Hartonderzoek doen

02

sep

Belinda Bos

Je hart. Het belangrijkste orgaan in je lichaam. Het zorgt dat alles blijft werken. Maar het is onder andere ook een soort boodschapper. Het gaat harder kloppen als je stress hebt, verliefd bent of gespannen bent. En het gaat langzamer kloppen als je juist heerlijk relaxed bent. Oftewel: een onmisbaar orgaan, waar je goed voor moet zorgen. Tijd voor een grondig hartonderzoek!

Zelf hartonderzoek doen

Au! Kiespijn! Verschrikkelijk! Je kijkt er eens naar, voelt eens aan je kaak. Duidelijk opgezwollen. Tijd voor een afspraak bij de tandarts. Maar bij je hart is onderzoek doen veel lastiger. Je kunt het wel horen kloppen, maar je kunt er niet aan voelen. Je weet dat het werkt, maar je kunt er niet in kijken. Hartonderzoek doe je dan ook niet alleen door te voelen en te kijken, maar vooral met je hoofd.

Wat gaat er om in jouw hart? Waarvan klopt het harder, of juist zachter?
Korte opdracht: met welke 5 personen of dingen is jouw hart gevuld?

En, wat komt er uit jouw hartonderzoek? Is het vol met fijne dingen? Of wil je eigenlijk iets veranderen? Is je hart (te) vol van sporten, Netflixen of chocola? Of staan God, familie, vrienden en jijzelf centraal in jouw hart?

Jezus doet ook hartonderzoek

Jij bent niet de enige die hartonderzoek doet. Jezus doet ook hartonderzoek bij jou. En Hij kan wél in jouw hart kijken. Hij weet wat jij diep van binnen ook wel wist (of nog niet). Hij weet wat er écht in jou omgaat.

Zo wist Hij dat ook bij het volk van Tyatira, waar we over kunnen lezen in Openbaring.

“Ik weet wat jullie allemaal doen. Ik weet hoeveel jullie van Mij houden. Ook weet Ik hoe groot jullie geloof is en hoe jullie volhouden om Mij te dienen. En ik weet dat wat jullie nu doen, beter is dan wat jullie vroeger deden. Maar ik vind het níet goed van jullie, dat jullie de vrouw Izebel haar gang laten gaan. (…)  Ik heb haar de tijd gegeven om hiermee te stoppen en te gaan leven zoals Ik het wil. Maar ze wil niet. Daarom zal Ik haar ziek maken. En alle mensen die met haar meedoen, zullen in grote moeilijkheden komen als ze niet stoppen met wat ze doen. (…) En Ik zal iedereen geven wat hij heeft verdiend met wat hij gedaan heeft.”
(Openbaring 2:18-23, BasisBijbel)

Hij kijkt recht door jouw hart heen. Nog voordat wij voelen, denken of voordat wij alles op een rijtje hebben, weet Hij al wat er in ons omgaat. Zo ziet Hij de goede dingen, maar net zo goed de fouten en die straft Hij ook, zoals we net hebben kunnen lezen.

God kent jouw hart

Oke, Hij kent dus al mijn gedachten. De goede en dus ook de slechte… Eng! Beschamend! Als het niet om God ging, had ik het doodeng gevonden dat iemand zoveel van mij wist en had ik het gevoel gehad dat diegene veel macht over mij had. Dat diegene mij zou kunnen chanteren.

Maar God is anders! Hij kent onze harten, maar wil hier juist geen kwaad mee doen. Hij wil je juist helpen! Hoe fijn is het, dat er iemand is die jou door en door begrijpt, misschien zelfs wel beter dan jijzelf. Waaraan je je problemen kunt vertellen, maar eigenlijk aan een half woord genoeg hebt; Hij kent het verhaal van je hart al. Hij kent jouw diepste geheimen, maar niet om je te chanteren. Nee, om je gerust te stellen, bij te staan, te helpen te bereiken wat goed voor je is. En ja, Hij is ook een rechtvaardig God, dus Hij straft ook. Alleen zo kun je nu eenmaal gelouterd worden.
Hij doet hartonderzoek bij jou, om te zorgen dat het goed blijft werken en goed blijft kloppen. Hij zorgt voor jou, tot in het diepst van je hart.

Aan de slag!

Je voelt hem al aankomen: neem nog eens de tijd om kritisch te kijken naar waar jouw hart vol van is. Klopt jouw hart voor de dingen waarvoor je wil dat het klopt?

Wat vind jij ervan dat God jou door en door kent? Beangstigend, schaam je je of zie je het juist als een geruststelling dat er iemand is die jou dus volledig begrijpt?

Mocht je tijd hebben, luister dan dit nummer van Opwekking: Schijn met uw licht in mijn hart Heer. 
Morgen het vervolg van het hartonderzoek: het openstellen van je hart. Makkelijk gezegd, moeilijker gedaan…

Deel deze overdenking

  1. Tineke schreef:

    Hier is mijn hart Heer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap