Drie manieren om snel rijk te worden

31

aug

Annika

We zijn bezig om een vakantie uit te zoeken. Midden in de zomervakantie, dus alles is enorm duur. Zelfs een simpel reisje naar Spanje met Ryanair kost al een vermogen. We kijken elkaar eens aan en beamen dat het toch wel erg veel geld is, voor een middelmatig of zelfs bedroevend slecht appartement, ergens in een achteraf straatje aan de Spaanse kust. Tja, geld is nu eenmaal niet eindeloos en we kunnen het maar een keer uitgeven. Keuzestress! Het zou toch best handig zijn om echt rijk te zijn. Niet dat we te klagen hebben hoor, absoluut niet! Maar toch, een geldboom in de achtertuin…


Komt het je bekend voor, al die keuzestress voor bijvoorbeeld vakanties? Eigenlijk is het in ons geval een luxeprobleem, honderd jaar geleden ging men immers niet eens op vakantie. En als ze al gingen, dan was het naar een camping in de buurt, zodat ze erheen konden fietsen. Maar onze generatie heeft meer te besteden en er zijn meer mogelijkheden, dus hebben we ook het gevoel dat we ‘moeten’. We zouden ons kunnen afvragen of onze rijkdom alleen maar voordelen heeft, of ook nadelen.

1. Leef naar Gods richtlijnen

“Leven naar uw richtlijnen geeft mij vreugde,
meer vreugde dan rijkdom en overvloed.”
(Psalm 119:14, NBV)

De schrijver van Psalm 119 heeft het goed bekeken, hij komt in dit vers tot de conclusie dat leven naar Gods wil hem meer vreugde geeft dan rijkdom en overvloed. Er wordt hier niet gezegd dat rijkdom en overvloed verkeerd is, er wordt alleen gezegd dat leven naar Gods richtlijnen meer vreugde geeft aan de schrijver. Dat zouden we ook op onszelf toe kunnen passen. Ons niet teveel richten op onze rijkdom, maar ons richten op God.

2. Schatten in de hemel

“Verzamel op aarde geen kostbaarheden, want die vergaan of worden gestolen. U kunt beter kostbaarheden in de hemel verzamelen. Die zullen nooit vergaan en nooit worden gestolen. Als uw rijkdom in de hemel ligt, zal uw hart daar ook naar uitgaan.”
(Mattheüs 6:19-21, NBV)

Een klassieke uitspraak van Jezus als onderdeel van de Bergrede. Maar wat kunnen we hier veel van leren! Schatten op aarde, zoals financiële rijkdom en de mogelijkheid om zomaar naar de andere kant van de wereld te kunnen vliegen, zijn mooi en we mogen ervan genieten, maar we moeten ons er niet door in beslag laten nemen. We kunnen ons veel beter richten op de schatten in de hemel, de wetenschap dat we Gods kinderen zijn en dat we bij Hem horen.

3. Wie rijk wil zijn, heeft nooit genoeg

“Wie graag rijk wil zijn, heeft nooit genoeg. Wie veel heeft, wil steeds meer hebben. Ook al is dat allemaal zinloos.”
(Prediker 5:9, NBV)

Je kwam naar deze blog toe uit nieuwsgierigheid naar hoe je snel rijk kan worden? Zet dat maar liever uit je hoofd. Want Prediker zegt niet voor niets: rijkdom en hebzucht leiden alleen meer honger naar rijkdom. En uiteindelijk is het allemaal zinloos. Zeker als je geen schat in de hemel hebt!

Aan de slag!

Probeer vandaag eens een voorstelling te maken van hoe jouw leven eruit zou zien als je helemaal geen geld meer zou hebben, in absolute armoede zou leven. Of beeld je eens in dat je ontzettend rijk bent, en alles kan kopen wat je hartje begeert. Welke rol zou God dan spelen in je leven? Zou je gelukkiger worden met veel geld, ook als dat betekent dat je aandacht voor de schatten in de hemel een beetje naar de achtergrond verdwijnt?

Wees vandaag eens extra dankbaar voor alles wat je nu hebt, voor alles wat je al van God hebt gekregen.

Fijne dag!

P.S. Oh, en die vakantie van ons? Dat is een uiteindelijk een leuke kampeervakantie in het Zwarte Woud geworden. Want je hebt geen dure vliegreis nodig om te genieten 😉

Deel deze overdenking

  1. Yvonne van der Laan schreef:

    Dank voor je mooie tekst Annika. We mogen heel dankbaar zijn dat we in zo’n welvarend land mogen mogen. Eigenlijk hebben we alles wat ons hartje begeerd. Maar toch wordt het wel erg moeilijk gemaakt. Hoe vaak ik ook tegen de kinderen zeg. Er staat geen geldboom in de tuin. Door alles wat ze zien, alles wat er te krijgen is, is het wel heel moeilijk als je niet mee kunt komen en wil je je kinderen niet teleurstellen. Maar wij weten dat we een enorme rijkdam hebben. De liefde van God is niet te kooo. Daar hoef je niks voor te betalen. Je hoeft er niet om te vragen. Je krijgt het zomaar! En dat is de grootste rijkdom die je kan bezitten, veel liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap