Tijd doorbrengen met God?!

12

okt

Matthea van den Berg

Terwijl ik deze overdenking schrijf zijn we net terug van een heerlijke vakantie! We genoten drie weken lang van zon, zee en strand. Wanneer deze overdenking verschijnt is de vakantie alweer even geleden, maar misschien lukt het je nog om even terug te denken…? Ik wil het graag met je hebben over tijd doorbrengen met God.

Wensen

Voordat we op vakantie gaan heb ik altijd ‘vakantiewensen’. Dat zijn doorgaans geen grote dingen, hoor. Ik zoek het meer in het ideale ‘gezinsplaatje’. Denk aan: buiten ontbijten, spelende kinderen, elke dag koffie in de zon, boeken lezen, als gezin tijd doorbrengen met God, enz. Dat ideale gezin zijn we natuurlijk niet. Thuis niet en op vakantie dus ook niet. En daarom geniet ik inmiddels extra van de keren dat het wel lukt. Op vakantie hoop ik ook altijd op meer (stille) tijd met God. In een andere omgeving ben je je vaak meer bewust van Gods schepping en omdat je meer rust en tijd hebt lijkt het logisch om die tijd met God door te brengen. Toch is me dat niet gelukt, en ik vraag me af waarom?

Tijd doorbrengen met God

Even weg uit je vertrouwde omgeving. De plek waar je woont en werkt, waar je zorgt en leeft. De plek waar je bidt en bijbelleest. De plek waar je gemeenteleden ontmoet en samen tijd doorbrengt. De plek waar God net zo vertrouwd is als alle andere dingen die vertrouwd zijn. De plek waar je tijd doorbrengt met God. God hoort in dat ritme. Dat ritme dat houvast geeft. En juist dat ritme ontbreekt op vakantie.

David onderweg

In Psalm 3 lezen we over David. Hij schrijft dit lied tijdens zijn vlucht voor zijn zoon Absalom. David bezingt daarin hoe God voor hem zorgt en hem beschermt. Hij zegt: Hoe talrijk mijn tegenstanders ook zijn U bent een schild voor mij. En in vers 6 (BGT):

Elke avond ga ik rustig slapen,
en elke ochtend word ik weer wakker,
want u beschermt mij, Heer.

David is niet op vakantie, maar hij is wel onderweg. Hij is op de vlucht. Voor zijn eigen zoon, nota bene. Wat een angstige situatie én toch kan hij elke avond rustig gaan slapen. Want hij weet: U beschermt mij, Heer. Mijn vakantiemodus en de situatie van David zijn natuurlijk niet met elkaar te vergelijken en toch raakt deze tekst mij. Want waar ik ook ben, ik mag elke avond rustig gaan slapen, en elke ochtend word ik weer wakker, want u beschermt mij, Heer. Dat rustig slapen betekent ook dat ik mijn zorgen thuis mag laten en dat ik in die rust Gods bescherming vind.

Ritme en structuur

Wij mensen hebben in meer of mindere mate ritme en structuur nodig om goed te kunnen functioneren. Wat ik zo mooi vind is dat God boven de tijd staat. Daarom geloof ik dat we mogen leven op Zijn ritme want waar wij zijn is God ook. God is niet afhankelijk van onze werktijden of van wanneer we willen sporten. Hij is niet afhankelijk van onze afspraken en vakanties. Hij laat zich niet afleiden door ons drukke gezin. God is bij de mensen. Bij jou, bij mij. Ik hoef me dus niet druk te maken over de hoeveelheid (stille) tijd die ik met God doorbreng, want waar ik ben, is God ook. Op vakantie mag ik mijn (stille) tijd met God doorbrengen en vinden in die strandwandeling of in het uitslapen of in de zon op mijn gezicht of in de regen op het tentdoek.

Leven op het ritme van God

En na verloop van tijd – misschien herken je het wel – zo tegen het einde van de vakantie, is het goed om weer naar huis te gaan om het ‘gewone’ leven op te pakken. Ik merk dat in elk geval aan de kinderen die tegen die tijd weer behoefte hebben aan hun eigen omgeving, met alles wat voor hen vertrouwd is.

Thuis bij God

En hoe goed is het dan om weer uitgerust en opgeladen thuis te komen. Op de plek waar je woont en werkt, waar je zorgt en leeft. De plek waar je bidt en bijbelleest. De plek waar je tijd doorbrengt met God. De plek waar God is, omdat jij er bent. De plek waar God is, omdat ik er ben. En eenmaal thuis mag ik mijn (stille) tijd met God doorbrengen en vinden als ik onderweg ben naar mijn werk of als ik mijn kinderen naar bed breng of als ik aan het wandelen ben of afspreek met vriendinnen.

Ga je weer aan de slag? Neem deze tekst dan mee in je tas, stop het in je jaszak, bind ‘m op je fiets, leg het in de auto. 
Alleen de zegen van de HEER maakt rijk, zwoegen voegt daar niks aan toe.
– Spreuken 10:22 (NBV)

Aan de slag!

Luister vandaag dit prachtige lied: ‘U geeft rust, door alles heen.’

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Prachtig! Zo voel ik het ook! Alles wat we doen is tijd met God èn bij alles wat we doen wil Hij betrokken zijn en mogen we Hem om hulp vragen, grote dingen, maar óók (in onze ogen) kleine , onbenullige dingen!
    Geweldig om Hem te kennen en met Hem te leven! 🙌🏻

  2. Elly Geers schreef:

    Wat een onzettend mooi omschreven verhaal over onze tijd en Gods tijd. God heeft altijd tijd voor mij. Ik ook voor hem?

    Dank Matthea 😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap