Tegengeluid

13

mrt

Hadassa

Follow your dreams! Haal alles eruit wat erin zit! Word de beste versie van jezelf! Overal om je heen hoor je deze woorden. Misschien zeg je het ook weleens tegen jezelf. We moeten presteren. We moeten allerlei doelen bereiken en steeds verder komen. We zijn er allemaal maar druk mee in de weer. Het werk houdt nooit op. Het kan altijd beter. Er kan altijd meer. We rennen rond als kippen zonder kop en nemen veel te veel hooi op onze vork. Onze agenda’s lopen over van belangrijke afspraken en er is nergens een gaatje te vinden voor rust. Alles om maar weer een nieuwe prestatie te leveren en te bereiken wat meer en beter is. We vinden het de normaalste zaak van de wereld. Toch?

Ik luister af en toe het lied Wacht maar af van Matthijn Buwalda. In het refrein zingt hij het volgende:

Maar als de zon straks weer komt
Sta dan op en doe je werk
Gewoon het werk dat je hand vindt om te doen
Stop op tijd, sloof je niet uit
Er is gebakken lucht genoeg
En wordt een ‘trouw-in-het-kleine’-kampioen.

Een tegengeluid. Zo kan je dit lied wel noemen. In dit lied probeert Matthijn Buwalda tegen de prestatiedrang van deze samenleving in te gaan. Hij zet vraagtekens bij de druk die we allemaal zo normaal lijken te vinden. Maar is dat eigenlijk wel zo normaal? ‘Waar ben je mee bezig?’, vraagt dit lied. Waarom maak je je zo druk? Wat wil je hiermee bereiken?

Jezus verspreidde ook zo’n tegengeluid. Hij was iemand die vraagtekens zette bij het leven zoals we het allemaal leven. Maar dat is niet alles wat Hij deed. Hij zette er niet alleen vraagtekens bij, maar Hij besloot er vervolgens ook niet aan mee te doen. Hij is nooit rijk geworden. Een echte prestatie heeft Hij niet geleverd. Hij heeft geen carrière gemaakt. Hij was meer impopulair dan populair. Toch heeft zijn leven meer impact gehad dan het leven van wie dan ook. Juist omdat Hij zo anders leefde.

Hij leefde namelijk met een doel en wist precies wat Hem te doen stond. Zonder druk. Zonder prestatiedrang. Zonder uitsloverij. Hij deed gewoon het werk dat God Hem had toevertrouwd en Hij bereikte zijn doel. Niet in grote, prestatiegerichte daden. Maar vaak juist in kleine daden en persoonlijke aandacht. Dat bleek blijvende waarde te hebben.

Hij vraagt jou hetzelfde te doen. Geen grote prestaties of indrukwekkende agenda’s. Geen uitsloverij of overspannenheid. Hij vraagt jou om je niet op die grote, ogenschijnlijk belangrijke dingen te richten. Maar juist op de kleine dingen, die er in deze wereld niet toe lijken te doen. Hij vraagt jou om elke ochtend gewoon op te staan en trouw het werk te doen dat Hij jou toevertrouwt. Je energie te steken in wat van blijvende waarde is. Om daarna op tijd te stoppen en te rusten. Het werk in vertrouwen aan Hem terug te geven. That’s it.

Dat klinkt goed, maar hoe doe je dat? Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Want nu staat vandaag voor de deur, waarschijnlijk al grotendeels ingevuld met werk, activiteiten en verantwoordelijkheden. Dat geldt misschien ook wel voor de rest van de week of maand. Vaste dingen waar je niet zomaar onderuit kunt komen of kunt veranderen. Hoe kun je hier dan toch mee aan de slag gaan?

Voor mij begon het met het nemen van rust. Ik moet echt leren om niet altijd maar door te gaan met allerlei activiteiten, maar soms even een gat in mijn agenda vrijhouden. Om tot rust te komen. Om bij God te zijn. Om mijn leven naast het leven van Jezus te leggen en te bedenken: waar ben ik eigenlijk mee bezig? Zijn de dingen waar ik zoveel tijd aan besteed ook echt zo belangrijk? Wat wil ik bereiken met de dingen waar ik mee bezig ben?

Aan de slag!

Ik wil je uitdagen om ook eens zo’n moment rust te nemen. Om je manier van leven naast die van Jezus te leggen en te kijken wat er verschilt. Denk hier dan eens over na:

 1. Waar besteed ik veel tijd aan? Wat vind ik belangrijk? Wat wil ik bereiken met de dingen die ik doe?
 2. Wat vindt God belangrijk? Wat zou Hij misschien willen dat ik anders doe? Waar kan ik een voorbeeld aan nemen als ik naar Jezus’ leven kijk?

En als je even de tijd hebt: luister dit lied!

Ik hoop dat je een mooie dag hebt vandaag. Dat je het werk mag doen wat moet gebeuren. Dat je kleine daden van blijvende waarde mag doen. Dat je rust hebt aan het eind van de dag. Ik hoop dat je op die manier met je leven een tegengeluid mag zijn voor de wereld om je heen!

Deel deze overdenking

 1. Samantha schreef:

  Mooie blog Hadassa! Het zet me aan het denken, dankjewel 😊

 2. Marjanne schreef:

  Ik had het nodig om dit (weer) te horen!
  Dank je wel.

 3. Femke schreef:

  Het zijn de dingen die je doet, die niemand ziet, die zeggen wie je bent.

  Ook al zo’n tof nummer 😉

 4. Luca schreef:

  Dank je wel voor dit bemoedigende stuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap