Als God ver te zoeken lijkt – over dalen in je relatie met God

11

okt

Irene Poot

Op het moment dat ik dit schrijf, zit ik een beetje in een dal in mijn relatie met God. Een beetje? Zeg maar heel erg! Het lukt me niet meer om contact met Hem te leggen en elke keer als ik stille tijd probeer te houden, gaat het moeizaam. Herken je dit? Maar wat doe je dan in zo’n dal om er weer uit te komen?

Psalmen laat erg duidelijk zien dat een relatie met God vol kan zijn van pieken en dalen. Hier zingt koning David de ene keer over de glorie van God en de andere keer over dat God hem niet hoort.

“Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten? U blijft ver weg en redt mij niet, ook al schreeuw ik het uit. ‘Mijn God!’ roep ik overdag, en u antwoordt niet, ’s nachts, en ik vind geen rust.” – Psalm 22: 2-3 (NBV)

In deze psalm wordt David waarschijnlijk aangevallen door vijandige legers. Als zelfs koning David dit soort momenten meemaakte in zijn relatie met God, is het toch ook heel normaal dat wij soms zulke periodes hebben? Het is dus helemaal niet gek dat je soms in een dal zit met je relatie met God.

Waarom zit je in een dal?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je misschien de verbinding mist in de relatie. Onderzoeken wat jouw reden is, kan je helpen om er ook weer uit te komen. In mijn eigen leven heb ik de volgende oorzaken ervaren die er voor zorgden dat mijn relatie met God in een dal zat:

Te druk of te veel afleiding

Het dagelijks leven zit vol drukke agenda’s en afleidingen. Soms zit je hoofd of je agenda gewoon even te vol om je op God te richten.

Tegenslagen in je leven

Als er veel vervelende dingen gebeuren in je leven of je niet lekker in je vel zit, kan dit ook flink effect hebben op jullie relatie. God lijkt niets te doen en je voelt je alleen in je situatie. Waarom luistert God niet?

Twijfel aan je geloof of Gods bestaan

Soms komt het voor in je geloofsleven dat je even alles in twijfel trekt. Zelf had ik dat toen ik het Oude Testament ging lezen en niet kon geloven dat dat dezelfde God was als in het Nieuwe Testament. Maar natuurlijk kan je ook gaan twijfelen door andere dingen.

Geloven te veel gedoe vinden

Geloven kan af en toe aanvoelen als veel gedoe, weinig vrijheden en saaie dingen. Hierdoor kan het zo zijn dat je helemaal geen zin hebt om tijd te steken in een relatie met God. Het kost gewoon te veel tijd, gedoe en energie.

Negatieve gewoonten in je leven

Soms doen we dingen in ons leven waarvan we weten dat die eigenlijk niet goed voor ons zijn en dat God beter voor ons heeft bedoeld. Toch is het dan niet leuk om hier wat aan te doen en komt het tussen jou en God in te staan.

Hoe klim je weer naar de top?

In sommige gevallen moet er gewoon wat tijd overheen gaan en gaat opeens alles weer goed. Als dit niet het geval is, heb ik wat dingen ontdekt die voor mij hielpen in deze situaties, die misschien jou ook kunnen helpen.

Te druk of te veel afleiding

Als je te druk in je hoofd of leven bent, helpt het door gewoon eens stil te staan. Probeer gewoon een keer echt rust te vinden en je op God te richten. Mij helpt het om te luisteren naar meditatieve worship muziek, zoals Paradoxology van Elevation Worship. Ook kan het helpen om routine te vinden in je tijd met God, zodat het onderdeel wordt van je programma.

Tegenslagen in je leven

Wat mij in deze situatie altijd helpt, is het gewoon eerlijk uitspreken naar God en het open gooien. Een brief of lied schrijven aan God, kan daarin helpen.  

Twijfel aan je geloof of Gods bestaan

Dit kan een lastige zijn om mee om te gaan en kost ook misschien wat meer tijd. Wat mij hierin heel erg hielp was in gesprek gaan met mensen die meer kennis hadden over bepaalde onderwerpen en mij op deze manier hielpen met mijn vragen en twijfels.

Geloven te veel gedoe vinden

Hierin is het goed om te beseffen dat het allemaal niet zo groot hoeft. Stille tijd hoeft bijvoorbeeld geen uren te duren. Begin gewoon met 5 minuutjes en kijken of het over de tijd je meer geluk brengt.

Negatieve gewoonten in je leven

Besef bij deze oorzaak dat je leven echt niet perfect hoeft te zijn voor God en dat Hij genadig is. Toch kan het wel misschien goed zijn om dingen of gewoontes in je leven te veranderen. Vraag God om die moed om dat te doen, Hij wil je zeker helpen.

God hoort je en is er bij!

In Psalm 22 eindigt David met een mooie waarheid, die ook voor jou van toepassing is als je in een dal zit:

“(…) Hij wendt zijn blik niet van hem af, maar hoort zijn hulpgeroep.” – Psalm 22: 25 (NBV)

God heeft je niet in de steek gelaten. Hij is er in je pieken en je dalen en ook al voelt het nu misschien niet zo, Hij hoort je wel!

‘The desire to pray, is already a prayer.’

Ik zie je op de top!

Aan de slag!

 • Zit je momenteel in een dal in je relatie met God? Waarom? Wat zou jou helpen om hier uit te komen?
 • Luister Opwekking 616 – Houd me dicht bij U.

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Bedankt voor je open en eerlijke blog Irene!
  Wat mij ook altijd helpt is gewoon God vertrouwen op Zijn woord, Hij geeft zoveel beloftes in de Bijbel! Je mag met de hand op de Bijbel zeggen , God ik voel het nu niet zo, ik merk zo weinig van uw aanwezigheid, uw betrokkenheid in mijn leven, maar U hebt beloofd in Uw woord dat ik met alles wat mij bezighoudt bij U mag komen en dat U mij rust en vrede en blijdschap wilt geven! U houdt van mij! U draagt mij, U zorgt voor mij , U laat mij nooit lost, want U bent de God van trouw en verandert nooit!
  God vertrouwen op Zijn Woord!
  Ons gevoel gaat op en neer, maar Hij is onveranderlijk!
  We mogen genieten van àl Gods zegeningen elke dag!

 2. Christine schreef:

  Hele mooie en herkenbare blog! Het opwekkingslied ‘In het diepst van de nacht’ is zo’n lied wat mij dan weer dichter naar God kan brengen. https://youtu.be/7MHJBI0KnuM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap