Supersingle

07

sep

Eline

Ik ben helemaal klaar om te trouwen. Mijn Pinterest-borden gevuld met trouwjurken, bloemstukken en thema’s voor de bruiloft. Ik heb mijn zaakjes op orde, heb een goede relatie met God en mijn leven is een redelijk gecontroleerde chaos. Alleen een beetje jammer dat ik mijn vriend niet kan overtuigen dat dit hét moment is om te trouwen. Dit kan iets te maken hebben met het feit dat ik single ben en er dus helemaal geen vriend is die ik kan overtuigen. En ik ben niet zomaar single, ik ben Supersingle.

Nu ik dan toch aan het schrijven ben, zal ik het maar meteen opbiechten. Van FunkyFish tot Tinder, ik heb alle mogelijke datingapps op mijn telefoon gehad. En verwijderd. En weer teruggezet. En weer verwijderd. Ik zal je meenemen in een tour door mijn Supersingle-gedachtestroom.

Supersingle voelt zich superalleen

Eens in de zoveel tijd voel ik me onwijs alleen en gooien mijn hersenen alle lieve woorden van vrienden, familie en zelfs de woorden van God uit het raam. Zodra deze grote schoonmaak is gehouden, zit er opeens een gat onder het bordje: geliefd. Wat is de makkelijkste manier om je geliefd te voelen? Misschien bidden, lezen in Gods woord, een vriendin bellen, maar je kan natuurlijk ook gezelschap zoeken op datingsites. En poef! Daar is Tinder weer. Het maakt me plotseling niet meer uit of een jongen christelijk is of überhaupt respect voor vrouwen heeft, als ik maar aandacht krijg.

Supersingle heeft een superlaag zelfbeeld

Als ik me niet geliefd voel, wordt automatisch mijn eigenwaarde verwijderd. En laat een app als Tinder daar nou een oplossing voor hebben. Ik zet er wat foto’s op en plotseling is er een legio aan mannen die mij wel “leuk” vinden. Leuk tussen aanhalingstekens want ik denk dat we allemaal wel weten wat de meeste mannen op Tinder zoeken, en het is geen huisje-boompje-beestje. Maar goed – ze keuren me niet af en willen van alles van me. Ik bepaal of ik ze ontmoet of niet en mijn zelfbeeld groeit evenredig met de aandacht die ik krijg. Niet echt natuurlijk, maar zo voelt het.

Supersingle denkt supergoed na

Na een tijdje afspraakjes te ontwijken beginnen mijn hersenen terug te keren naar een normaal ritme en klinkt een klein stemmetje: kom op Eline, verwijder jezelf van deze pity-party. Plots is mijn zicht weer scherp en zie ik hoe goddeloos veel van deze jongens leven. Ze lijken in niks op de mannen die Dorine eerder beschreef. Ik verwijder de apps en besluit even wat quality time met God te nemen.

Supersingle-date met God

Nu ik weer bij zinnen ben, kan ik me focussen op wat God mij te vertellen heeft.

Ik prijs U, want het is een wonder
hoe U mij heeft gemaakt.
Alles wat U heeft gemaakt, is bijzonder.
Ik weet dat heel goed.
(Psalm 139:14, BasisBijbel)

Eigenlijk vind ik heel Psalm 139 een prachtige psalm, maar vooral dit is voor mij een bijzondere tekst. God heeft alles gemaakt: de bloemen, de zee, de scheikundige reacties die binnen in sterren plaatsvinden en Hij heeft jou en mij gemaakt. Alles wat God gemaakt heeft, is bijzonder, dat is inclusief de persoon die jij bent!

Want Ik weet wat mijn plannen voor jullie zijn, zegt de Heer. Ik heb mooie plannen voor jullie. Plannen vol vrede, niet vol ellende. Want Ik heb een hoopvolle toekomst voor jullie.
(Jeremia 29:11, BasisBijbel)

Door steeds Tinder te downloaden, laat ik eigenlijk zien dat ik Gods plannen te lang vind duren. Ik ben ongeduldig en probeer de toekomst in eigen hand te nemen, terwijl God mij vertelt dat ik niet zo moet haasten. Dat is niet alleen nutteloos, het is ook een slecht idee. God heeft namelijk grote dromen voor mij, en alleen Hij weet wat goed voor mij is. De plannen die God voor mij heeft zijn honderd keer beter dan wanneer ik het zelf probeer te doen. Hiermee wil ik niet zeggen dat niemand een fantastische relatie kan vinden via Tinder, want dat kan zeker wel het geval zijn! God werkt door alles heen om zijn plan voor jou uit te voeren. Maar in mijn geval laat God mij keer op keer weten dat Tinder niet de weg voor mij is.

Het blijft misschien moeilijk om op God te vertrouwen en je waarde in Hem te vinden, maar probeer het toch. Met kleine stapjes.

Aan de slag!

God heeft jou gemaakt precies zoals je bent, juist omdat Hij jou op die manier prachtig vindt! Als we ons even niet geliefd voelen, mogen we kijken naar God. Waar ben jij God dankbaar voor? Welke mooie dingen heeft God jou gegeven, waardoor jij bent wie je bent? Kan jij bijvoorbeeld heel goed luisteren naar anderen? Of laat jij iedereen stralen door jouw complimenten? Dank God voor alles wat Hij jou uit liefde heeft gegeven waardoor jij een prachtige vrouw bent!

Deel deze overdenking

 1. Nelly schreef:

  Nou Eline , na jaren van datingsites, gewone ontmoetingen werd het voort mij steeds een teleurstelling, ondanks de geben van iedereen om mij heen en mijzelf. Nu ben je op een leeftijd dat dit gemis erg groot is. Ik probeer er voor anderen te zijn, op verschillende manieren. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik van mijzelf houdt.

 2. Renske schreef:

  Lieve Eline,

  Whoo! Nog een Supersingle! Geweldige blog heb je geschreven meid 🙂 Houd je vast aan Gods beloften! (en overweeg een aantal katten, net als ik, voor het geval dat ;))

 3. Leanne schreef:

  Wauw, mooie blog! Gevoel van bij vlagen alleen zijn is heel erg herkenbaar! Opeens zie je dan iedereen om je heen gelukkig getrouwd zijn of verkering hebben… Wat is het belangrijk om dan de focus te houden op Jezus! Het heeft in relatie met Jezus zoveel meerwaarde om (nog) single te zijn!
  Ik wil je een tekst mee geven die mij altijd heel erg bemoedigd: Jesaja 54 : 5 Want uw Maker is uw Man, HEERE der Heirscharen is Zijn Naam. Ik wens je een gelukkig leven met Hem!

 4. Else schreef:

  Hey Eline,

  Goeie blog! En herkenbaar inderdaad. Al denk ik dat veel jongens hier net zoveel last van hebben als wij. Maar een goed punt om te wachten op wat God voor ons bedacht heeft.

  Groet,

 5. Eline schreef:

  Lieve Nelly,
  Wat naar om te horen dat je het zo moeilijk vindt om van jezelf te houden! Ik kan me voorstellen dat het ontzettend moeilijk is als je steeds teleurgesteld wordt. Toch hoop ik dat je met kleine stapjes gaat inzien wat jouw identiteit in Jezus is, en hoe bijzonder je bent. God houdt heel veel van jou!

 6. Eline schreef:

  Lieve Renske,
  Die katten staan al op de planning inderdaad haha

 7. Eline schreef:

  Lieve Leanne,
  Wauw wat een mooie tekst! Die ga ik zeker onthouden!
  Veel liefs!

 8. Eline schreef:

  Lieve Else,
  Mannen hebben daar zeker ook last van! Ook zij mogen zich geliefd voelen door God, en God heeft ook voor hen een plan. Samen moeten we geduld hebben 😉

 9. Sara schreef:

  Een prachtige blog!
  Het mooie aan single zijn is dat je je volledig kunt richten op God! & op een dag komt er een prachtige bruiloft waar we eeuwig verbonden met Hem mogen zijn.

 10. Eline schreef:

  Lieve Sara,
  En wat een prachtige bruiloft zal dat zijn! Ik kijk er onwijs naar uit, ik hoop jij ook <3

 11. Bren schreef:

  Herkenbaar! Mooi geschreven. God bless

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap