Christus, die zichzelf voor ons gegeven heeft als een offergave, tot een aangename geur voor God. Paulus zegt dat wij Christus dáárin moeten navolgen. En hij legt vervolgens uit wat dit in de praktijk betekent.

Wandelen als wijzen

Hij roept ons op om als wijzen te wandelen. Niet als dwazen. Waarom? Omdat de dagen vol kwaad zijn. We leven in een wereld waar veel duisternis om ons heen is. Duisternis brengt altijd kwaad voort. In het geheim, maar ook in het openbaar. In de wereld om ons heen kunnen we de gevolgen van de duisternis zien, maar soms ook in je eigen leven kunnen er donkere momenten zijn. Wij mogen wandelen als kinderen van het Licht. Zodat de werken van de duisternis ontmaskerd worden. Zodat deze werken verbroken kunnen worden door het heldere licht van Jezus. ‘Maar’, zegt Paulus: ‘Wees wijs!’ Want de duisternis is sluw en gemeen. Hoe dan? Hoe kunnen we wijs zijn in het gebruiken van onze tijd? Misschien hebben de mieren hier een antwoord op.

‘Ga naar de mier, luiaard, zie zijn wegen en word wijs.  Hoewel hij geen aanvoerder heeft,  geen leidinggevende of heerser, maakt hij zijn eten gereed in de zomer, verzamelt hij zijn voedsel in de oogst tijd.’
(Spreuken 6: 6-8, HSV)

IJverige mieren

Mieren zijn hele ijverige dieren. Ik heb me weleens laten vertellen dat ze hele steden onder de grond bouwen. Geen idee of dit waar is, maar dat we iets van hun kunnen leren weet ik wel. Mieren buiten hun tijd uit. Ze verzamelen voedsel in de zomer voor de winter. Slim toch. En nou weet ik wel dat ze ijverig zijn voor letterlijk voedsel, maar ik wil een les trekken naar ons. Buiten wij ook onze tijd uit om voedsel te verzamelen? Hemels voedsel?

Paulus en de mieren roepen ons op om dit te doen. Buit je tijd uit om wijs te zijn. Buit je tijd uit om hemels manna te ontvangen elke dag. Want de dagen zijn kwaad. Je hebt het nodig om te kunnen leven. Je hebt het nodig om uit te kunnen delen. Je hebt het nodig om te kunnen wandelen als kinderen van het Licht in een wereld vol duisternis.

Buit jij je tijd uit? Tijd om hemels manna te verzamelen, levert altijd goud op. Gods woord is een goudmijn die overvloedig veel schitterend goud bevat. Goud om je wijs te maken.

Aan de slag

Heb jij ook een tijdslimiet op je telefoon ingesteld voor bepaalde apps? Zo ja, lukt dit jou? Waarom wel/niet?

Denk eens na over hoe jij je tijd gebruikt op een dag. Misschien zou je eens een dag uit kunnen schrijven om inzicht te krijgen in waar je je tijd aan besteedt.

Buit jij je tijd uit? En waar aan dan vooral?

Zou je meer tijd voor God willen/kunnen vrij maken? Tijd met Hem is echt GOUD!

Deel deze overdenking

  1. Emma schreef:

    Stille tijd is iets dat ik graag meer wil doen. Blogs als deze zijn een fijne aanmoediging. Eigenlijk heel het ZijLachtconcept

  2. Iris schreef:

    Mee eens! Tijd vrijmaken voor God helpt mij om gericht te blijven op wat er echt toe doet, mijn relatie met Hem. De blogs van Zijlacht dragen hier altijd heel goed aan bij. Bedankt weer 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap