The mountain between us

01

sep

Jacomien van Urk

Sommigen van jullie zullen bij het lezen van deze titel denken: ‘Oh, dat is dat boek van Charles Martin!’ Of misschien ken je de verfilming ervan. Als je er nu vanuit gaat dat deze blog een review is, dan moet ik je helaas teleurstellen. Want dat is het niet. Maar het gaat wel over twee onderwerpen die terugkomen in dit verhaal. Liefde en overwinning. En voor degenen die nog nooit van deze film of het boek gehoord hebben: laat je verrassen.

The mountain between us‘ volgt twee vreemden van elkaar, een chirurg en een bruidsfotojournaliste, die beiden op reis zijn. Vanwege waarschuwingen voor slecht weer, wordt hun vlucht gecanceld. Ondanks de waarschuwingen besluiten ze beiden om toch met een klein vliegtuigje de reis te wagen. Als dit vliegtuigje neerstort, moeten de twee samen zien te overleven in de wildernis. Dit levert veel uitdagende momenten op. De twee zitten elkaar regelmatig in de weg door hun eigenwijsheid en koppigheid. Ze moeten letterlijk over bergen en door dalen om op hun veilige bestemming te komen. Maar ook figuurlijk hebben ze heel wat bergen bij elkaar te trotseren om uiteindelijk bij elkaars hart terecht te komen en elkaar te vinden. Een intens verhaal, dat mij laat nadenken over mijn reis met God.

Want hoe vaak creëer ik niet bergen tussen God en mij? Een berg van hoogmoed. Een berg van eigenwijsheid. Een berg van egoïsme. En hoe vaak ben ik het niet zelf die een berg is? Een berg vol met zorgen, twijfels en vragen. Ik ploeter maar voort. Net als Kate in ‘The mountain between us‘ denk ik het vaak zelf beter te weten en ga ik vooruit. Ik kan het zelf wel. Ik heb veel betere ideeën. Totdat. Totdat ik weer op mijn snufferd ga. Vermoeid, uitgeblust. Waarom lukt het me niet alleen?

O, hart vol zorg
Wat drukt je neer?

Is het de last die je opneemt telkens weer?

Geef Hem je last, want Hij is trouw.
En geloof in zijn liefde voor jou.

Omdat ik dit vergeet. Ik vergeet dat God naast mij, achter mij, om mij heen, ja zelfs ín mij is! Hij gaat met mij mee op reis. Hij trotseert met mij de bergen. David zegt het in Psalm 18: ‘Met mijn God spring ik over een muur. Hij maakt mijn voeten als die van hinden en doet mij op de hoogten staan.’ God is niet bang. Hij wordt nooit moe. Nee! Hij is sterker en machtiger dan wie ook. En wat nog meer is: Hij is vol van liefde. Hij zal nooit te snel gaan. Of te langzaam. Hij zal mij nooit in de steek laten. Nee! Hij weet precies welk tempo goed is. Hij wil graag samen met mij de reis maken. En Hij weet al lang waar we naar toe gaan. Hij bereidt het zelf voor.

“Laat uw hart niet in beroering raken; u gelooft in God, geloof ook in Mij. In het huis van Mijn Vader zijn veel woningen; als dat niet zo was , zou Ik het u gezegd hebben. Ik ga heen om een plaats voor u gereed te maken.  En als Ik heengegaan ben en plaats voor u gereedgemaakt heb, kom Ik terug en zal u tot Mij nemen, opdat ook u zult zijn waar Ik ben.”
(Johannes 14:1-3, HSV)

Hij is de Goede Herder, die met zijn stok en zijn staf mij leidt. Ik vrees geen kwaad, want Hij is bij mij. En ja, die bergen zullen weer komen. Berg hoogmoed, berg eigenwijsheid, berg zorg, en ga zo maar door. Maar in Jezus’ naam mag ik ze iedere keer weer overwinnen. En door zijn oneindige liefde bereik ik eens mijn veilige bestemming. Dan zal ik thuis zijn. Thuis bij de Vader. Om voor eeuwig door Hem bemind te worden.

Aan de slag!

Denk eens na of er in jouw leven bergen zijn die tussen jou en God in staan. Of misschien voel jij jezelf wel een enorme berg, die alles alleen wil oplossen en God daarbij vergeet.

Met Gods kracht kun je deze bergen trotseren. Maar alleen als je dit sámen met Hem doet. Ben jij bereid om jouw bergen onder ogen te zien en deze samen met God te overwinnen?

Bronnen

Boek: ‘Over bergen heen’ – Charles Martin

Film: ‘The mountain between us’ – Hany Abu-Assad

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap